Oroszország beveti a leghalálosabb csapatait, eddig nem látott pusztítás következhet

Események

Horizontal  orosz-ukrán háború
Orosz rendőr Szentpéterváron
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 556. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
08:01
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:12
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 1-jén az ukrán-magyar határszakaszon 7389 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 18848 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 186 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:19
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Szegényített urántartalmú lőszert küld Ukrajnába az Egyesült Államok

Két amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok először küld szegényített uránt tartalmazó lőszert Ukrajnának. Az orosz tankok megsemmisítését elősegítő lövedékek az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomag részét képezik, amelyet a következő héten mutatnak be. A lőszert az amerikai Abrams harckocsikból lehet kilőni – amelyeket várhatóan a következő hetekben szállítanak Ukrajnába.

Az egyik tisztviselő azt mondta, hogy a katonai segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz attól függően, hogy mit tartalmaz.

Bár az Egyesült Királyság az év elején már küldött szegényített urántartalmú lőszert Ukrajnának, ez lesz az első amerikai szállítmány, amely valószínűleg vitákat fog kiváltani.

09:05
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Kilőttek egy tengeri drónt a krími híd közelében

Megsemmisült egy vezető nélküli ukrán hajó, amikor megpróbálták megtámadni a krími hidat – közölte az orosz védelmi minisztérium.

"Szeptember 1-jén, moszkvai idő szerint 23 óra 15 perckor a kijevi rezsim terrortámadást kísérelt meg a krími híd ellen egy félig merülő pilóta nélküli hajóval. Észlelése után az orosz erők megsemmisítették a haditengerészeti drónt" - írták a Telegramon.

Oroszország a közelmúltban megerősítette a Kercsi hídként is ismert krími híd védelmét: füstgenerátorokat és víz alatti akadályokat helyeztek el a szerkeeten és környékén.

09:45
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország tagadja a légtérsértést

A lengyel hadsereg tagadja, hogy egyik helikoptere átlépte volna a fehérorosz határt. „Nem erősítem meg az információt, egyik lengyel helikopter sem lépte át a fehéroroszországi határt, ilyen határátlépés nem történhetett volna meg, és nem is történt meg, radarrendszereink egyértelműek" – mondta Jacek Goryszewski alezredes.

A Fehérorosz Állami Határbizottság azt állította, hogy egy lengyel Mi-24-es "rendkívül alacsony magasságban" lépte át a határt, mielőtt megfordult. A minszki külügyminisztérium bekérette Lengyelország diplomáciai képviselőjét.

10:24
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

A külföldi ügynökök listájára került az orosz Nobel-békedíjas újságíró

Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságírót külföldi ügynöknek nyilvánította Oroszország. A Novaja Gazeta című újság korábbi főszerkesztője gyakran kritizálta a Kremlt. Tavaly azzal került a címlapokra, hogy elárverezte a 2021-es Nobel-érmét, hogy pénzt gyűjtsön az ukrán menekültek számára.
Az orosz törvények lehetővé teszik, hogy a külföldről finanszírozásban részesülő egyéneket és szervezeteket külföldi ügynöknek nyilvánítsák, ami pejoratív kifejezés, amely potenciálisan aláássa hitelességüket az orosz közvélemény előtt.

10:56
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Figyelemreméltó ukrán eredményekről beszél a Fehér Ház

Ukrajna „figyelemreméltó előrelépést" ért el déli offenzívájában az elmúlt 72 órában – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője Washingtonban, aki szerint Ukrajnán múlik, hogyan használja ki ezt a sikert. Kritizálta azokat a névtelen amerikai tisztviselőket, akik múlt heti médiajelentéseikben bírálták az ukránok lassú előrehaladását.

12:23
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz sikerek

Oroszország azt közölte, hogy számos stratégiai magasságot elfoglalt a kelet-ukrajnai Kupjanszk közelében, ahol a moszkvai csapatok augusztusban fokozták a nyomást.

12:36
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási fejlesztések kezdődnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, Oroszország a következő két és fél évben 1,9 milliárd rubelt (közel 20 milliárd dollárt) kíván elkülöníteni a szövetségi költségvetésből annak a négy ukrajnai régiónak a fejlesztésére, amelyeket Moszkva tavaly Oroszország részévé nyilvánított.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Mikhail Metzel
12:56
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

New Yorkba utazik Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan részt vesz a világ vezetőinek éves találkozóján az ENSZ-ben ebben a hónapban New Yorkban, és részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával kapcsolatos ülésén is.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda
13:21
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb két gabonaszállító hagyta el Odesszát

Két teherszállító hajó elhagyta az Odessza melletti kikötőt – közölte Ukrajna miniszterelnök-helyettese. Ezek a harmadik és a negyedik gabonaszállítók, amelyek a mélytengeri ukrán kikötőkből útnak indultak a Fekete-tengeren át, mióta Oroszország kilépett a gabonahajók biztonságos áthaladásáról szóló megállapodásból.

13:53
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov a G20-csúcsnak üzent

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország blokkolja a G20-ak e havi csúcstalálkozójának zárónyilatkozatát, hacsak az nem tükrözi Moszkva álláspontját Ukrajnával és más válságokkal kapcsolatban, és a résztvevőknek nem kötelező erejű vagy részleges közleményt kell kiadniuk.

14:08
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes lépésre szánták el magukat az oroszok

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország megosztja csapatait, mert meg akarja akadályozni az ukrán áttörést Ukrajna déli részén.

