Félelmetes, gyilkos taktikával támadnak az oroszok, sorra foglalják el a településeket

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tüzel, akció, lő, lövés
Ukrainian artillerymen fire a 2A36 Giatsint-B field gun toward Russian positions near Avdiivka in the Donetsk region on June 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 581. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
20 bejegyzés
06:27
2023. szeptember 27.

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:37
2023. szeptember 27.

Újabb bizonyítékok az Északi-Áramlat elleni támadásról

Az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadást vizsgáló kutatók új, kulcsfontosságú részleteket tártak fel az eseményhez kapcsolódó robbanásokról, amelyek az első évfordulón még mindig tisztázatlanok - írta a The Guardian. A norvég kutatók megosztották a lappal a négy robbanás szeizmikus bizonyítékait, és ezzel az első nemzeti szervként nyilvánosan megerősítették a második két detonációt, valamint felfedték az események részletes idővonalát.

06:42
2023. szeptember 27.

Itt a török feltétel a svéd NATO-csatlakozáshoz

Törökország parlamentje betartja ígéretét, hogy ratifikálja Svédország NATO-tagságát, ha Joe Biden amerikai elnök kormánya megnyitja az utat az F-16-os repülőgépek eladásához Ankarának - mondta Recep Tayyip Erdogan elnök a török média szerint.

07:21
2023. szeptember 27.

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5382 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4739 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 91 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

09:43
2023. szeptember 27.

Légiriadó volt Nyikolajev és Dnyitropetrovszk régiójában

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Nyikolajev és Dnyipropetrovszk régiójában – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképének adataiból.
A térképi adatok szerint a Dnyipropetrovszki régióban helyi idő szerint 07.09-kor szólalt meg a riasztó. 07.13-kor riasztást hirdettek Ukrajna Nyikolajevi régiójában. A vészjelzés ugyanebben az időpontban Herszon régió Kijev által ellenőrzött részén is megszólalt.

10:19
2023. szeptember 27.

Kiütötték állásaikból az ukrán erőket Juzsnodonyeck irányában

A „Dél" orosz csapatcsoport egységei egy sikeres támadás során több állásból kiütötték az ukrán fegyvereseket dél-donyecki irányban - írja a Ria Novosti.

11:02
2023. szeptember 27.

Megsemmisült egy ukrán lőszerellátó pont Kupjanszknál

Az orosz tüzérség megsemmisítette az ukrán fegyveres erők lőszerellátó pontját Kupjanszk irányában – mondta a RIA Novosztyinak Szergej Zibinszkij, a Nyugati csoport sajtóközpontjának vezetője.

"Az üteg elleni harc során a csoport tüzérsége megsemmisített egy 2S1 Gvozdika önjáró tüzérségi állványt és egy lőszerellátó pontot Peschanoe és Novoegorovka térségében" - mondta Zibinszkij.

11:36
2023. szeptember 27.

Visszaverték Ukrajnát Rabotino közelében

A zaporozsjei régió első védelmi vonalát továbbra sem tudta bevenni, annak ellenére, hogy folyamatosan próbálják áttörni azt. A veszteségeik óriásiak. Számolt be Vlagyimir Rogov az „Együtt vagyunk Oroszországgal " mozgalom vezetője a RIA Novostinak

Rogov szerint Kijev azon kijelentései, hogy sikerült áttörni a védelmi vonalat a Zaporizzsjai Front orekhovi irányának Rabotino-Verbovoye szakaszán, valójában hazugság.

Rogov hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők súlyos támadásait az orosz katonaság megfékezte és visszaverte.

12:05
2023. szeptember 27.

Ukrajna és a NATO új taktikája

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) és a NATO- országok új taktikája az, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal indítanak támadást a Krím-félsziget kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményei ellen. Számolt be Andrej Koskin tartalékos a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében .

A szakember megjegyezte: az Egyesült Államok és a NATO-országok nem titkolják, hogy felderítést végeznek az ukrán fegyveres erők számára.

„A Pentagon ráadásul elismerte, hogy a HIMARS-t és az úgynevezett ATACMS nagy hatótávolságú rakétákat, amelyeket az Egyesült Államok szállít az ukrán fegyveres erőknek, szintén GPS-rendszerek irányítják.

Koskin szerint a felderítő repülések intenzitásával párhuzamosan az ágyuzások is intenzívebbé váltak a Krím-félsziget térségében.

„Az ukrán fegyveres erők ellentámadása kudarcot vallott, és most egy másik paradigmát kell javasolnunk - a nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott támadásokat. Ez arra kényszerít bennünket, hogy növeljük a légvédelmi és elektronikus hadviselési rendszerek hatékonyságát" – zárta gondolatait a tartalékos ezredes.

12:43
2023. szeptember 27.

Franciaország felszólított Ukrajna támogatásának leállítására

A Francia Hazafiak párt vezetője, Florian Philippot kijelentette, hogy fel kell hagyni Ukrajna támogatásával, miután kitüntették az SS Galicia hadosztály veteránját, Jaroslav Hunkát a kanadai parlamentben. A párt vezető erről az X közösségi oldalon írt.

Filippo felszólította az embereket, hogy hagyjanak fel a hazugságokkal, és ne támogassák „a kijevi rezsim náci atrocitásait". „Hagyjuk abba ennek a borzalomnak a finanszírozását, és dolgozzunk a békéért! Gyorsabban!" - jegyezte meg.

12:45
2023. szeptember 27.

