Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Órákon át tartó bombázások voltak éjjel, több helyen megszólaltak a légvédelmi szirénák

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Kiképzésen az ukrán nemzeti gárda tagjai
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 558. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:01
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:12
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 7071 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 12284 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 134 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:24
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ő lehet az új ukrán védelmi miniszter

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap este bejelentette, hogy Olekszij Reznyikov védelmi minisztert a héten Rusztem Umerov krími tatár politikus váltja fel.

A 41 éves Umerov az ellenzéki Holosz párt tagja, és 2022 szeptembere óta tölti be az ukrán Állami Vagyonkezelő Alap vezetői posztját. Jelentős szerepet játszott különféle humanitárius erőfeszítésekben, beleértve a hadifoglyok, politikai foglyok, gyermekek és civilek cseréjét, valamint a civilek evakuálását a megszállt területekről.

Umerov kulcsfontosságú tagja volt annak az ukrán delegációnak is, amely az ENSZ által támogatott gabonamegállapodásról tárgyal Oroszországgal.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése állandó küldöttségének helyettes vezetője, a Krími Tatár Nép Korultájának képviselője, és tanácsadója a Krími Tatár Nép Mejlise elnökének, Musztafa Dzsemilevnek.

2020 decembere óta Umerov vállalja a Krími Platform diplomáciai kezdeményezés társelnöki szerepét.

Rusztem Umerov Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Dogukan Keskinkilic
07:10
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Pilótaképzésről állapodott meg az ukrán és a francia elnök

Volodimir Zelenszij elnök esti videóbeszédében egyebek mellett azt mondta, hogy "nagyon fontos megállapodást kötött pilóták franciaországi kiképzéséről" Emmanuel Macron francia elnökkel.

"A modern harcosok koalíciója egyre erősebb" - mondta. Zelenszkij nem részletezte, hogy pontosan milyen képzésre kerül sor. Franciaország nem rendelkezik azokkal az F-16-os vadászgépekkel, amelyeket Ukrajnának a közelmúltban Dánia és Hollandia ígért, de vannak francia gyártmányú Rafale harci repülőgépei és előző generációs Mirage 2000-es repülőgépei.

Az ukrán elnök hozzátette, hogy Macronnal arról is beszéltek, hogy Franciaország mit tehetne a gabonaexport szempontjából kritikus ukrán város és Odessza régió védelmében, de ezeket sem részletezte.

A francia külügyminisztérium a múlt hónapban közölte, hogy megerősíti katonai támogatását Ukrajnának, különösen a légvédelmi képességek megerősítése terén.

07:57
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Két ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem

Az orosz légvédelem moszkvai idő szerint hajnali 1 óra körül két ukrán drónt lőtt le, az egyiket a Fekete-tenger felett, a Krím-félsziget közelében, a másikat a Kurszk régió felett – jelentette az orosz állami média. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

A hét elején Oroszország belgorodi és kurszki régióinak kormányzói azt állították, hogy Ukrajna több rakétavetővel, aknavetővel és drónnal támadta meg Oroszországot, és szeptember 2-án egy ember meghalt, három civil pedig megsebesült.

08:34
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Két órán át tartott az Odessza megye elleni támadás

Oroszország csaknem két órán keresztül támadott drónokkal Odesszától délre, Izmail kerületben szeptember 4-én a hajnali órákban – jelentette Oleh Kiper kormányzó a Telegramon. Arra kérte a lakókat, hogy menjenek fedezékbe, és maradjanak ott. Áldozatokról vagy károkról egyelőre nem érkezett információ.

09:07
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 20-szor bombázta Szumi megyét

Az orosz erők 20 alkalommal támadták meg Szumi megyét szeptember 3-án, ami 137 robbanást eredményezett a Sumy Oblast katonai igazgatása szerint. Az orosz hadsereg hét községet lőtt: Esmant, Krasznopilliját, Bilopilliját, Kotint, Znob-Novgorodszkét, Veljika Piszarivkát, valamint Szveszát.
A nap folyamán több fegyvert is bevetettek a térség ellen, köztük aknavetőket, gránátokat, tüzérséget és irányítatlan légi rakétákat. Az ágyúzás következtében egy magánház és egy melléképület pusztult el Bilopillijában.