14:44
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Megosztó lett a svéd lépés

Több svéd törvényhozó kijelentette, hogy bojkottálni fogja az idei Nobel-díj átadását, miután a díjakat kiosztó magánalapítvány megváltoztatta korábbi politikáját, és meghívta Oroszországot, Fehéroroszországot és Iránt, akiket korábban kitiltottak az eseményről.

15:01
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Csalással és pénzmosással vádolták meg a Zelenszkijt hatalomba segítő ukrán oligarchát

Több ukrán médiaorgánum is beszámolt arról, hogy az ukrán titkosszolgálat, az SZBU csalással és bűncselekmény útján szerzett vagyon tisztára mosásával gyanúsítja Ihor Kolomojszkijt – írja a Mandiner.

A nyomozás szerint megállapítást nyert, hogy Ihor Kolomojszkij a 2013 és 2020 között több mint félmilliárd hrivnyát mosott tisztára külföldön, majd „az általa ellenőrzött bankintézetek infrastruktúráját felhasználva kivette azt".

A közösségi médiában fotók is megjelentek arról, ahogy az SZBU megjelent az üzletembernél.

Mint ismert, februárban az ukrán hatóságok házkutatást tartottak Kolomojszkij otthonában, aki korábban Volodimir Zelenszkij elnök szövetségese volt. Zelenszkij kormánya tavaly novemberben különleges háborús hatáskörökkel élve különböző vállalatokban lefoglalta a Kolomojszkijhez köthető részesedéseket, hogy megerősítse Ukrajna védelmét – írta a Meduza nevű orosz ellenzéki oldal.

15:29
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország újonnan létrehozott tartalék hadsereget vet be

Legfrissebb jelentésében az ISW közölte, hogy Ukrajna fő katonai hírszerzési vezetője, Kyrylo Budanov kijelentette, hogy az orosz hadsereg a 41. kombinált fegyveres hadsereget (CAA) egy "meghatározatlan dél-ukrajnai területre" telepítette.

Ezek az egységek valószínűleg leépültek, és dandár- és ezredszintű rotáció nélkül működtek, mint sok frontvonalbeli orosz egység – jegyezte meg az ISW. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy a hadműveleti tartalékok hiánya további oldalirányú átcsoportosításokra kényszerítené az orosz parancsnokságot, és nehéz döntéseket kell hoznia arról, hogy a front mely szektorait részesítse előnyben.

15:42
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokkal támadta az oroszokat

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint két drónnal támadták meg az ukránok a belgorodi határvidéket. A közlésük szerint Ukrajna rendszeresen támadja ezt a területet. A drónok falvakat lőttek, két civil meg is sérült.

Az utóbbi hetekben többször is drónokkal támadták az oroszokat az uránok, voltak olyan napok, amikor több tucat támadás volt. A támadások Ukrajnától 600 kilométerre is elértek.

15:54
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz Szentpéterváron

Az elmúlt pillanatokban tüzet jelentettek Szentpéterváron.

A Visegrad 24 európai hírcsoport által megosztott felvételen füstfelhők szállnak fel a város felett. Egyelőre nem tudni, mi a tűz oka.

16:27
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

A Nobel Alapítvány visszavonta Oroszország, Fehéroroszország és Irán meghívását

A Nobel Alapítvány ma bejelentette, hogy mégsem hívja meg Oroszország, Fehéroroszország és Irán nagykövetét az idei stockholmi Nobel-díj-átadó ünnepségre.

17:24
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt Herszon bombázásában

Az oroszok egy lakónegyedet bombáztak az egyik Herszon megyei faluban, amiben 1 ember meghalt, ketten pedig megsérültek – mondta a megyei kormányzó.

17:54
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok vadászgépet adtak Iránnak

Oroszország egy YAK-130-as kiképző vadászgépet adott az iráni légierőnek. Ez a gép alkalmas lesz arra, hogy a pilóták megtanulják a negyedik generációs gépek vezetését.

Irán és Oroszország szoros kapcsolatban van egymással, főleg a katonai felszerelések terén. Az iráni drónok kulcsfontosságúak Oroszországnak a háborúban.

19:07
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokkal támadta a krími hidat

A Kreml védelmi minisztériumának közlése szerint Ukrajna három drónnak akarta megtámadni a Kercsi hidat. Pénteken egy, szombaton pedig kettő drónt lőttek ki az oroszok.

A krími híd kulcsfontosságú ellátási útvonal Oroszországnak a háborúban.

20:56
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Kramatorszkot bombázták az oroszok

Rakétarendszerrel lőtték az oroszok az ukrajnai Kramatorszk városát. Az egyik bomba egy több szintes épület első emeletére repült be, ott viszont nem robban fel. Másik két rakéta sem robbant fel, egyik a temető közelében csapódott be, a másik pedig beleállt az aszfaltba.

21:16
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Többen megsérültek Nikopolnál

Tüzérségi lövedékekkel és drónokkal támadták az oroszok Nikopolt, a bombázásban négyen megsérültek. A bombázásokban több épület, keletromos vezeték és autó is megsérült a régióban.

22:14
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Soledart bombázták, ketten meghaltak

Az orosz sereg légicsapást mért Soledar egyik lakónegyedére. Az egyik házban meghalt egy 43 éves férfi és a felesége, a házaspár lánya, és egy másik lakos megsérült a bombázásban.

23:55
szeptember 02, 2023
Vágólapra másolva!

Két orosz régiót támadtak az ukránok

Ukrán tüzérségi illetve dróntámadás érte az orosz belgorodi és kurszki területeket – jelentették a kormányzók. Belgorodban egy ember meghalt, ketten megsebesültek, míg Kurszkban egy ember sérült meg. Az ukránok egyelőre nem ismerték be a támadást – írta a Sky News.

08:18
szeptember 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.