Levágott disznófejjel üzentek

Oroszországban valaki egy levágott disznófejet helyezett el Timofej Szergejtszev politikai stratéga otthona előtt, aki már korábban is kapott halálos fenyegetéseket. Nem ő volt az egyetlen, aki hasonló küldeményt kapott. Mihajil Terescsenko, a TASS fotóriportere szintén levágott disznófejet kapott küldeményben az elmúlt napokban.

13:23
2023. szeptember 27.

Súlyos ítélet az Azov tisztjével szemben

A Donyecki Népköztársaság bírósága 22 év börtönre ítélte a szélsőjobboldali Azov ezred egyik tisztjét. Eduard Verbanszkit azzal vádolták, hogy tiltott harcászati módszereket használt, mások birtokát rongálta meg és gyilkosságokat tervezett meg. A bíróság szerint Verbanszki több faluban is civilekre lőtt rá szándékosan.

14:00
2023. szeptember 27.

Döntött az UEFA az oroszokról

Az UEFA engedélyezi, hogy az orosz női és férfi U18-as csapatok részt vegyenek a nemzetközi porondon, mert szerintük a gyermekeket nem szabad büntetni. A nemzeti csapatok minden mérkőzését azonban Oroszországon kívül kell játszani, az ország zászlaját sem használhatják.

14:44
2023. szeptember 27.

Új, pusztító fegyvert mutatott be Oroszország

Az orosz csendes-óceáni flottát (PF) a legújabb Project 636-os „Jakutszk" tengeralattjáróval erősítik meg. Írja az Izvesztyija katonai forrásokra hivatkozva.

Jelenleg az új tengeralattjáró személyzetének kiképzése már megkezdődött, 2023 végére teljesen készen áll majd feladatai ellátására. Az első tesztelések várhatóan ősszel kezdődnek.

Dmitrij Boltenkov hadtörténész a kiadvánnyal folytatott beszélgetés során megjegyezte, hogy a Project 636 hajói a legmodernebbek, tengeri és szárazföldi célokat is tudnak támadni, és hosszú utakat képesek megtenni – tette hozzá. 

15:11
2023. szeptember 27.

Az oroszok visszaverték Ukrajna zaporozsjei támadását 

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szeptember 26-án kedden este Zaporozsje irányába kíséreltek meg egy támadást, azonban az orosz hadsereg visszaverte. Számolt be az egyik önkéntes egység harcosa.

Elmondása szerint az Ukrán Fegyveres Erők helyi idő szerint körülbelül 18:00-kor kísérelték meg támadást. Aknavetőkkel lőttek és aknamezőket gyújtottak fel.

Az ukrán hadsereget egy Kornet páncéltörő rakétarendszerrel és egy Grad többszörös kilövésű rakétarendszerrel találták el. 

15:47
2023. szeptember 27.

Itt az észtek megdöbbentő bejelentése

A NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat - hangoztatta szerdán Tallinnban Kaja Kallas észt miniszterelnök, arra biztatva a tagországokat, hogy kövessék e téren a balti köztársaságok példáját.

A politikus a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott az észt fővárosban zajló éves balti védelmi konferenciáról. Elmondta, hogy Észtország jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékát szánja védelmi kiadásokra. "Ezt szorgalmazom NATO-szinten is" - tette hozzá.?    

16:45
2023. szeptember 27.

Donyecket bombázták az ukránok

A Donyecki Népköztársaság vészhelyzeti minisztere szerint egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült, amikor egy házat talált el lövedék Abakumovában. A háromemeletes házat reggel nyolc körül találta el lövedék, ami miatt az egyik lakás mennyezete beomlott.

17:56
2023. szeptember 27.

Támadás alatt az orosz határ

Kursz térség kormányzója bejelentette, hogy három határmenti területet is lőtték az ukránok. Ennek következtében két ház rongálódott meg, egy ember könnyebben megsérült az üvegszilánkok miatt.

18:25
2023. szeptember 27.

Lebuktak az amerikaiak

Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

"Szeptember 22-én ismét támadás érte Szevasztopolt, és a legcsekélyebb kétség sem férhet hozzá, hogy a támadást nyugati hírszerzési eszközök, a NATO műholdas berendezései és felderítő repülőgépek felhasználásával tervezték meg előre, és az amerikai és brit hírszerző szolgálatok támogatásával és a velük való szoros koordinációban hajtották végre" - mondta Zaharova.

Az orosz védelmi tárca szerint az orosz légvédelem öt rakétát lőtt le, de a csapásban megsérült az orosz Fekete-tengeri Flotta történelmi főhadiszállásának épülete, egy katona pedig eltűnt. Ukrán katonai források a támadással kapcsolatban halálhírét keltették Viktor Szokolov tengernagynak, a flotta parancsnokának, akiről ezt követően több videófelvétel is megjelent az orosz állami médiában, bizonyítandó, hogy él.

18:55
2023. szeptember 27.

Elképesztő részletek az ukrán ellentámadásról

Az ukrán ellentámadás folyamatosan halad előre, egyes területeken az ukrán erők átjutottak Oroszország védelmi vonalán, azt viszont nem tapasztaljuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök céljai megváltoztak volna - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben.

Evika Silina szeptember közepén megválasztott lett miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Stoltenberg aláhúzta: a tartós békéhez vezető legsimább út, ha a NATO fokozza az Ukrajnának nyújtott támogatást.

Üdvözölte a NATO-szövetségesek jelentős hozzájárulását az ukrán védelemhez, különös tekintettel az első amerikai Abrams-harckocsikra, amelyek két napja érkeztek meg Ukrajnába, növelve az ukrán erők képességét az orosz erők visszaszorítására.