09:51
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika nem talált bizonyítékokat

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok azon állításainak vizsgálata során, miszerint egy orosz hajó fegyvereket vett fel a múlt év végén Dél-Afrikában, nem találtak bizonyítékokat.
"Az Oroszországnak szállított fegyverekkel kapcsolatos állítások egyike sem bizonyult igaznak. Nem adtak ki engedélyt fegyverkivitelre, és nem exportáltak fegyvert" - mondta Ramaphosa a nemzethez intézett beszédében.
Az év elején a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby „komoly problémának" minősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy orosz teherhajó fegyvereket szállított egy dél-afrikai kikötőből Oroszországba 2022 decemberében.

10:22
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Románia: Indokolatlanok a dunai orosz támadások

A román védelmi minisztérium szerint a dunai orosz támadások „indokolatlanok és mélyen ellentmondanak a nemzetközi humanitárius jog szabályainak" . Azt is hangsúlyozták, hogy a moszkvai dróntámadások „nem jelentenek közvetlen katonai fenyegetést Románia nemzeti területére vagy felségvizeire".
Moldova „brutálisnak" nevezte a támadást.

11:02
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

230 ezer orosz újonc

Moszkva az év eleje óta 230 ezer embert toborzott a hadseregbe – jelentette ki Dmitrij Medvegyev volt elnök és a Biztonsági Tanács elnöke vasárnap a TASS hírügynökség szerint. „Egy részük tartalékos volt, egy részük önkéntes" – mondta a távol-keleti oroszországi Szahalin szigetén tett látogatása során.

11:40
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna módosít a mozgósítási szabályain

Az ukrán védelmi minisztérium jóváhagyta azoknak az egészségügyi állapotoknak a módosított listáját, amelyek mentesítik az ukránokat a katonai szolgálat alól. A törvénymódosítások még augusztus 18-án történtek, és augusztus 25-én léptek hatályba.
Továbbra is katonai szolgálatra alkalmasnak számítanak a klinikailag gyógyult tuberkulózisban, vírusos hepatitisben, enyhe vérbetegségben, pajzsmirigy-betegségben szenvedők, enyhe működési zavarokkal küzdők, valamint a tünetmentes HIV-pozitívak. Emellett felkerültek a listára az enyhe mentális zavarokban, neurotikus rendellenességekben, enyhe központi idegrendszeri betegségekben szenvedők és mások is.

12:07
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az egyetemre "menekülő" ukrán férfiak is hadra foghatóak lesznek

Fedir Veniszlavszkij, ukrán kormánypárti képviselő törvényjavaslatot nyújtott be, amely eltörli a mobilizáció alóli mentességet azon 30 év feletti hallgatók esetében, akik két vagy több nappali tagozatos egyetemi diplomát szereznek.
Veniszlavszkij elmondása szerint a 2019 és 2021 között Ukrajnában tanuló 25 év feletti diákok száma elérte a 40 ezret. Csupán egy év alatt ez a szám 106 000 diákra nőtt, akik közül néhányan állítólag a törvényi kiskapukat használták ki, hogy elkerüljék a mozgósítást.
„Ez azt jelenti, hogy 60 000 férfi döntött úgy, hogy él ezzel a lehetőséggel, hogy elkerülje a hadseregbe való besorozást" – mondta a képviselő.
Hozzátette azt is, hogy a törvénytervezet nemcsak azokra vonatkozhat, akik a következő tanévben kezdik meg tanulmányaikat, hanem azokra is, akik már 2022-ben és 2023-ban kezdték meg tanulmányaikat.

12:33
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajna két régiójában

Légiriadót jelentettek be délelőtt Ukrajna két régiójában.
Helyi idő szerint 08:23-kor szirénák szólaltak meg a csernyihivi régióban. Néhány perccel később a Szumi régió került a vörös zónába.

13:08
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz repülőgépek semmisítettek meg ukrán hajókat

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy megsemmisített négy amerikai gyártmányú ukrán katonai hajót a Fekete-tengeren.

A minisztérium egy távirati bejegyzésében közölte, hogy a Willard Marine Sea Force felfújható csónakjai a Krím-félszigeten lévő Tarkhankut-fok felé tartanak. Az állítást nem lehetett ellenőrizni, Ukrajna eddig nem kommentálta az eseményeket.

A minisztérium a múlt héten közölte, hogy Oroszország további négy ukrán katonai hajót semmisített meg, amelyek 50 katonát szállítottak a Fekete-tengeren.

13:44
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

17 drónt lőtt le Ukrajna Odessza felett

Az ukrán légvédelem 17 drónt lőtt le az odeszai régió felett – közölte Oleg Kiper kormányzó a Telegram-bejegyzésben, de hozzátette, „sajnos voltak találatok is".

Korábbi a kormányzó elmondta, hogy az Izmail elleni támadás összesen három és fél óráig tartott. Több épület, köztük raktárak is megrongálódtak, mezőgazdasági gépek és ipari berendezések szintén megsérültek – mondta.

Több polgári lakóházban is tűz ütött ki a lehulló törmelék miatt – mondta –, de azóta már eloltották őket. Haláleset vagy sérülés nem történt.

14:13
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország ellenőrzése alá vont egy kulcsfontosságú területet

Az Északi Flotta harcosai teljesen ellenőrzésük alá vonták a Szoledar melletti Berhovszkij-tározó területét – közölte a Kaluga hívójellel ellátott egység parancsnoka. Szavait a RIA Novosztyi idézte.

A parancsnok megjegyezte, hogy az orosz hadsereg felül kerekedett.

A parancsnok hozzátette: az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU) minimális esélyük van a tározóhoz jutni és a gát mentén átkelni rajta, mivel azt minden irányból felderítők vesznek körül és a tüzérség minden pillanatban lecsaphat. Az ukrán fegyveres erők azonban aknavetőkkel és kazettás lőszerekkel lövik az orosz állásokat.

14:51
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Dnyipropetrovszk régióban megsérült egy infrastrukturális objektum

Az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban egy infrastrukturális létesítmény rongálódott meg, aminek következtében tűz keletkezett. Jelentette be Szergej Lysak, a regionális közigazgatás vezetője.

A régió vezetője pontosította, hogy az objektum a délelőtt folyamán megsérült. Dnyipropetrovszk régióban moszkvai idő szerint 06:10-kor rendeltek el légiriadót.

15:34
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Álfegyvereket vet be Ukrajna a harctéren

Ukrán fegyverszakértők egy csoportja olyan tüzérségi fegyvereket tervez gyártani, amelyeket a harctéren soha nem fognak elsütni, például radar teherautókat, amelyek semmit sem észlelnek, és robbanóanyag nélküli rakétákat.

A darabok csak csalétkek, amelyek célja, hogy az ellenség lőszereket, rakétákat és drónokat bevetve pazarolja fegyvereit. Mindeközben Ukrajna megvédi a valódi felszerelését és katonáit

15:59
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz drónok robbantak fel Romániában

Korábban arról számoltunk be, hogy Oroszország háromórás éjszakai drónostromot indított Izmail ellen, ami egy ukrán város a román határon.

Néhány drón lezuhant és felrobbant Románia területén.

Az ukrán légierő közölte, hogy a 32 iráni gyártmányú "Shahed" drónból 23-at lelőttek.

16:29
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb területet szabadított fel Donyeckben

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes szeptember 4-én bejelentette, hogy az ukrán hadsereg előretört Klishchiivka közelében, mintegy öt kilométerre Bahmuttól. Az ukrán erők három négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel Bahmut környékén – mondta Maliar.

17:00
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország ukrán pilótákat képez ki F-16-os vadászgépre

Franciaország csatlakozott az ukrán pilóták F-16-osokra töténő kiképzési koalíciójához – közölte Volodimir Zelenszkij elnök, miután szeptember 3-án telefonált francia kollégájával, Emmanuel Macronnal.

17:27
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó van érvényben Ukrajna egész területén

Légiriadó lépett érvénybe Ukrajna egész területén. Az ukrán légierő rakétatámadások veszélyére figyelmeztetett egész Ukrajnában, miután orosz MiG-31K típusú repülőgépek szálltak fel a Nyizsnyij Novgorod régióban található Savasleyka orosz légibázisról. 

18:14
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Bukarest cáfolta a román területre esett orosz drónról szóló információkat

A román védelmi minisztérium (MAPN) hétfőn "határozottan cáfolta" azokat a médiában felkapott információkat, amelyek szerint hétfőre virradó éjszaka Románia területére estek volna ukrán dunai kikötőket támadó orosz drónok.

A MAPN honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint a román egységek valós időben monitorizálták az ukrán dunai kikötői infrastruktúra ellen hétfőre virradó éjszaka intézett orosz dróntámadást, illetve a korábbi, vasárnapra virradó éjszaka lezajlott támadást.

"Oroszország támadó eszközei egyetlen pillanatig sem fenyegették Románia területét, illetve vizeit" - szögezte le a MAPN.

A védelmi tárca hozzátette: az éberség fokozását célzó intézkedéseket hozott a román szárazföldön, vizeken és légtérben, összhangban azokkal a szövetségesekkel közösen kidolgozott tervekkel, amelyek hozzájárulnak a NATO keleti szárnya védelmének és elrettentő képességének megerősítéséhez.

19:07
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Németország továbbra sem küld Taurus cirkálórakétákat Ukrajnának

Olaf Scholz német kancellár az egyetlen személy, aki blokkolja a kormánykoalíción belül a Taurus rakéták Ukrajnának való küldéséről szóló döntést - közölte Marie-Agnes Strack-Zimmermann német parlamenti képviselő a Twitteren - írja a Kyiv Independent.

20:17
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán dróntámadás Oroszország ellen

Oroszország meghiúsított egy ukrán dróntámadást, amelynek célja egy hőerőmű volt az ország déli részén, Brjanszki területen - közölte Alekszandr Bogomaz helyi kormányzó.

Elmondása szerint nem voltak áldozatok, az erőmű sértetlen maradt a támadás után - írja a Sky News.

20:43
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi miniszter nem zárja ki egy hadgyakorlat lehetőségét Észak-Koreával

Nem zárta ki egy orosz-észak-koreai hadgyakorlat lehetőségét hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Mint mondta, Oroszország minden szomszédjával tarthat közös katonai manővereket, ez alól Észak-Korea sem kivétel.

"Mindenkivel tárgyalunk erről, beleértve a KNDK-t is. Miért ne? Ők a szomszédaink" - fogalmazott a tárcavezető hétfőn Szocsiban, az orosz-török csúcstalálkozó helyszínén újságíróknak nyilatkozva.

Jobb békében és harmóniában élni a szomszédainkkal, különösen egy ilyen szomszéddal, amellyel elég sok minden köt össze bennünket, mind a történelemben, mind az életben - tette hozzá.

21:22
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevnek bizonyítéka van arra, hogy az orosz drónok román területet is megtámadtak

Kijev fényképfelvétellel tudja bizonyítani, hogy az orosz drónok román területet is megtámadtak abban az éjszakai légicsapásban, amellyel egy ukrajnai dunai kikötői létesítményt céloztak - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn.

Az ukrán diplomácia vezetője egy kijevi sajtótájékoztatót követően újságíróknak nyilatkozva beszélt erről.

A román védelmi minisztérium előzőleg "határozottan cáfolta", hogy orosz drónok estek volna Románia területére. "Oroszország támadó eszközei egyetlen pillanatig sem fenyegették Románia területét, illetve vizeit" - szögezte le a tárca.

22:22
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország engedményeket követel a fekete-tengeri gabonamegállapodás újraindításához

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország nem fog újra csatlakozni a fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, ha a Nyugat nem csökkenti az ország elleni szankciókat - írja a Kyiv Independent.

Oroszország csak akkor csatlakozhat újra a kezdeményezéshez, ha az európai piacokra szánt orosz gabonával és műtrágyával kapcsolatos szankciókat feloldják - mondta Putyin.

23:25
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun szeptemberben találkozhat Putyinnal

Kim Dzsongun észak-koreai vezető állítólag szeptemberre tervez egy oroszországi utazást - jelentette ma a New York Times amerikai és szövetséges forrásokra hivatkozva.

A látogatás célja, hogy megbeszéléseket folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó esetleges fegyverszállításokról Oroszországnak.

Állítólag a tervek szerint Kim Phenjanból páncélvonaton utazik majd a Csendes-óceán partján fekvő oroszországi Vlagyivosztokba, ahol a Putyinnal való találkozóra kerülne sor.

23:48
szeptember 04, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi miniszter: Az ukrán fél dühödten, de eredménytelenül támad

Az ukrán hadsereg dühödten, de eredménytelenül támad - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Szocsiban újságíróknak.

Sojgu közölte, hogy csak megerősíteni tudja a főparancsnok, Vlagyimir Putyin elnöknek a nap folyamán elhangzott kijelentését, miszerint az ukrán ellentámadás kudarcot vallott.

"Az elmúlt tíz napban (az ukrán egységek) dühödt támadásokat hajtottak végre, nagy erőkkel, nagy reményekkel, szenvedélyes vágyakozással, hogy teljesítsék a parancsokat, amelyek bizonyos települések elérését akarták" - mondta a tárcavezető.

Az állította, hogy az ukrán fél veszteségei nagyok, és csak vasárnap hat ukrán harckocsit lőttek ki Robotine településénél, további hatot pedig más térségben. Hozzátette, hogy ezek nem nyugati gyártmányú tankok voltak.

Elmondta, hogy Oroszország csak az elmúlt öt nap folyamán hét ukrán tengeri drónt semmisített meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről