Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Rakétákat lőttek ki Kijevre, ukrán dróntámadás az orosz határnál

Események

Horizontal RUSSO-UKRAINIAN WAR
Ukrán tüzérek a fronton - korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 560. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:04
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:13
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb drónt szedett le az orosz légvédelem

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy hétfőn éjjel lelőtt egy ukrán drónt az Ukrajnával határos Brjanszk régióban, de azt nem közölték, hogy áldozatok vagy károk történtek-e.

06:22
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij több fegyvert ígért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több utánpótlást és fegyvert ígért a fronton lévő csapatoknak, ahogy a tél közeledik.

"Nagyon fontos, hogy a fegyvereinkből új gyártás lesz, és a harcosokkal felvázoltunk több prioritást. Ez az, amit tenni kell. Megtesszük!" - mondta éjszakai videóüzenetében, miután visszatért Kijevbe a fronton tett látogatása után.

06:58
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság terrorszervezetté minősítette a Wagner-csoportot

A Wagner zsoldoscsoportot hivatalosan is terrorista szervezetként ismerik el az Egyesült Királyságban, és időben elkészül a tiltó rendelet tervezete, amelyet a parlament elé terjesztenek. A határozat elfogadása után illegális lesz a Wagner-csoport tagjának lenni vagy annak támogatása.

Suella Braverman belügyminiszter azt mondta: "A Wagner részt vett fosztogatásokban, kínzásokban és barbár gyilkosságokban."

07:37
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok megállították az ukrán szabotázscsoportot

Az oroszországi Brjanszk régió kormányzója azt mondta, hogy a határőrök és a biztonsági erők „meghiúsították" egy ukrán szabotázscsoport kísérletét, amely megpróbált átjutni Oroszországba.
Oroszország idén többször is jelentett már ukrán szabotázskísérleteket a határain, és májusban helikoptereket küldött, hogy megállítsák a határon átnyúló behatolást Belgorod térségében.

07:49
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 5933 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7496 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 169 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:18
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kevesebb adományból gazdálkodhat a segélyszervezet

Az Ukrajnára irányuló nemzetközi figyelem elhalványul, és az országban a polgári infrastruktúra elleni támadások „normalizálódnak" – figyelmeztetett egy nagy segélyszervezet. A Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) közölte, hogy kevesebb adományozásra készül ukrajnai műveleteihez. A jótékonysági szervezet tavaly 40 millió dollárt kapott ukrajnai műveletekre, de 2023-ban eddig ennek alig a felét. Ennek ellenére David Miliband, az IRC elnöke és vezérigazgatója azt mondja, hogy nem csökkent a segítség iránti igény.

"Tudjuk, hogy továbbra is magas a civil halálos áldozatok száma. A belső elvándorlások szintje továbbra is rekordot dönt, a menekültek száma valóban nagyon magas" - mondta.

08:46
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kilövése előtt már aknára futott a Challenger 2 tank

Az Ukrajnában megsemmisített brit Challenger 2 harckocsit egy akna megrongálta, mielőtt az oroszok célba vették volna – közölte egy nyugati védelmi forrás. Újságírók egy kis csoportjának elmondta, hogy a harckocsit először egy régi akna találta el, ami tüzet okozott a hátsó üzemanyagtartályban. A legénység kiürítette a harckocsit, és miután a szabadban ég alatt aludtak, a Challenger 2-t eltalálta egy célra irányított rakéta vagy egy kamikaze drón.

A megsérült tankról készült videó széles körben elterjedt az interneten, a jelentések szerint a Zaporizzsja régióban, a frontvonal közelében forgatták.

09:15
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország autógumikkal védi a bombázóit

Úgy tűnik, Oroszország új megközelítést alkalmazott a harci repülőgépeinek védelmében. A dél-oroszországi Engels katonai légibázisról készült műholdfelvételeken két Tu-95-ös stratégiai bombázó látható, amelyek törzsét és a szárnyakat autógumik takarják.Az ukrán határtól több mint 800 kilométerre fekvő légitámaszpont decemberben két dróntámadás célpontja volt, az egyikben három orosz katona meghalt.

Nem világos, hogy pontosan miért helyezték el a gumikat a repülőgépen, de azt sugallják, hogy ez egy alacsony költségvetésű módszer a repülőgépek védelmére.

09:44
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Menesztettek egy ukrán kormányzót

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a rendeletet Pavlo Kirilenko, a donyecki régió kormányzójának felmentéséről. Kirilenko 2019 júliusa óta töltötte be posztját.
Tarasz Melnyicsuk kormánypárti képviselő a Telegramon azt közölte, hogy a kabinet miniszterei jóváhagyták Kirilenko felmentését.

10:29
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás Kijev ellen

Oroszország rakétákat lőtt ki Kijevre szerdán kora reggel, az ország légvédelmi rendszerei azonban minden rakétát lelőttek, mielőtt azok célba értek volna - közölte a főváros katonai közigazgatása a Telegramon.

10:54
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok megfenyegette Észak-Koreát

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Észak-Korea "nagy árat fog fizetni", ha fegyvereket biztosít Oroszországnak Ukrajnában való használatra.
Sullivan azokat a híreket kommentálta, amelyek szerint Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin még ebben a hónapban találkozhat Oroszországban, hogy megvitassák a fegyverüzletet.
Az oroszországi fegyverszállításra irányuló lépés "nem lesz jó hatással Észak-Koreára, és ezért árat fognak fizetni a nemzetközi közösségben" - mondta.
A Kreml korábban közölte, hogy "nincs mondanivalója" az amerikai tisztviselők azon állításaival kapcsolatban, hogy Kim Oroszországba utazik.

11:27
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Mit kérhet Kim Dzsongun?

A Sky Newsnak Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin állítólagos közelgő találkozójáról nyilatkozva John Everard, az Egyesült Királyság korábbi észak-koreai nagykövete azt mondta, hogy az orosz csapatok "sokkal gyorsabban használják el a lövedékeket, mint amennyit Oroszország elő tud állítani", ezért fordul Észak-Koreához.
Arra a kérdésre, hogy Észak-Korea mit nyer a találkozóval, Everard azt mondta, hogy vezetője valószínűleg sok orosz gabonát és olajat fog követelni.
Szerinte ennél még aggasztóbb, hogy az észak-koreaiak orosz terveket használnak fegyverprogramjaik előmozdítására, annak ellenére, hogy mindkét ország tagadta az együttműködést.

11:50
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Most Ukrajna délkeleti része áll a harcok középpontjában

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Ukrajna Zaporizzsja régiója a háborús harcok legújabb helyszíne.
A kijevi tisztviselők több állítást is megfogalmaztak a délkeleti régióban történt áttörésekről, az Egyesült Államok pedig azt mondta, hogy az elmúlt napokban "figyelemreméltó előrelépést" tapasztaltak az ukrán erőktől a térségben.
"Ukrajna tartalékdandárokat hívott Zaporizzsjába, amelyeket nyugati partnerek képeztek ki" – állította Sojgu.
Katonai elemzők szerint az ukrán "könnyűgyalogság" egy többrétegű orosz védelmi vonalon belüli pozíciókba lépett előre Zaporizzsjában.

12:29
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Itt készülnek bosszúra az oroszok

Továbbra is nehéz a helyzet a keleti fronton, mivel az orosz erők igyekeznek visszavenni a kezdeményezést és "bosszút állni" az ukrán csapatokon – mondta ma Olekszandr Szirszkij ukrán tábornok.

13:09
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Taktikai visszavonulás az oroszoktól

Úgy tűnik, Moszkva elismerte, hogy csapatai kivonultak a Zaporizzsja régióban található faluból, Robotyneból– írta a Sky News.

"Az orosz hadsereg taktikailag elhagyta ezt a települést, mert a felszínen maradni, amikor nincs mód a teljes beásásra, nincs értelme" - mondta Jevgenyij Balickij, a régió egyik legmagasabb rangú, Moszkva által kinevezett tisztviselője. "Ezért az orosz hadsereg a hegyek közé vonult" - idézte őt az RBC hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium még tegnap közölte, hogy két ukrán támadást is visszavertek Robotyne közelében.

13:46
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai szenátusi vezetők tovább támogatják Ukrajnát

Az Egyesült Államok Szenátusának demokrata és republikánus vezetői támogatásukat fejezték ki Ukrajna donációjának folytatása mellett. Joe Biden elnök a múlt hónapban arra kérte a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá mintegy 40 milliárd dolláros többletkiadást, beleértve 24 milliárd dollárt Ukrajnára és más nemzetközi szükségletekre, annak próbájaként, hogy az ország hajlandó-e továbbra is támogatni Ukrajnát az orosz megszállók elleni harcban.

14:30
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos beismerés előtt Putyin

Putyin közel jár ahhoz, hogy elismerje, Oroszország háborúban áll – írta az amerikai Institute for the Study of War. 2022. február 24-e óta Oroszország eufemisztikusan „különleges katonai műveletként" emlegeti teljes körű invázióját és a 19 hónapja tartó csatákat.

Az ISW szerint azonban Vlagyimir Putyin tegnapi beszédében közelebb került ahhoz, hogy a konfliktust háborúnak minősítse. Ezzel üzenetet küldött a hazai orosz közönségnek, hogy a művelet valóban háborús erőfeszítés. Putyin az ukrajnai csatákat a második világháború alatti szovjet győzelmekhez hasonlította, mint például Sztálingrádnál és Kurszknál – áll az elemzésben.

15:07
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kilőtték az oroszok az első brit tankot

Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere szeptember 6-án a Sky News-nak megerősítette, hogy az ukrán hadseregben szolgálatot teljesítő brit gyártású Challenger 2 harckocsit megsemmisítette az orosz tüzérség.

15:45
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Zaporizzsját

Az oroszok ma rakétatámadást indítottak Zaporizzsja városa ellen – jelentette Jurij Malasko, Zaporizzsja megye kormányzója. A támadásban két ember megsérült.

16:14
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Románia területén zuhantak le egy orosz drón darabjai

Román területre zuhantak egy orosz drón részei – jelentette be ma Angel Tilvar román védelmi miniszter. Hétfőn Kijev azt állította, hogy orosz drónok robbantak fel román területen egy éjszakai csapás során, amit Bukarest akkor tagadott. Később helyesbítettek, a román elnök azt mondta, hogy a hétfői csapás nagyon-nagyon közel volt, ma délután a védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy egy orosz drón maradványait találták meg romániai területen. (Sky News)

17:14
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevet és Odesszát támadták az oroszok

Az oroszok drónokkal és rakétákkal támadták Kijevet és Odesszát szerda reggel. Oleh Kiper odesszai kormányzó elmondta, hogy az orosz támadás közel három órán át tartott, és számos mezőgazdasági, valamint kikötői épület megrongálódott Izmailban. A támadásban meghalt egy civil.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint a légvédelem 23 drónt és rakétát semmisített meg a 33-ból. Oroszország 25 iráni gyártmányú Sahíd drónt, hét manőverező robotrepülőgépet és egy Iszkander ballisztikus rakétát lőtt ki a térségre.

Az orosz hadsereg Kijevre is lecsapott szerda reggel, de az ottani védelmi rendszer az összes drómt és bombát megsemmisítette.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán elmondta, hogy továbbra is nehéz a helyzet a keleti fronton, és az ukrán csapatok fő feladata az, hogy biztosítsák a megfelelő védelmet Kupjanszk és Limanszk előtti térségben, illetve előre kellene nyomulniuk Bahmut irányába.

17:42
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak egy orosz támadásban

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij állítása szerint az oroszok egy kelet-ukrajnai várost bombáztak. A támadásban 16 ember, közöttük egy gyerek meghalt, valamint legalább 20-an megsérültek. A bombázásban eltaláltak egy piacot, üzleteket és egy gyógyszertárat is.

19:30
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nőtt a halottak száma Kosztyantinivkában

Szerdán bombázták az oroszok a kelet-ukrajnai Kosztyantinivka városát. A bomba egy piacon csapódott be, a robbanásban az eddigi információk szerint harminckét ember sérült meg. A hatóságok megerősítették, hogy a halottak száma tizenhatról tizenhétre nőtt. A halottak között egy gyerek is van.

20:52
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint a kudarcok miatt bombázta Oroszország Kosztyantinivkát

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint az orosz sereg a csatatéren elszenvedett kudarcok miatt csapott le Kosztyantinivkában. Elmondása szerint az oroszok akkor támadnak civilekre, amikor az ukrán seregek előre hatolnak a fronton.

A kelet-ukrajnai város bombázásában tizenhét ember halt meg, több mint harminc pedig megsérült.

21:28
szeptember 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun fegyvereket tervez szállítani Oroszországnak

A tervek szerint Kim Dzsongun szeptemberben, Vlagyivosztokban fog tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Az észak-koreai források szerint Kim Dzsongun technológiáért cserébe fegyvereket szállítana Oroszországnak a háború folytatásához.

06:22
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről