Egyre több túszt engednek szabadon a terroristák, de Ciszjordániában óriási veszély fenyegeti Izraelt

Horizontal
A nyilvánosság elől eltakarva vitték orvosi vizsgálatra a frissen kiszabadult izraeli túszokat
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 51. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
07:24
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:26
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Négy thai túsz szabadult ki a második fordulóban

Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnök szerint négy thai állampolgár szabadult ki a gázai túszok szabadon bocsátásának második fordulójában.

"Mindenki biztonságban van, összességében jó mentális egészségnek örvend, és normálisan tud beszélni. Zuhanyozni akarnak, és felvenni a kapcsolatot a rokonaikkal" - írta Thavisin az X-en. 

Összesen 17 embert engedett szabadon a Hamász szombat este - közülük négyen thai állampolgárok, valamint 13 izraeli.

07:35
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

A legszomorúbb öröm és a legboldogabb szomorúság

Családtagok reagáltak a túszok szabadon bocsátására.

Inbal Tzach, akinek unokatestvére volt a túszok között, kijelentette, hogy ez a "legszomorúbb öröm és a legboldogabb szomorúság", mivel örül, hogy elengedték szeretteit, de "a küzdelem még nem ért véget". Azt mondta, továbbra is várják családjuk egy másik tagjának, valamint a még Gázában tartózkodó túszoknak a szabadon bocsátását.

"Még hosszú út áll előttünk. Ez egy érzelmes este azoknak a családoknak, akik ma este fogadták szeretteiket. Addig folytatjuk a küzdelmet, amíg mindenki haza nem jön.Türelmesen várjuk, hogy megölelhessük szeretteinket" - mondta.

Zohar Avigdori, aki nagybátyját és sógornőjét várta haza, úgy fogalmazott: „Remeg a lábunk, és türelmetlenül várjuk, hogy megölelhessük szeretteinket. Egy pillanatra sem felejtjük el, hogy ezek ugyanazok a lábak, amelyek tovább folytatják az utat, hogy fenntartsanak minket a még előttünk álló hosszú úton - az összes túsz biztonságos visszatéréséig."

08:12
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Így engedték el a túszokat - videó

Izrael megosztotta a pénteki túszelengedésről készült felvételeket, amelyet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala tett közzé.
Pénteken 13 izraeli, 10 thaiföldi és egy filippínó állampolgárt engedett szabadon a Hamász, akik az elmúlt hét hetet túszként Gázában töltötték.
További 17 embert – 13 izraeli és négy thai állampolgárt – engedtek szabadon szombaton késő este.

08:39
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

39 palesztin foglyot engedtek szabadon

A WAFA palesztin hírügynökség szerint az izraeli hatóságok 39 palesztin foglyot engedtek szabadon a Hamásszal kötött négynapos fegyverszünet keretében. Köztük hat nő és 33 gyerek van két börtönből.

Zászlót lengető emberek másztak fel a Vöröskereszt egyik foglyokat szállító buszának tetejére, miután az elhagyta a ciszjordániai Ramallah város közelében lévő izraeli katonai börtönt. Később több százan gyűltek össze, hogy üdvözöljék a foglyokat, amikor megérkeztek al Bireh városába.

09:04
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lövöldözés volt Dzsenínnél

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint hat palesztint, köztük egy gyereket agyonlőttek az izraeli erők a megszállt Ciszjordániában az éjszaka folyamán. Öt embert öltek meg Dzsenín városában, a hatodikat pedig Jatmában, egy Nablus város melletti faluban. Hatan megsebesültek a dzseníni lövöldözésben – közölte a minisztérium.

Az izraeli hadsereg azt mondta, hogy egyelőre ellenőrzi a jelentéseket.

09:33
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Katari és egyiptomi diplomaták mentették meg a helyzetet

A szombatra előjelzett fogolycserét előbb felfüggesztette, majd időben eltolta a Hamász, mondván, Izrael nem enged be elegendő segélyt Gázába. Az, hogy végül mégis megvalósulhatott a tervezett fogolycsere, katai és egyiptomi diplomatáknak köszönhető.

Egy tisztviselő azt mondta a Sky Newsnak, hogy acél idegekre van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a Hamásszal.

Egyiptom szerint mindkét fél jelezte, hogy a megállapodás szerinti négy nap letelte után egy-két nappal meg akarják hosszabbítani a fegyverszünetet.

10:01
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu asztalán a túszok harmadik csoportjának listája

A Hamász harcosai vasárnap arra készültek, hogy szabadon engedjék az izraeli túszok harmadik csoportját palesztin foglyokért cserébe. Az AFP jelentése szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy megkapta a szabadon bocsátandó túszok listáját. A listát biztonsági tisztviselők ellenőrizték, és tájékoztatták a túszok családját.

A legutóbbi, szombati, fogolycsere órákkal elhúzódott, miután a Hamász azzal vádolta Izraelt, hogy megszegte a négynapos tűzszünethez vezető megállapodást.

A vita ellenére a Hamász 13 izraeli és négy thaiföldi túszt szabadon engedett késő este, Izrael 39 palesztin foglyot adott át.

10:57
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Minden elhurcoltat ki akarnak szabadítani az izraeliek

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője a közösségi médiában posztolta Herzi Halevy tábornoknak, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökének szavait: "Az IDF vitézül harcol, megőrzi tagjai életét és a szervezet értékeit. Képesek voltunk megteremteni a feltételeit annak, hogy elengedjék a gyerekeket és az anyákat. Miután ez a folyamat lezárul, folytatjuk a harcot azért, hogy az összes elhurcoltat szabadon engedjék és szétessen a Hamász."

11:56
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztin fegyvereseket lőttek le az izraeliek Ciszjordániában

A dzsenini menekülttáborban éjjel tűzharc tört ki az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között. Öt palesztint megöltek, többen megsérültek. Emellett pokolgépeket semlegesítettek meg izraeli tűzszerészek és a levegőből támadtak egy, izraeli hadsereget veszélyeztető, fegyveres terrorista osztagra. Letartóztattak, és átadtak a biztonsági erőknek több olyan terroristát, akiket a légicsapás megsebesített.

12:05
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Terroristákat fogtak el az izraeliek

Az izraeli csapatok megsemmisítettek egy robbanóanyag-laboratóriumot, aztán hírszerzési információk alapján üldözni kezdtek egy, a dzsenini menekülttábort elhagyó autót. Utolérték és elfogták a benne ülő három terroristát. Éjjel összesen 29 körözött palesztint kaptak el Ciszjordániában, közülük 21-et a dzsenini menekülttáborban folytatott kiterjedt terrorellenes hadművelet során. A háború október 7-i kezdete óta eddig mintegy kétezer körözött palesztint tartóztattak el Ciszjordániában, közülük mintegy ezeregyszázan a Hamászhoz tartoznak.

12:13
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Elfogták Oszama Issza Muhammad Bni Pedelt

Az izraeliek a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információi alapján elfogták a bujkáló, a Hamász terrorszervezettel kapcsolatban álló Oszama Issza Muhammad Bni Pedelt, akit az augusztusi huvarai lövöldözéssel gyanúsítanak. A támadás során megöltek egy izraelit.

13:11
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztin parancsnokokat öltek meg izraeliek a Gázai övezetben

A Hamász vasárnap jelentette be négy katonai parancsnokának, köztük az észak-gázai dandár vezetőjének, Ahmad Al Ghandournak a meggyilkolását a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy november 17-én célba vette Al Ghandourt, de azt nem, hogy megölték volna.

15:49
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Londoni terrorpárti tüntetők zaklattak egy újságírót

A londoni fővárosi rendőrségen nyomozás indult, miután egy újságíró azt állította, hogy verbálisan bántalmazták a szombati palesztin-barát felvonuláson, amiről ő tudósított. Azt mondta, akkor támadták meg, amikor elmondta, hogy a GB Newsnak dolgozik.

A rendőrség a közösségi médiában kiadott közleménye szerint „A sajtó joga, hogy szabadon tudósíthasson a tiltakozásokról, és nem kevésbé fontos, mint maga a tiltakozás joga. Meg kell engedni nekik anélkül, hogy megfélemlítéssel vagy agresszióval szembesülnének."

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke a közelmúltban menesztette Suella Braverman belügyminisztert, miután nyilvánosan bírálta a londoni rendőrséget a palesztin-barát tüntetések kezelése miatt.

18:20
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász átadta a túszok harmadik csoportját

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vasárnap – jelentette az egyiptomi al-Kahira TV.

A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és három külföldi szabadult ki.

19:11
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb túszok szabadultak ki, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek

A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Azt írta: ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását" 

– tette hozzá Szijjártó Péter.

19:46
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Tízezrek tüntettek Londonban az antiszemitizmus ellen

A demonstráció főszervezője, a Campaign Against Antisemitism (CAA) nevű civil szervezet vasárnap este közölte, hogy becslése szerint 60 ezren vettek részt a megmozduláson.

