Drámai riadók egész Ukrajnában

Események

aknavető, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, Bakhmut, Bahmut
Ukrainian serviceman of the State Border Guard Service fire a mortar toward the Russian position in Bakhmut on February 16, 2023, as the head of Russia's mercenary outfit Wagner said it could take months to capture the embattled Ukraine city and slammed Moscow's "monstrous bureaucracy" for slowing military gains. - Russia has been trying to encircle the battered industrial city and wrest it ahead of February 24, the first anniversary of what it terms its "special military operation" in Ukraine. (Photo by YASUYOSHI CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 360. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:30
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

07:37
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint Moldovát is lerohanhatják az oroszok

Zelenszkij  ukrán elnök szerint az Ukrajnának szánt nyugati fegyverek késlekedése Moldova orosz inváziójához vezethet. Az ukrán vezető ezt a müncheni biztonsági konferencián mondta, ahol az európai hatalmak megígérték, hogy fokozzák Ukrajnának nyújtott támogatásukat. (The Guardian)

07:41
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai uszításról beszélt az orosz külügy

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint az USA arra uszítja Ukrajnát, hogy közvetlenül orosz területre csapjon le, miután Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes a Krímről nyilatkozott. Nuland azt mondta, hogy az USA támogatja, hogy Ukrajna csapást mérjen a Krímben lévő célpontokra, amelyet Oroszország 2014-ben annektált.

08:04
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5812, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6052 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

08:56
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó több ukrán régióban és Kijevben is

Ma kora reggel szólaltak meg több helyen a szirénák.

09:31
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz zsoldosok foglaltak el egy falut

A Wagner-csoport harcosai Bakhmut közelében foglalták el Paraskovivkát - jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a csoport alapítója.

10:12
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás Ukrajna-szerte

Oroszország rakétatámadást indított a Fekete-tengerről, ezek egy részét az ukrán légvédelem lelőtte – jelentette Vitalij Kim, a Mikolajivi terület kormányzója. Hmelnyickijben két robbanást jelentettek, erről Szerhij Hamalija terület kormányzója beszélt, aki egyúttal felszólította a lakosokat, hogy maradjanak a bunkerekben.

10:46
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Húsz települést támadtak az oroszok Kelet-Ukrajnában

Az ukrán fegyveres erők vezérkara február 18-án reggeli frissítésében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg több mint 20 település közelében visszaverte az orosz támadásokat Donyeck, Luhanszk és Harkiv megyékben - számol be minderről az ukrán sajtó.

Az ukrán rakéta- és tüzérségi erők ugyanebben a jelentési időszakban az orosz csapatok három ideiglenes bázisát és egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert találtak el. Az ukrán hadsereg hat orosz drónt is lelőtt.

Az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg 10 rakétát, 29 légicsapást és 69 MLRS támadást indított Ukrajna ellen.

11:25
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok fenyeget

Az Egyesült Államok közvetlenül figyelmeztetni fogja vállalatokat arra, hogy ne játsszák ki a bevezetett amerikai szankciókat- közölte Wally Adeyemo, az amerikai helyettes pénzügyminiszter a Reuters tudósítása szerint.

Adeyemo szerint néhány országról van szó, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Irán, Törökország és az Oroszországhoz közeli országok.

Amióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, az Egyesült Államok több ezer szankciót vezetett be orosz politikusok, oligarchák és vállalatok ellen.

12:01
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai becslés a Wagner csoportról

Az orosz Wagner zsoldoscsoport több mint 30 ezer katonát vesztett - állítja az Egyesült Államok.

Az amerikai becslés szerint a Wagner-csoport 2022 decembere óta Ukrajnában megölt harcosainak 90 százaléka elítélt volt - közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője sajtótájékoztatóján.

12:29
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán állítás

Több mint 142 ezer orosz katona halt meg az ukrajnai invázió óta - közölte az ukrán hadsereg.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara a harci veszteségekről szóló napi frissítésében 142 270-re becsülte az orosz oldalon elesettek számát, ami péntek óta 1010-gyel nőtt.

Közölték, hogy 3.303 harckocsit és 6.533 páncélozott járművet is megsemmisítettek, ami öt, illetve 13 százalékos növekedés a tegnapi naphoz képest.

13:00
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijev mellett

Két robbanás hallatszott a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij városában szombat reggel - jelentette a Reuters helyi tisztviselőkre hivatkozva.

A város a kijevi régióban fekszik, délnyugatra az ukrán fővárostól.

Szombaton kora délelőtt Kijev régiójában légiriadót rendeltek el, de később feloldották a riasztást. Több déli és keleti régió hatóságai elővigyázatosságból áramkimaradásra figyelmeztettek, hogy a hálózat elleni támadás esetén korlátozzák a károkat.

13:38
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtt orosz rakéták

Ukrajna a február 18-án indított 4 orosz cirkálórakéta közül 2-t lelőtt - jelenti az Ukrán Légierő.

Oroszország Kalibr cirkálórakétákat lőtt ki a Fekete-tengerről - közölte a hadsereg.

14:09
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország felszólította az Egyesült Államokat

Lengyelország felszólította az Egyesült Államokat, hogy vezesse az Ukrajnának adományozott repülőgépek koalícióját - jelenti a Sky News

Mateusz Morawiecki miniszterelnök kijelentette, hogy Lengyelország MiG vadászrepülőgépeket küld, azzal a feltétellel, hogy azok részét képezik egy szélesebb körű, Amerika által vezetett repülőgép-szállításnak.

14:44
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Harckocsik gyártása

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter ma találkozott a német Rheinmetall védelmi gyártóval, hogy a jövőbeni harckocsi- és páncélozott járműszállításokról tárgyaljanak.

"A Rheinmetall készen áll a kötelezettségvállalás fokozására" - írta a Twitteren.

15:24
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság még több lőszert akar

Az Európai Unió a védelmi iparral együttműködve szeretné növelni a lőszerellátást mind Ukrajna, mind a tagállamok fegyveres erői számára - közölte Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke szombaton a müncheni biztonsági konferencián felszólalva felvetette, hogy az EU Covid vakcina szállítása modellként szolgálhatna a termelés növelésének módjára - írja a The Guardian.

Az elmúlt hónapokban többször is elhangzottak figyelmeztetések, hogy Ukrajna jelenleg gyorsabban használja fel a lőszert, mint ahogy a nyugati országok képesek azt előállítani és szállítani.

Itt az ideje, hogy felgyorsítsuk a termelést és növeljük a szabványosított termékek [mint például a lőszerek] gyártását, amelyekre Ukrajnának égető szüksége van" - mondta von der Leyen.

16:07
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Nem küldenek vadászgépeket az ukránoknak egyhamar

Ben Wallace brit védelmi miniszter a Der Spiegelnek azt mondta, hogy Ukrajna csak azután kapna modern vadászgépeket, például az Eurofighter Typhoon-t, ha a háború véget ér - számol be minderről a The Kyiv Independent.

Wallace szerint "nem lesz gyors szállítás" a vadászgépekből a háború jelenlegi szakaszában.

Legyünk őszinték, hosszú időbe fog telni, mire bárki is vadászgépeket szállít Ukrajnának. Ráadásul a modern repülőgépeket, mint például az Eurofighter, amelyet az Egyesült Királyságban Typhoon-nak hívunk, csak a konfliktus végeztével fogják Kijevnek szállítani. Ez a nyugati partnerek konszenzusa" - mondta Wallace.

Wallace szerint azonban Ukrajna szövetségesei készen állnak arra, hogy "valamikor megtegyék ezt a lépést".

16:41
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai nyomás az osztrákokon

A Reuters február 18-án jelentette, hogy az osztrák Raiffeisen bank ellen az amerikai Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatal (OFAC) vizsgálatot folytat oroszországi tevékenysége miatt.

A bank képviselői megerősítették a Reutersnek, hogy az OFAC 2023 januárjában kereste meg a bankot.

Az OFAC 2023 februárjáig kért választ, de a bank ügyvédei kialkudták, hogy a határidőt kitolják, és április, május és június elején küldjék meg az információs részleteket.

A Raiffeisen, Ausztria második legnagyobb bankja nagymértékben érintett az orosz pénzügyi rendszerben, és egyike annak a mindössze két külföldi banknak, amelyet az orosz központi bank "rendszerszinten fontosnak" tekint, hangsúlyozva jelentőségét az orosz gazdaság számára a kiterjedt nyugati szankciók közepette. A bank az ukrajnai teljes körű invázió 2022. februári megkezdése után is folytatta üzleti tevékenységét Oroszországban.

A bank tavalyi 3,8 milliárd eurós nettó nyereségében 2 milliárd euró oroszországi bevétel szerepelt, és az oroszok több mint 20 milliárd eurót helyeztek el a banknál. A bank a Reutersnek adott nyilatkozatában közölte, hogy teljes mértékben együttműködik az OFAC-kal.

17:07
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

A harkovi terület orosz támadása 1 halálos áldozatot követelt

Az orosz erők február 18-i, Harkov területét ért ágyúzása két civil személy sérülését, egy halálát és anyagi károkat okozott - közölte Oleh Syniehubov kormányzó.

Egy 57 éves nő és egy 53 éves férfi délután 2 óra körül sérült meg a Kupjanszktól délre fekvő Kivsarivka falu ágyúzása során.

17:28
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az SZBU őrizetbe vett egy informátort a Donyeckben

Az ukrán biztonsági szolgálat őrizetbe vett egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy segített abban, hogy orosz rakétacsapásokat mérjenek iskolákra és energetikai infrastruktúrára Donyecki területen - jelentette a hivatal február 18-án.

17:52
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Új nemzetközi szervezetet hoznának létre a hollandok

Hollandia elvben beleegyezett abba, hogy Hágában nemzetközi szervezetet hozzanak létre az ukrán háztartásokban, vállalkozásokban és infrastruktúrában a háború által okozott károkról szóló információk rögzítésére.

A nyilvántartás létrehozását - amely az Ukrajnának az orosz agresszió által okozott károk nyilvántartása nevet kapná - az ENSZ Közgyűlése által novemberben elfogadott határozatban javasolták.

Mark Rutte holland miniszterelnök pénteki kijevi látogatása után tették meg a bejelentést az érintett felek.

18:26
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: Ukrajna katonai támogatása a NATO érdekét szolgálja

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatása fegyverekkel erkölcsileg helyes és a NATO érdekét szolgálja - jelentette ki Jens Stoltenberg szombaton az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC).

A NATO főtitkára a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumán kiemelte: Vlagyimir Putyin orosz elnök "nem békére készül, hanem a háború folytatására", mozgósít, egyre inkább hadigazdasággá állítja át az orosz gazdaságot, és építi a kapcsolatokat más autoriter államokkal, köztük Észak-Koreával és Iránnal, hogy biztosítsa a fegyverutánpótlást.

Ezért "meg kell adnunk Ukrajnának mindent, amire szüksége van a győzelemhez és ahhoz, hogy fennmaradjon független, szuverén európai országként". Ugyanakkor egyesek aggódnak, hogy a támogatás a háború kiszélesedésének kockázatával jár, és bár valóban nincs "kockázat nélküli opció", a legnagyobb veszély mégis az, hogy Oroszország győz Ukrajnában.

19:18
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Civil áldozatok

Az ukrán hatóságok közlése szerint a tegnapi orosz támadásokban összesen 6 civil halt meg Ukrajna 9 régiójában, többek között Harkov, Herszon és Mikolajiv régiókban - írja a Kyiv Independent.

20:22
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás ért több ukrán várost

Kijev ukrán városok elleni orosz rakétatámadásról számolt be szombaton, több helyen áramkimaradás volt.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szombaton Kijevben közölte, hogy a rakétákat az orosz ellenőrzés alatt lévő területekről lőtték ki repülőgépek.

A károk megelőzése érdekében Kijevben és a környező térségben, valamint Dnyipróban és Odesszában leállították az áramszolgáltatást - közölt a DTEK áramszolgáltató.

A nyugat-ukrajnai Hmelnyickijben legalább két rakéta csapódott be. A dél-ukrajnai Mikolajiv megyében két rakétát észleltek - írta Telegram csatornáján Vitalij Kim, a megye kormányzója.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz erők két Kalibr robotrepülőgépet lőttek ki a Fekete-tengeren állomásozó hadiflotta hajóiról.

20:54
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Konasenkov: Az orosz erők visszafoglaltak egy falut Harkov megyében

A kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol az orosz erők több hete folytatnak offenzívát, Kupjanszk felé nyomulva visszafoglalták az ukrán hadseregtől Hrianykivka falut - közölte szombaton Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az oroszbarát "Donyecki Népköztársaság" parlamenti képviselője, Andrej Bajevszkij a Szoboljov Live televízióban szombaton kijelentette, hogy a Bahmutban lévő ukrán hadseregcsoport helyzete "válságoshoz közeli", mert csak egyetlen ellátási útvonaluk maradt.

A donyecki szakadár terület vezetője, Denyisz Pusilin pedig egy Rosztov-na-Donuban tartott szemináriumon újságírók előtt kijelentette, hogy az orosz erők a Vuhledar északi részén lévő nyaralóövezetet ellenőrzik, de magában a városban nem folynak harcok.

21:25
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán házelnök reméli, hogy Kijev a nyáron meghívást kap a NATO-ba

Ukrajna reméli, hogy a legkorábban idén nyáron meghívást kap a NATO-csatlakozásra - közölte Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök szombaton az ukrán televízióban.

Arra számítunk, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcson meghívást kap, és megkezdődik a csatlakozási folyamat a szövetséghez - mondta Sztefancsuk.

Sztefancsuk szerint a jelenleg folyó Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia során "már vitatják az Ukrajna NATO-ba történő meghívásával kapcsolatos kérdéseket".

A NATO-csúcsot a tervek szerint július 11-12-én tartják a litván fővárosban.

22:04
február 18, 2023
Vágólapra másolva!

Brit miniszterelnök: London hosszabb hatótávú fegyverekkel látja el Ukrajnát

Nagy-Britannia lesz az első ország a szövetségesek közül, amely hosszabb hatótávolságú fegyverekkel látja el Ukrajnát - mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök szombaton, az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC). Hozzátette: olyan új chartára is szükség lesz, amely elősegíti Ukrajna biztonságának védelmét az ukrán NATO-csatlakozásig hátralévő időben.

Sunak, akinek felszólalását a Downing Street ismertette, egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy London a közeljövőben nem készül nyugati harci repülőgépek ukrajnai szállítására.

Részletek nélkül úgy fogalmazott azonban: a brit kormány kész támogatni bármely más országot olyan repülőgépek átadásában, amelyeket Ukrajna "már ma használni tud".

Rishi Sunak hozzátette: ki kell képezni ukrán pilótákat a legfejlettebb repülőgépek működtetésére, annak érdekében, hogy Ukrajnának "hosszú távon" is meglegyen a képessége biztonságának megvédésére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, és a londoni parlament két házának tagjai előtt elmondott beszédében korszerű harci repülőgépek szállítását kérte Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől.