Rengeteg halott és sebesült, útnak indultak a vadászgépek és hadihajók Izraelbe

Események

Az izraeli hadsereg tankokat szállít a Gázai övezet határa felé, a dél-izraeli Szderót közelében
Az izraeli hadsereg tankokat szállít a Gázai övezet határa felé, a dél-izraeli Szderót közelében
Vágólapra másolva!
Egyre véresebb harcok dúlnak Izraelben, azt követően, hogy a palesztin terroristák megtámadták az országot több ezer rakétával. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül66 bejegyzés
08:19
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Salvador elnöke „vadállatoknak" nevezte a Hamászt

Salvador elnöke azt mondta, hogy a legjobb, ami a palesztin néppel történhet, ha a Hamász "teljesen eltűnik". Nayib Bukele "palesztin felmenőkkel rendelkező salvadorinak" írja le magát.

Bukele apai nagyszülei palesztin keresztények voltak Jeruzsálemből és Betlehemből, akik a 20. század elején Salvadorba emigráltak.

08:22
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A konfliktus kiléphet a Gázai övezetből

A Sky News amerikai tudósítója, Mark Stone szerint nem valószínű, hogy Izrael képes lesz megfékezni az erőszakot a Gázai övezetben.

A hétvégi Hamász-mészárlások nyomán az izraeli sokk arra fogja kényszeríteni az izraeli kormányt, hogy megtorló lépéseket tegyen Gázában, ami valóban félelmetes lesz a gázaiak számára. Ahogy a polgári áldozatok száma nő, az izraeli taktikák egyértelmű támogatása árnyaltabb lesz - véli az elemző.

08:25
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael és Palesztina támogatói tüntettek New Yorkban

Izrael és Palesztina a New York-i Times Square-en gyűltek össze. Az izraeli zászlót lengető tömeg szembeszállt az ellentüntetőkkel, akik „Szabad Palesztina" feliratú táblákkal vonultak fel, miközben a polarizálódó konfliktus megosztotta a Jeruzsálemtől több ezer mérföldre fekvő közösségeket.

Rendbontás nem történt.

08:33
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

700 felett a halottak száma

Legalább 700 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni - jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja.

Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában - tudatta a Haárec című izraeli újság. Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen.

A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon.

08:57
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli légierő csapást mér a Hamász fellegvárára

Az izraeli légierő azt állítja, hogy megtámadták a Hamász több hadműveleti központját, köztük egy háromemeletes épületet, valamint a Hamász magas rangú haditengerészeti vezetőjével, Muhammad Kashtával kapcsolatban álló főhadiszállást.

09:04
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

260-an haltak meg a zenei fesztiválon

A Supernova zenei fesztivál halálos áldozatainak száma 260-ra emelkedett – jelentette az izraeli média a Zaka helyi mentőügynökségre hivatkozva.

Körülbelül 3000 ember vett részt az egész éjszakás eseményen, amely a Hamász egyik célpontja volt az Izrael elleni meglepetésszerű támadás részeként. A fesztivált a Negev sivatagban, a Kibbutz Re'im közelében tartották - nem messze a Gázai övezettől.

09:15
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjjel

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg hétfő reggel.

Az izraeli katonaság szóvivője tudatta, hogy az övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. Beszámolt arról is, hogy a Hamász iszlamista fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe.

09:28
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Élő pajzsként használják a civileket

Az izraeli hadsereg az X közösségi portálon azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy élő pajzsnak használja a civil lakosságot a Gázai övezetben, és "terrorista infrastruktúrát" telepítenek civil létesítmények közé. Az X-en közzétett üzenetben az izraeli haderő háborús bűncselekményekkel vádolja a Hamászt, és azt írják, hogy a palesztin fegyveresek a civilek szándékos meggyilkolása mellett holttesteket csonkítanak és gyaláznak meg és civileket hurcolnak el és tartanak fogva túszként.

09:35
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Irán tagadja, hogy közvetlen köze lenne a támadáshoz

Irán nem vett részt a Hamász fegyveresei által Izrael déli részén végrehajtott támadásban – közölte az ország ENSZ-képviselete.

"Határozottan kiállunk Palesztina rendíthetetlen támogatása mellett, de nem veszünk részt Palesztina válaszában, mivel azt kizárólag maga Palesztina veszi át" - áll a Reutershez eljuttatott közleményben.

A Hamász korábban azt mondta, hogy Irán segített végrehajtani a hétvégi támadást.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta vasárnap, hogy az amerikai kormány "még nem látott bizonyítékot arra, hogy Irán irányította vagy állt volna a támadás mögött".

09:46
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Gázában most nincs internet és áram

Sok légicsapás éri Gázát. Polgári védelmi járművek rohangálnak a városban. Az embereknek nincs sok információjuk arról, hogy mi történik, mert nincs internet vagy áram - közölte a Guardian gázai tudósítója.

10:00
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

12 thai állampolgárt megöltek, 11-et elraboltak

A thaiföldi külügyminisztérium azt közölte, hogy 12 thai állampolgár meghalt az izraeli zavargások során, további 11-et pedig elraboltak, nyolcan pedig megsebesültek. "Azon dolgozunk, hogy segítsünk minden thai állampolgárnak Izraelben" - mondta Kanchana Patarachoke, a külügyminisztérium szóvivője.

10:12
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Brutálisabbak, mint az Iszlám Állam

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők dandártábornoka nyilatkozatot adott ki, amelyben a Hamász támadását "Izrael történetének legnagyobb, ártatlan civilek életét követelő mészárlásaként" minősítette.

A Hamászt az Iszlám Államnál is brutálisabbnak nevezte, és "háborús bűnök" elkövetésével vádolta a csoportot, majd megfogadta, hogy az Izraeli Védelmi Erők helyreállítják az izraeli nép biztonságát.

10:27
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

400 Hamász-fegyveres halt meg eddig

Izrael becslései szerint a Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) legalább 400 fegyveresét ölte meg az éjszakai csapáshullámban.

"A Gázai övezetben végrehajtott légicsapásokkal egy időben az Izraeli Védelmi Erők katonáinak tízezrei folytatják a Gázát körülvevő területek megtisztítását a terroristáktól" - áll a légierő közleményében.
"A háború harmadik napjának kezdetével az izraeli légierő összesen körülbelül 1200 célpontot semmisített meg a Gázai övezetben" - áll a közleményben.

10:44
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

436 halott van Gázában

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint a gázai halottak száma 436-ra emelkedett, köztük 91 gyerek és 61 nő. 2271-en megsebesültek.

11:00
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Több amerikai állampolgár is meghalt az izraeli támadásban

Több amerikai állampolgár meghalt a Hamász Izrael elleni meglepetésszerű támadása során – közölte a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Hozzátették, hogy az amerikai tisztviselők továbbra is tartják a kapcsolatot izraeli kollégáikkal.

11:15
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A brit főrabbi megdöbbent az izraeli események miatt

Az Egyesült Királyság főrabbija, Sir Ephraim Mirvis azt mondta: „Megdöbbentett és lesújt bennünket a tömeggyilkosság, az emberrablás és a zsidó élet céltudatos meggyalázása, embertelensége. Imádkozunk a sebesültek mielőbbi felépüléséért, és együtt érzünk a családok ezreivel, akik gyászolják szeretteik elvesztését és azokkal, akik elrabolt családtagjaikért aggódnak."

11:29
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Katar közvetít Izrael és a Hamász között

Egy kínai állami hírügynökség egy Hamász-forrásra hivatkozva az éjszaka folyamán arról számolt be, hogy Katar közvetít a fogolycserében.

Katar az Egyesült Államok támogatásával egy olyan sürgős megállapodás elérésére törekszik, amely a Hamász által elfogott izraeli nők szabadon bocsátásához vezetne az izraeli börtönökben lévő palesztin női foglyokért cserébe

- mondta a Hamász-forrás a kínai hírügynökségnek.

11:45
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Így néz ki a terroristatámadás után az izraeli fesztiválhelyszín - videó

12:06
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több terrorista érkezik Izraelbe

Az izraeli biztonsági erők úgy vélik, hogy a Hamász újabb és újabb fegyveresei érkeznek izraeli területre - jelentette ma reggel a Haaretz.

Az izraeli erők lyukakat keresnek a határkerítésen és más utakat - a tengeren, a levegőből és a szárazföldön -, amelyeken a Hamász ügynökei bejuthatnak Izraelbe.

12:14
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli katonákat ejtettek foglyul

A Hamász egy újabb csoport izraeli katonát ejtett foglyul - jelentette az Al Jazeera.

A jelentést Izrael még nem erősítette meg. 

12:28
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Romlik a helyzet: Izrael behívta a tartalékosait

Az izraeli hadsereg képviselője azt nyilatkozta, hogy 100 000 tartalékos katonát gyűjtött össze a gázai kerítés közelében.

12:48
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ nem tudott megegyezni

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött rendkívüli ülést tartott, de nem sikerült elérniük a közös nyilatkozathoz szükséges egyhangú döntést.
Az ENSZ szerint az izraeli légitámadások és a lakott területeket célzó ágyúzás miatt mintegy 123 538 palesztin lakhelyét vesztette el Gázában.

13:07
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy gázai lakos mesélt az éjszakai bombázásról

A Gázai övezet lakói az éjszakai folyamatos bombázások után hatalmas pusztításra ébredtek.

"Nagyon nehéz éjszaka volt. Vártuk a sorsunkat" - mondta Enas Wajeeh Qeshta, egy gázai lakos az Al Jazeerának.

Qeshta elmondta, hogy miközben az izraeli bombázás tegnap este folytatódott, családja egy szobában gyűlt össze,"hogy ha bomba esik a házunkra, mind együtt haljunk meg". "Nincs biztonságos menedék ".

13:21
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Meredeken emelkedik a halálos áldozatok száma

A Hamász szombati támadásának már legalább 1100 halálos áldozata van.

Izrael az éjszaka folyamán bombázta a Gázai övezetet, a légierő közlése szerint csak az elmúlt 20 órában több mint 800 csapást mértek.

A gázai egészségügyi minisztérium most adott tájékoztatást az izraeli válaszcsapások áldozatairól.

Eszerint eddig 493 palesztin halt meg, 2751-en pedig megsebesültek.

13:31
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyeleket evakuáltak Izraelből

Három, Izraelből lengyeleket evakuáló katonai repülőgép szállt le Varsóban - közölték a lengyel hatóságok.

Az első gép 120 embert hozott, akik a tel-avivi repülőtéren rekedtek.

A két másik repülőgép még összesen 120 embert vitt Lengyelországba.

"Egy katonai Boeing indul Izraelbe, hogy további embereket evakuáljon" - folytatódott a közlemény.

13:40
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja Libanon

Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszter szerint kormánya biztosítékot kapott a Hezbollahtól, hogy nem csatlakozik a harcokhoz, hacsak Izrael nem "zaklatja" Libanont.

Tegnap reggel a Hezbollah gránátokat lőtt ki izraeli katonai objektumokra a libanoni határon.

Az Irán által támogatott terrorcsoport azt állította, hogy a Hamász támadásával szolidaritást vállalva több tucat rakétát és gránátot lőtt ki három izraeli állásra a vitatott Dov-hegy térségében.

13:47
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nyilatkozott a terrorcsoport szóvivője

A Hamász minden palesztin foglyot ki akar szabadítani az izraeli börtönökből, és véget akar vetni az izraeli provokációknak, különösen az al-Aksza mecsetnél - mondta a terrorcsoport szóvivője.

Abdel-Latif al-Kanoua az Associated Pressnek telefonon elmondta, hogy a Hamász terroristái továbbra is harcolnak az izraeli erőkkel, és hétfő reggel több izraelit is elfogtak.

Nyílt harcban állunk, hogy megvédjük népünket és az al-Aksza mecsetet

- mondta.

A pontos izraeli fogolyszámról később fog nyilatkozni.

13:53
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg visszaszerezte az irányítást

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari szerint az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a gázai határ összes városa felett.

Az izraeli csapatok és a palesztin terroristák közötti összecsapások az elmúlt órákban "elszigetelt" incidensek voltak.

A közlemény szerint jelenleg egyik városban sincsenek harcok.

Lehetséges, hogy még mindig vannak terroristák a térségben

- mondja Hagari.

A gázai határt tankokkal fogják biztosítani, amelyeket harci helikopterek és drónok fognak támogatni.

Még soha nem mozgósítottak ennyi tartalékost ilyen gyorsan - 300 000 tartalékost 48 óra alatt - zárta a közleményt.

14:02
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Irán tagadja felelősségét

Irán szerint alaptalanok azok az állítások, amelyek szerint szerepet játszott a Hamász Izrael elleni támadásában.

Az iráni szerepvállalással kapcsolatos vádak... politikai okokon alapulnak

- mondta újságíróknak Nasszer Kanani külügyminisztériumi szóvivő.

Kommentára azután hangzott el, hogy a Wall Street Journal arról számolt be, hogy Irán segített a Hamásznak a hétvégi meglepetésszerű támadások megtervezésében.

14:13
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Hadművelet folyik az izraeli Sderotban

Sderotban hadművelet folyik azon Hamász harcosok felkutatására, akik izraeli területen tartózkodnak - jelentette az Al Jazeera tudósítója, Charles Stratford.

14:22
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász vezetője "halott ember" - fenyegetőzött a hadsereg szóvivője

Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) szóvivője, Hagari ellentengernagy megfenyegette a Hamász vezetését.

Yahya Sinwar a hadjárat parancsnoka, és ő egy halott ember

- mondta Hagari egy sajtótájékoztatón.

14:34
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az Izraeli Védelmi Erők folytatta a támadást

Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) közlése szerint az elmúlt órákban több, a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportokhoz tartozó objektumra is csapást mértek a Gázai övezetben.

A helyszínek között van egy lőszerraktár, egy földalatti alagút bejárata, valamint az Iszlám Dzsihád két katonai központja, amelyek közül az egyik egy mecsetben volt.

Az IDF közlése szerint csapást mértek egy autóra is, ami megpróbált bejutni Izraelbe.

14:43
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Videón az Izraeli Védelmi erők támadásai

A hadsereg felvételeket tett közzé az elmúlt néhány órában indított csapásokról.

14:54
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Megöltek egy palesztin terroristát

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a csapatok megöltek egy palesztin terroristát a Gázai övezethez közeli Kibbutz Kfar Azában.

A tűzharc folytatódik erőink és a terroristák között

- áll az IDF rövid közleményében.

15:05
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Jeruzsálemben

Izrael több pontján, többek között Tel-Avivban, Jeruzsálemben és a központi Shfela régióban is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

15:14
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A béketeremtésről tárgyalnak a szomszédos országok vezetői

Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek vezetői megvitatják, hogyan tudnák elősegíteni az Izrael és a palesztin terroristák közötti konfliktus mihamarabbi lezárását.

Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök és Mohamed bin Zayed Al Nahyan sejk emírségekbeli elnök egyetértett abban, hogy "fontos... a diplomáciai erőfeszítések előmozdítása, amelyek célja az erőszak megszüntetése, a civilek védelme, és a vérontás megállítása" - áll az egyiptomi elnök hivatalának közleményében.

Az ilyen erőfeszítéseknek magukban kell foglalniuk "egy átfogó, igazságos és tartós béke megteremtését" - teszik hozzá.

15:23
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A védelmi miniszter bejelentette Gáza "teljes blokádját"

Yoav Gallant védelmi miniszter közölte, hogy elrendelte a Gázai övezet " teljes blokádját" a Hamász terrorcsoport miatt.

Elrendeltem a Gázai övezet teljes blokádját. Nem lesz áram, nincs élelmiszerszállítás, nincs üzemanyag, minden le van zárva

- mondta Gallant.

Állatok ellen harcolunk, és ennek megfelelően cselekszünk

- teszi hozzá.

15:38
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb légiriasztás a déli és középső régiókban

Megszólaltak a légvédelmi szirénák a déli régióban és a Tel-Avivtól délre fekvő városokban, köztük Holonban és Rishon Lezionban.

15:47
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott be egy repülőtér közelében

A Gázából kilőtt rakéták egyike a Ben Gurion nemzetközi repülőtér közelében csapódik be.

A közösségi médiában közzétett felvételeken látszik, ahogy füst gomolyog a környéken.

16:08
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Többen megsérültek az újabb rakétatámadásban

A héber média több sérültről számol be az Asdodban és Ashkelonban az imént becsapódott rakéták miatt.

A mentőszolgálat jelenleg is sérültek után kutat.

A Magen David Adom mentőszolgálat közölte, hogy négy embert kezelnek, köztük egy 75 éves férfit és egy 50 év körüli nőt, akik súlyos sérüléseket szereztek.

16:22
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász állítja: 4 izraeli túsz halt meg az izraeli bombázásban

A Hamász szóvivője azt állítja, hogy az izraeli bombázásokban eddig legalább négy izraeli túsz halt meg.

A bombázásokban fogvatartóik is meghaltak.

16:43
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Országszerte véradásra hívják az embereket

A Magen David Adom izraeli mentőszolgálat sürgősségi véradásra hívja a lakókat. A véradásra az ország 8 pontján, előzetes időpontfoglalással tudnak bejelentkezni.

16:47
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A hadsereg újabb csapásokról számolt be

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint "széles körű" légicsapásokat hajtanak végre a Hamász számos létesítménye ellen a Gázai övezetben.

17:03
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztinbarát tüntetők gyűltek össze Sydneyben

Mintegy 1000 palesztinbarát tüntető vonul fel a sydneyi operaháznál és azt skandálja: "Szabad, szabad Palesztina!" Erős rendőri jelenlét veszi körül őket.

A rendőrség azt tanácsolja a zsidó közösségnek, hogy maradjanak távol.

Az operaház egyike azon sydneyi, melbourne-i és canberrai középületeknek, amelyeket hétfő este kék-fehér színben - Izrael zászlajának színeiben - akarnak kivilágítani az izraeliekkel való szolidaritásból.

17:18
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egyperces csenddel tisztelgett az Emberi Jogi Tanács

Az Emberi Jogi Tanács egyperces néma csenddel tisztelgett az izraeli civilek elleni támadásban és a hétvégi afganisztáni földrengésben meghalt emberek előtt.

17:32
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli légicsapás érte Gáza legzsúfoltabb táborát

Izraeli légicsapás érte a Dzsabalíja tábort, Gáza egyik legzsúfoltabb táborát és több mint 50 ember meghalt - jelentette az Al Jazeera Gázából.

17:47
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael cáfolta a fogolycseréről szóló állításokat

Egy izraeli tisztviselő szerint "nincs tárgyalás" a túszok szabadon bocsátásáról, válaszul egy Hamász-forrás korábbi állítására, miszerint Katar közvetítésével fogolycserére kerülhet sor.

18:03
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek az északi határon, Libanonnál

Lövésekről és robbanásokról érkeznek jelentések a libanoni határról, miközben az izraeli hadsereg több gyanúsított is őrizetbe vett, akiket Izraelbe való beszivárgással vádolnak.

A Hezbollahhoz kötődő Al-Manar állomás riportere egy videót tett közzé, amit a dél-libanoni Dhayra falu közelében rögzítettek.

18:13
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy a Hamász tagjai rongálják az izraeli határvédelmet

A Hamász

újabb felvételeket tett közzé, amelyeken az látható, ahogy tagjai megrongálják a gázai határon lévő izraeli megfigyelőrendszereket, lehetővé téve ezzel a Dél-Izraelbe való behatolást.

A videókon izraeli megfigyelőtornyok láthatók, amelyeket mesterlövészek vettek célba. A terrorcsoport korábban videókat tett közzé arról, hogy drónok segítségével robbanóanyagot dobtak le az izraeli megfigyelőrendszerekre.

A felvételeken az is látható, ahogy izraeli tankokat bombáznak és felrobbantják a határkerítés egyes részeit.

18:27
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Már a vizet is elzárták a gázai övezetben

Israel Katz energiaügyi miniszter bejelentette, hogy utasította a hatóságokat, hogy zárják el a Gázai övezetbe irányuló vízellátást.

Utasítottam, hogy azonnal szüntessék meg a vízellátást Izraelből Gázába

- áll Katz közleményében, hozzátéve, hogy az áram- és üzemanyag-ellátást két nappal ezelőtt szüntették meg.

18:44
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah megfenyegette az USA-t

A Hezbollah azzal fenyegetőzik, hogy amerikai állásokat fog megtámadni a Közel-Keleten, ha az USA közvetlenül beavatkozik az Izrael és a Hamász közötti konfliktusba.

Palesztina nem Ukrajna

- áll a libanoni terrorcsoport szóvivőjének közleményében, miután az USA hadihajókat vezényelt Izrael közelébe.

Ha az USA közvetlenül beavatkozik a mi támadásainkkal kell szembenéznie. És azon a napon nem lesz vörös vonala, amit ne lépnénk át

- mondja a szóvivő.

Oroszország szerint "nagy a kockázata" annak, hogy egy harmadik fél is belép az Izrael és a Hamász közötti konfliktusba.

18:59
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

A volt védelmi miniszter szárazföldi invázióra szólít fel

Avigdor Liberman, a volt izraeli védelmi miniszter a Gázai övezet szárazföldi lerohanására szólított fel a Hamász felszámolása érdekében.

Ahogyan nemrég beléptünk Dzsenínbe, úgy kell bemennünk Gáza városba is

- mondta Liberman.

19:11
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU nem küld több segélyt a palesztinoknak

Az EU felfüggesztette a palesztinoknak nyújtott fejlesztési segélyek kifizetését, és a Hamász Izrael elleni támadása után "felülvizsgálja" a 691 millió eurósós (277 milliárd forint) támogatást - közölte egy uniós biztos.

"Minden kifizetést azonnal felfüggesztettünk. Minden projektet felülvizsgálat alá helyezünk. Minden új költségvetési javaslat, beleértve a 2023-ra vonatkozót is, további értesítésig elhalasztva." - posztolta a közösségi médiában Várhelyi Olivér magyar jogász, diplomata.

19:40
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli halálos áldozatok száma 800-ra emelkedett

Meg nem erősített héber médiajelentések szerint 800-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, amit a Hamász támadásai és az azt követő harcok okoztak.

Közben az egészségügyi minisztérium szerint ma délutánig 2506 sebesültet szállítottak kórházakba, köztük 23-at válságos, 353-at pedig súlyos állapotban.

19:58
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU külügyminiszterei rendkívüli ülést tartanak

Az EU külügyminiszterei holnap megbeszélést tartanak az izraeli és gázai helyzetről - közölte Josep Borrell, a blokk külügyi vezetője.

Az EU határozottan elítélte az iszlamista terroristák támadását.

20:21
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket az eszkaláció megállítása érdekében

Egyiptom, amely hagyományosan közvetít az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásokon, a kairói elnöki hivatal közlése szerint hétfőn fokozta a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy "megállítsa az eszkalációt".

A bejelentés szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök hétfőn egyesült arab emíségekbeli kollégájával, Mohamed bin Zájid Ál Nahaján sejkkel tárgyalt, aki nemrégiben ismerte el a zsidó államot.

Előző nap az egyiptomi elnök Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, II. Abdalláh jordániai királlyal, a jeruzsálemi szent helyek felelősével, Egyiptom mellett az első olyan arab országok egyikének uralkodójával tárgyalt, amely rendezte kapcsolatait Izraellel, több évtizedes hadiállapotnak vetve véget a szomszéd országgal.

20:50
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA megerősítette kilenc amerikai halálát Izraelben

"Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, és a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk. Továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és kapcsolatban maradunk izraeli partnereinkkel, különösen a helyi hatóságokkal" - áll a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjének közleményében.

21:07
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az Izraeli Védelmi erők folytatják a bombázást - videó

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint masszív légicsapást indítottak Gáza város egyik tengerparti negyede ellen, több tucatnyi helyszínt célba véve.

A területet "terrorfészeknek" nevezték.

A csapásokban több tucat vadászgép vett részt - teszi hozzá az IDF.

21:21
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ezer célpontra mért csapást Izrael

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az egyik legnagyobb légitámadás-sorozatot hajtják végre a Hamász ellen az ostromlott Gázai övezetben.

Az izraeli média arról is beszámolt, hogy Izrael 1000 gázai célpontot támadott, hozzátéve, hogy a hadsereg bejelentette, folytatja a csapásokat a területre, még akkor is, ha ez az enklávéban lévő izraeli foglyok sérülésének veszélyével is jár.

Gázában lakóépületeket, mecseteket, egy egyetemet, egy kórházat és egy távközlési vállalatot ért találat - közölte Tareq Abu Azzoum, az Al Jazeera tudósítója.

21:43
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli média: Kairó tíz nappal a támadás előtt figyelmeztette a kormányt

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy "valami rendkívüli, szörnyű támadás" készül Gázából - jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportálja a ynet egy egyiptomi hírszerzési forrásra hivatkozva.

A forrás szerint Netanjahu azt felelte: az izraeli hadsereg "nagyon el van foglalva" a ciszjordániai terrorcselekményekkel.

Az egyiptomiak szerint az izraeli tábornokok is azt bizonygatták egyiptomi kollégáiknak, hogy "a gázai helyzet, különösen a határ mentén, ellenőrzés alatt áll".

"Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet nagyon hamar robbanni fog, és nagyot. De alábecsülték a figyelmeztetéseinket" - mondták az egyiptomi hírszerzők.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a lap kérdésére úgy válaszolt: "az a jelentés, miszerint figyelmeztetés érkezett a háború kitörése előtt Egyiptomból, téves és hamis".

22:07
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Összecsapások a Gázai övezet határán

Összecsapásokról számoltak be palesztin terroristák és az izraeli erők között a Gázai övezet északi határához közeli Kibbutz Karmia közelében - írja a The Times of Izrael.

A helyi hatóságok szerint az izraeli csapatok tűz alá kerültek, további izraeli erők tartanak a térségbe.

22:27
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztráliában az izraeli zászló színeiben világították ki a nevezetes épületeket

Ausztráliában az izraeli zászló színeiben világították ki hétfőn este a nevezetes épületeket szolidaritásképpen a Hamász palesztin radikális szervezet támadása miatt.

Kék-fehér fényárba merült a sydney-i operaház, a canberrai parlament és a melbourne-i nemzeti galéria épülete is.

Ezzel párhuzamosan Sydney utcáin százak tüntettek a palesztinok mellett, és kifejezték haragjukat az operaház megvilágítása miatt. Sokan palesztin zászlókat lengettek. Egyes transzparenseken "Szabad Palesztina" és "Nemet mondunk a megszállásra" feliratok voltak olvashatók.

22:59
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Három Hezbollah-harcost öltek meg Libanonban

A Hezbollah libanoni-izraeli határ menti állásait ért izraeli ágyúzásban három Hezbollah-harcos halt meg.

A Hezbollah Al-Manar tévécsatornája Ali Raed Ftouni, Mohammed Ibrahim és Ali Hassan Hodroj néven nevezte meg a megölt férfiakat.

23:12
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Megerősítették az északi robbantásokat

Az Izraeli Védelmi Erők szerint két rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.

A hadsereg szerint az egyik lövedék egy nyílt területen landolt, sérülést nem okozva, a másik lövedék pedig nem lépte át a libanoni határt.

23:40
október 09, 2023
Vágólapra másolva!

Így végeztek egy terroristával az izraeli rendőrök - videó

Az izraeli rendőrség által közzétett felvételen látható, ahogy az egyik terrorelhárító egység tagjai ma kora reggel a dél-izraeli 34-es út Shaar Hanegev-i csomópontja közelében egy palesztin terroristával végeznek.

Egy rendőr könnyebben megsérült a tűzpárbajban.

06:40
október 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.