Kémiai kongresszus Nobel-díjasokkal Budapesten

Vágólapra másolva!
Augusztus 27-31. között a fővárosban rendezik meg az 1. Európai Kémiai Kongresszust.
Vágólapra másolva!
EuCheMs Budapest 2006http://www.euchems-budapest2006.huA konferencia honlapja (angol)

A kongresszus angol nyelvű honlapján olvasható Náray-Szabó Gábor vegyész, az EuCheMs (European Association for Chemical and Molecular Sciences) korábbi igazgatója, a konferencia elnökének meghívója. Ebből megtudhatjuk, hogy az össz-európai kémikus találkozó célja, hogy egymás mellé ültesse a kémikusokat és molekuláris tudósokat a lehető legtöbb területről: az ipar, az akadémia és a kormányzat egyaránt képviselteti magát az egyesült Európa határain belül és azokon túl is.

A konferencia logója
A konferencia logója
ELTE lágymányosi épületegyüttese

Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a konferencia idején több Nobel-díjas vegyész és kémikus is Budapest vendége lesz. Paul J. Crutzen 1995-ben (Budapesten az atmoszférikus kémiáról tart előadást), Jean-Marie Lehn 1987-ben (a szupramolekuláris kémiáról beszél majd), Kurt Wüthrich2002-ben (kémia és biológia kapcsolatáról lesz szó előadásában), Ahmed H. Zewail 1999-ben (izgalmas az előadás címe: "4D kémia és biológia"), a magyar származású Oláh György 1994-ben (a metanol gazdaság lesz Oláh professzor témaköre a budapesti konferencián) kapta meg a legnagyobb tudományos elismerést.

A konferenciát szatellit események is kísérik Budapesten, Gödöllőn, illetve Szlovákiában. A "minikonferenciák", szimpóziumok, előadások változatos témaköröket ölelnek fel többek között a miniatürizált kémiai rendszerek, az élelmiszerlánc vagy a polimer architektúra témaköreiben.

A konferencia keretében adják át az European Young Chemists Award-ot. A díj célja, hogy Európa-szerte elismerje azokat az ifjú tehetségeket, akik a kémiai tudományok területén máris maradandót alkottak. A 34. életévüket be nem töltött kutatók közül egy aranyérmes 1800 eurós összeget kap, a két ezüstérmest pedig fejenként 800 euróval ösztönzik további kutatásokra.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia