Végtelen küzdelem - így zajlott az iowai dráma

Vágólapra másolva!
Rendkívül szoros versenyt hozott az Iowa állambeli szavazás, amellyel hivatalosan is elindult a világ legnagyobb szabású és legkomolyabb tétért folyó politikai versenye, az amerikai elnökválasztási kampány. Az előválasztások tétje, hogy ki lesz Barack Obama jelenlegi elnök republikánus kihívója novemberben. Az adatok közel 100 százalékos feldolgozottságánál Mitt Romney és Rick Santorum holtversenyben áll az élen, és egyelőre nem is hirdettek győztest.Mi is zajlott Iowában? Nem hagyományos szavazófülkés választáson döntenek a jelöltekről, hanem úgynevezett kaukuszokon, amelyek leginkább talán egy jelölőgyűlésként írhatók le. Összegyűlnek a választók iskolákban, templomokban, és hosszas, akár órákig is tartó procedúra után szavaznak a jelöltekről. Az egyes gyűléseken ez után delegáltakat küldenek a magasabb, megyei szintű gyűlésekre, de nem rendelkeznek szabad mandátummal, tehát tartaniuk kell magukat az eredeti gyűlések szavazási eredményéhez.Olvassa végig, hogyan zajlott a drámai verseny Iowában!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
01:54
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Lehazugozta Gingrich Romney-t

Eddig se volt túl baráti hangulatú a kampány, de az iowai kaukusz előtt láthatóan minden korábbinál nagyobb lett a feszültség. A néhány hete még a felmérések élén szereplő Newt Gingrich például egyszerűen hazugnak nevezte a leginkább esélyes Mitt Romney-t. Ez mindenképp figyelemre méltó fejlemény annak fényében, hogy nemrég épp Gingrich volt az, aki azt mondta, a republikánus jelölteknek soha nem szabad rosszat mondaniuk egymásról.

02:05
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Obama is jelen lesz

Bár idén csak a republikánusok választanak jelöltet, miután a demokrata oldalon szinte biztos, hogy Barack Obama jelenlegi elnök lesz az induló a novemberi választáson, Iowa nem marad Obama nélkül. A New York Times szerint Obama videókonferencián beszél majd demokrata szimpatizánsokkal, akik Iowában gyűlnek össze egy saját kis kaukuszra. Obama számára kedves a helyszín, négy évvel ezelőtt nagy meglepetésre fölényes győzelmet aratott itt, ezzel nagy lendületet kapott a sokáig legyőzhetetlennek hitt Hillary Clinton elleni küzdelméhez.

02:12
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Romney lejattol a kampányfinisben - kép

Forrás: AFP

02:28
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Aki bombát dobna Iránra

Az utóbbi napok leginkább Rick Santorumról szóltak, aki hirtelen megerősödött a felmérések szerint, és így komoly veszélyt jelenthet Mitt Romney számára. Az egykori szenátor Santorum keményvonalas konzervatív a szociális kérdésekben (például abortusz vagy melegjogok), de egy vasárnapi interjúban megmutatta, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben sem puhánykodna: kijelentette, hogy lebombázná az iráni nukleáris létesítményeket, ha a perzsa ország közel kerülne ahhoz, hogy atombombát készítsen. Itt egy részletesebb blogbejegyzés Santorumról.

02:37
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Bachmann és az utolsó percek

A CNN azt mutatja, hogy Michele Bachmann tényleg kihasználja az utolsó perceket is, és kampányol maga mellett az egyik kaukuszhelyszínen. Többek között azzal győzködte az embereket, hogy ő az Obamacare ellen szavazott. Ez lett a közkeletű republikánus elnevezése annak az egészségügyi reformtörvénynek, amely lényegében kötelezővé tenné az egészségbiztosítást mindenki számára. A republikánusok szerint ez súlyos megsértése az emberi szabadságjogoknak, és szerintük ez a törvény a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy Obama valójában szocialista.

02:43
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Egy amatőr Amerika élén?

Kihasználja az utolsó perceket Newt Gingrich is, és épp arról beszél egy sajtótájékoztatón, hogy szerinte nem szabad megengedni, hogy továbbra is egy amatőr álljon az ország élén. Ezzel Barack Obamára utal, akit megválasztása előtt valóban sokan kritizáltak azért, mert csekély politikai és vezetői tapasztalattal vágott bele a kampányba. Gingrich hozzá képest tényleg egy veterán: az ő nagy korszaka a '90-es évek voltak, amikor a képviselőház elnöke volt, és Bill Clintonnal vívott nagy meccseket (egészen addig, amíg bele nem bukott egy etikai vizsgálatba és pártja meggyengülésébe)

02:50
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

A mellény titkai

Forrás: AFP
Rick Santorum a kaukusz napján is mellényt visel, ami a védjegyévé vált az iowai kampány során. Furcsa módon azonban csak ebben az államban ragaszkodik ehhez a ruhadarabhoz - derül ki a New York Times cikkéből. Egy interjúban maga is beszélt arról, hogy nincs semmilyen averziója a hosszúujjú pulóverekkel vagy a nem V-nyakú ruhadarabokkal szemben. Szerinte egyszerűen véletlenül alakult úgy, hogy ezeket a mellényeket kezdte viselni, amikor azonban ebből téma lett, akkor már tudatosan maradt ennél. A népszerűséget látva stábja rendelt Santorum-feliratú mellényeket árusítás céljából.

03:06
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Pocahontas és Kossuth

Iowa állam megyéi között vannak kifejezetten érdekesek legalábbis az elnevezések alapján. Ott van például a magyar szempontból mindenképp figyelemre méltó Kossuth megye (nem túl modern honlapja itt nézhető meg), de van olyan, amely a Disney filmstúdió által is megénekelt Pocahontasról van elnevezve. Van Clinton megye is, de vélhetően nem a korábbi elnökről nevezték el.

03:18
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mit jelez a részvétel?

Megnyitottak a szavazóhelyiségek, vagyis elkezdődtek a kaukuszok. Nagy kérdés az, hogy mekkora lesz a részvétel, és hogy az kinek kedvez. Az általános vélemény az, hogy ha magas a részvétel, akkor az azt jelenti, hogy nemcsak a mélykonzervatívok mennek el szavazni, ami jó jel Mitt Romney számára, akire gyanakodva tekintenek ebben a körben. A New York Times azonban figyelmeztet arra, hogy nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni ebből, mert inkább az számít, hogy hol magas vagy alacsony a részvétel. Ha a városi részeken, akkor az tényleg Romney-nak kedvez, de ha a vidéki területeken, akkor az már inkább Rick Santorumnak.

03:24
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Romney és Paul áll az élen egy felmérés szerint

Amerikában már nemcsak exit-pollok, hanem entrance-pollok is vannak, vagyis nemcsak a távozó, hanem az érkező szavazók körében is végeznek felmérést. Legalábbis egy ilyet tett közzé most a CNN, és a felmérés szerint Mitt Romney és Ron Paul holtversenyben áll 24 százalékon, őket követi Rick Santorum 18 százalékon, Rick Perry 11, Michele Bachman pedig 7 százalékon.

03:31
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Az egyszázalékos ember

A CNN felmérésében szerepelt még egy jelölt, Jon Huntsman, akinek a neve mellett mindössze 1 százalék szerepelt. Ő volt azonban az a jelölt, aki szinte teljesen ki is hagyta az iowai helyszínt, és inkább a következő fordulóra, a jövő heti New Hampshire-i előválasztásra koncentrál. A konzervatív Iowa tényleg nem az ő terepe, Huntsman ugyanis a legkevésbé keményvonalas republikánus a mezőnyben. Még azt is megengedi magának, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemre szólít fel, ami manapság eretnekségnek számít republikánus körökben. New Hampshire-ben talán jobbak az esélyei, egy friss felmérés szerint már felkúszott a harmadik helyre Romney és Paul mögé, és míg korábban csak néhány tucat ember jelent meg a rendezvényein, most már előfordul, hogy több mint százan is megjelennek.

03:48
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Ron Paul gyenge fölénye

Itt egy újabb entrance-poll a CNN-től, és ez Ron Paul halvány fölényét mutatja Romney-val szemben (24-23 százalék). Persze a csatorna is hangsúlyozza, hogy ezeket a számokat fenntartásokkal kell kezelni, mert a kaukuszok lényege, hogy a szavazók győzködik egymást a gyűlés során, így könnyen lehet, hogy menet közben megváltoztatják a véleményüket.

04:01
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Jönnek az első eredmények

Kezdenek bejönni az első eredmények. Négy százalékos feldolgozottságnál Rick Santorum és Ron Paul áll az élen 24 százalékkal, mögöttük Mitt Romney 22 százalékon áll. A New York Times közben arról ír, hogy magas a vallásos konzervatívok aránya a választók között. Ez kedvezhet azoknak a jelölteknek, aki kifejezetten nekik szóló üzenetekkel kampányoltak. Ilyen például Santorum.

04:07
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Ki is az a Ron Paul?

Ron Paul az egyik legeredetibb figurája nemcsak a mostani kampánynak, hanem az egész amerikai politikának. A republikánus párt úgynevezett libertariánus szárnyához tartozik, akik a szövetségi állam radikális visszaszorítását és az egyéni szabadságjogok uralmát követelik. Paul szerint a kormányzati szerep csökkenése azt is jelentené, hogy megvonnának minden külföldi segélyt, még az olyan szoros szövetségesektől is, mint Izrael.

Forrás: AFP/Getty Images/Win McNamee

Paul indult már a 2008-as választáson is, de most érezhetően erősebb pozícióban van. Már hetekkel ezelőtt jelezték a felmérések, hogy Iowában az élre tört, támogatottsága azonban csökkenni látszott, miután több kínos kérdést is kapott szélsőségesekhez fűződő kapcsolatairól. Egyrészt ismét előkerültek olyan, az ő neve alatt megjelent hírlevelek, amelyekben rasszista írások szerepeltek, másrészt többen firtatni kezdték azt is, hogy szélsőjobboldali csoportok is felsorakoztak mögötte. Paul azt állítja, hogy az írásokról nem tudott, a támogatókról pedig azt mondta, senkinek a támogatását nem fogja visszautasítani, azokét sem, akikkel nem ért egyet.

04:11
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Prémsapka, csillagok és sávok - kép

Forrás: AFP
Szavazók érkeznek a kaukuszra

04:25
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Romney fia örül

Mitt Romney egyik fia, Tagg Romney a Twitteren azt írja, hogy nagyon más a légkör most, mint 2008-ban. Ő is kampányolt, és szerinte nagy a támogatottsága az apjának. Ha az eredményeket nézi, akkor talán nem ennyire felhőtlenül boldog, 22 százalékos feldolgozottságnál ugyanis Mitt Romney még mindig a harmadik helyen áll. 22,3 százaléka van, míg Santorumnak 23,6, Paulnak pedig 23,9.

04:39
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Egymáshoz tapadtak

A mostani feldolgozottságnál kevesebb mint 300 szavazat választja el egymástól az első helyen álló Ron Pault és a harmadik helyen lévő Mitt Romney-t - mutat rá a New York Times számspecialista bloggere, Nate Silver, emlékeztetve arra, hogy a legszorosabb kaukusz 1996-ban volt, amikor Bob Dole (aki később el is nyerte a jelölést) 26 százalékon végzett, míg a második Pat Buchanan lett 23 százalékkal. Ha így megy tovább a mostani verseny, akkor elhúzódhat az eredményhirdetés, és az ilyenkor szokásos előzetes kihirdetéssel is várni fognak a nagy hírügynökségek és tévécsatornák.

04:50
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Egy kis átrendeződés

31 százalékos feldolgozottságnál van egy kis átrendeződés, ugyanis már nem Paul, hanem Romney áll az élen. De a különbség persze nagyon kicsi, így még semmi sem dőlt el. Romney 23,4, Santorum 23, Paul 22,8 százalékon áll.

04:53
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Kossuth megyében Santorum vezet

Kossuth megyében Rick Santorum vezet 32 százalékkal, ami 143 szavazatot jelent. Ez nem tűnik soknak, pedig már a voksok több mint 60 százalékát feldolgozták.

04:59
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Obama szelleme ott van Iowában

Érdemes vetni egy pillantást Iowa legnagyobb újságjának, a Des Moines Registernek a honlapjára. Bár maga a kaukusz a republikánusokról szól, az erről szóló híreket egy szép nagy Obama-hirdetés keretezi, amelynek üzenete az, hogy az elnök sok ígéretét megvalósította, például az egészségügyi reformot és az iraki háború befejezését.

05:17
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

A legszorosabb kaukusz?

Újabb átrendeződés 48 százalékos feldolgozottságnál: Rick Santorum áll az élen 24,3 százalékkal, mögötte van Mitt Romney és őt követi Ron Paul. A Daily Beast címlapján már az áll, hogy A valaha volt legszorosabb kaukusz? 

05:46
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Paul mintha leszakadóban lenne

A CNN-en is egyre több reklámot adnak, mert egyelőre a várakozáson kívül sok mást nem lehet tenni. Már 60 százaléknál tart a feldolgozottság a New York Times szerint, és továbbra is Santorum áll az élen, de kevesebb mint egy százalékkal van csak lemaradva Romney. Paul viszont mintha egy kissé leszakadóban volna: 21,4 százalékon áll, míg Santorum 25 százalékon.

05:52
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Fej fej mellett Romney és Santorum

Megugrott a feldolgozottság, már 88 százaléknál tart a CNN adatai szerint. Holtverseny van Mitt Romney és Rick Santorum között: mindketten 25 százalékon állnak, bár utóbbi 45 szavazattal többet birtokol.

05:55
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Vesztes már van: Bachmann

Michele Bachmann nagyon lemaradt, az eddigi adatok szerint az utolsó helyen áll (nem számítva az Iowát lényegében kihagyó Huntsmant) 5,1 százalékkal. Annak ellenére szerepel gyengén, hogy keményvonalas konzervatívként elvileg kedvező terep lenne számára Iowa, és sok időt is töltött az államban.

06:00
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Az utolsó helyeket már kiosztotta a CNN

Ron Paul a harmadik, Newt Gingrich lesz a negyedik, Rick Perry a negyedik és Michele Bachmann az ötödik - ezt az eredményt várja a CNN az eddigi adatok alapján. Annak előrejelzésére egyelőre nem vállalkoznak, hogy ki lesz a győztes.

06:07
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Ron Paul köszöneteket mond

Ron Paul mond elsőként beszédet a jelöltek közül. Hosszan köszöngeti a támogatóinak, hogy segítik a kampányát. "A szabadság népszerű" - jelentette ki, majd a szövetségi kormány szerinte káros tevékenységét ecseteli.

06:13
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Paul már a következő fordulóra koncentrál

Ron Paul nem adja fel, kijelentette, hogy a következő állomásra, New Hampshire-re koncentrál. A közönség ezt ujjongva fogadta és a nevét skandálta.

06:28
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Gingrich kiosztja a riválisait

Newt Gingrich is kiállt hívei elé, és szép sorban végigkritizálja riválisait. Kezdte azzal, hogy Ron Paulról azt mondta, hogy az általa javasolt külpolitika rendkívül veszélyes lenne az Egyesült Államok számára, majd Mitt Romney "mérsékelt"-nek nevezte, ami talán a legnagyobb sértésnek számít a mostani republikánus kampányban. A beszédét ő is azzal fejezte be, hogy irány a következő forduló helyszíne: New Hampshire.

06:47
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Bachmann nem száll ki

Michele Bachmann is szólt a híveihez, és jelezte, hogy nem száll ki a versenyből. Annak ellenére sem, hogy ő részben épp azzal kampányolt, hogy Iowa államban született (jelenleg Minnesotában él, és azt az államot képviselő a washingtoni kongresszusban).

07:13
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum hajszállal vezet

Mondott egy köszönő beszédet Rick Perry is, az állás pedig közben továbbra sem változott érdemben, pedig már 97 százalékos feldolgozottságnál tartunk. 25-25 százalékon áll Romney és Santorum, bár utóbbi hajszállal vezet, miután neki 29210 voksa van, Romney-nak pedig 29173.

07:18
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

McCain beáll Romney mögé

A CNN információi szerint John McCain, a republikánusok 2008-as jelöltje New Hampshire-be fog utazni, és támogatásáról biztosítja Mitt Romney-t.

07:22
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum köszöni istennek

Bár még nincs eredmény, beszédet mond Rick Santorum is. Nem hirdette magát győztesnek (és persze vesztesnek sem), hanem köszönetet mondott többek között istennek, valamint az iowaiaknak.

07:27
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Rick Perry hazamegy

Rick Perry hazamegy az általa kormányzott Texas államba, és ott fogja átgondolni a kampány folytatását. Nem lenne meglepő, ha már nem térne vissza, az iowai ötödik hely nem sok jót ígér számára. Perry augusztusban - a többiekhez képest kicsit későn - elindított kampánya nagyon ígéretesen alakult kezdetben, egyből a felmérések élére került, de aztán sok hibát követett el, főleg a televíziós vitákban (emlékezetes, hogy egyszer elfelejtette, melyik minisztériumot szeretné bezárni).

07:38
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Santorum üzent a kételkedőknek

Rick Santorum beszélt legfőbb riválisáról, Mitt Romney-ról is. Azt mondta, bár vannak, akik azt mondják, az ő előnye az, hogy képes lehet Obama legyőzésére, szerinte ez rá is igaz. Felemlegette például, hogy szenátorként olyan vidéken tudott nyerni, ahol többségben voltak a demokrata szavazók. Beszédes volt az az epizód is, hogy amikor szóba hozta Romney-t, akkor a közönség egyik tagja közbekiabálta, hogy Romneycare. Ez utalás arra az egészségügyi reformra, amelyet Romney Massachusetts kormányzójaként fogadtatott el, és amely sokban hasonlít az Obama-féle törvényre. Ezt a republikánusok ellenzik, és a hasonlóság miatt sok támadás éri Romney-t.

07:43
január 04, 2012
Vágólapra másolva!

Romney gratulál és bírál

Kiállt hívei elé Mitt Romney is, és azzal kezdte, hogy gratulált Santorumnak a sikeres kampányért. Szerinte ez egy győzelem mindkettőjük számára. Aztán gyorsan áttért Obamára, akit bírált a gazdaságpolitikája és Irán-politikája miatt. Utóbbiról azt mondta, az elnök nem elég határozott és kemény.