Vágólapra másolva!
A salzburgi Getreidegassétól kényszerűen rövid életút vezetett el a világhírig. 2006. december 5-én az egész világ Wolfgang Amadeus Mozart halála 215. évfordulójára emlékezik.
Vágólapra másolva!

2006 Mozart éve volt. Januárban 250. születésnapját ünnepelte az egész világ. Most a Mester halálára emlékezünk cikkajánlónkkal.

Mozart - 250

250
A momus.hu egyéni hangvételű megemlékezése. "Ma ünnepeljük... kit is? Létezik-e pontos meghatározás, s ha igen, szükség van-e rá? Ahány lemez, tanulmány, koncert, könyv, és ahány olvasó, hallgató, ahány élmény, annyi értelmezés. Hat kis mozaikdarabbal gazdagítjuk most mi is az összképet."

Mozart befejezetlen portréja 1782-ből

Mozart befejezetlen portréja 1782-ből

Ausztria a zeneszerző géniuszra emlékezik
Salzburg város információs portálja a város Mozart-emlékhelyeiről, a 250. születési évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozatról, a 2006-os Salzburgi Ünnepi Játékokról.

250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart
A Múlt-kor történelmi portálon Kállay Katalin dolgozata Mozartról. A fejezetcímek: Isten megengedte, hogy Salzburgban szülessék; Nem könnyű védekezni az őrület ellen, ha az embernek csodagyerekkel van dolga; Szabadon alkotó zeneszerző anyagi gondokkal.

Mozart-év
A sulinet.hu sorozata Mozartról az évforduló apropóján. "2006 Mozart éve. Ezért idén sokat foglalkozunk vele. Elsőként azt vizsgáljuk meg, hogyan nézett ki. Erre a kérdésre, milyen volt Mozart, hogy nézett ki, és vajon külsején látszott-e valami zsenialitásából, csak az utókor számára csodálatos módon fennmaradt képek tanulmányozása után adhatunk választ. Ha ugyan adhatunk..."

Mozart 2006 (német, angol)
A 2006-os évforduló rendezvényei, fontos eseményei. A honlapon feliratkozhat a Mozart-év hírlevelére, hogy biztosan ne maradjon le semmiről!

Mozart mindenütt
Szászi Júlia beszámolója a 2006-os Mozart-ünnep ausztriai rendezvényeiről a Népszabadságban. "Bécsben 130 program várja a közönséget 3200 időpontban. Január 27-től fogadja a látogatókat a 30 milliós költséggel felújított Figaro Ház. Salzburg 500 programmal készült, és igényt tart arra is, hogy az Ünnepi Játékok nagy fesztiválszínházában rendezendő megnyitó kapja a 'hivatalos' jelzőt."

A zeneszerző Magyarországon
Hogyan ünnepli Magyarország a 2006-ban 250 éve született osztrák komponistát? A Népszabadság ajánlója: koncertek, színházi előadások...

Bécs és Salzburg ünnepli a zsenit
"Wolfgang Amadeus Mozart - minden idők legismertebb osztrákja - 250 évvel ezelőtt, 1756. január 27-én született, nem csoda hát, ha szomszédjaink a 2006-os esztendőt Mozart-évként tartják számon."