Több más közéleti személyiséggel együtt jelen volt Sir Ephraim Mirvis, a 300 ezres lélekszámúra becsült brit zsidó közösség országos főrabbija, valamint Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök.

London, 2023. november 26. Az antiszemitizmus ellen tüntetnek a Campaign Against Antisemitism (CAA) nevű civil szervezet felhívására tartott megmozduláson Londonban 2023. november 26-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/PA/Jordan Pettitt Forrás: MTI/AP/PA/Jordan Pettitt

Johnson újságíróknak a tüntetés után úgy fogalmazott: rendkívül sajnálatos, hogy a demonstrációra egyáltalán szükség volt, de "az antiszemitizmus spórái jelenleg is tenyésznek korhadt padlódeszkák alatt, ahonnan időről időre előjönnek és fertőznek".

A CAA a tüntetéssel egy időben nyilvánosságra hozta legfrissebb, 3744 ember bevonásával készült felmérésének eredményét, amely szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport Izrael ellen október 7-én elkövetett támadása óta a brit zsidók csaknem kétharmada tapasztalt személyesen ellene irányuló antiszemita incidenseket, vagy tanúja volt ilyen indíttatású támadásoknak.

20:35
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Közzétették a szabadon engedett túszok neveit

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közzétette a Hamász által vasárnap szabadon engedett 17 túsz közül 13-nak a nevét:

Abigail Edan, 4
Hagar Brodutch, 40 éves
Ofry Brodutch, 10 éves
Yuval Brodutch, 8 éves
Oria Brodutch, 4
Chen Goldstein Almog, 49 éves
Agam Goldstein Almog, 17
Gal Goldstein Almog, 11
Tal Goldstein Almog, 9
Alma Avraham, 84
Adrienne (Aviva) Siegel, 62 éves.
Ela Elyakim, 8
Dafna Elyakim, 14 éves

A másik 4 túsz között van egy orosz és 3 thaiföldi állampolgár – közölte Majed Al Ansari, a katari külügyminisztérium szóvivője.

21:21
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős veszteséget szenvedett a Hamász

Egy magas rangú izraeli katonai tisztviselő szerint az IDF csapatai jelentős károkat okoztak az északon harcoló Hamász erőinek – amelyek 24, egyenként 1000 fegyveresből álló zászlóaljból állnak.

Több száz Hamász-terroristát és a zászlóaljparancsnokok többségét likvidáltuk"

– mondta.

A megölt fegyveresek számát nem közölte, de azt mondta, hogy több ezerre tehető: "nem 10 000, nem 1000, valahol a kettő között".

21:47
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA a fegyverszünet meghosszabbításáért lobbizik

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy a folyamatban lévő négynapos tűzszünetet további napokkal meghosszabbítsák annak érdekében, hogy több mint 50 túszt szabadon engedjenek, de erről végső soron erről a Hamász fog dönteni.

A labda ezzel kapcsolatban a Hamász térfelén van, mert Izrael azt mondta, hogy minden 10 túsz után, akit a Hamász szabadon enged, hajlandó egy újabb nap harci szünetet tartani"

– mondta Sullivan az ABC "This Week" című műsorában.

"Ha a szünet megszakad, a felelősség ezért a Hamász vállán nyugszik, nem pedig Izrael vállán" – állítja Biden első számú tanácsadója.

Sullivan elismeri, hogy a négynapos tűzszünet lehetővé teszi a Hamász számára, hogy "újratöltődjön és átképezze magát", valamint hogy "propagandát generáljon" a közösségi médiában.

22:45
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael felkészült a további harcokra

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője a 39 palesztin fogolyért cserébe szabadon engedett 17 gázai túsz szabadon bocsátását követően adott tájékoztatást az újságíróknak.

Arra a kérdésre, hogy Izrael felkészült-e további harcokra, azt mondta, hogy az izraeli csapatok újjászervezik magukat, és készen állnak, "még akkor is, ha holnap kell megtennünk".

Ki akarjuk engedni túszainkat a Hamász fogságából, tovább fogunk harcolni túszaink kiszabadításáért

- tette hozzá.

23:27
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Minden szabadon engedett túsz Izraelben van

A Hamász által szabadon engedett mind a 17 túsz Izraelben van - erősítette meg az ország hadserege. Az egyik izraeli túszt közvetlenül kórházba szállították helikopterrel, amint visszatértek Izraelbe. Négy embert - egy izraeli és három külföldi állampolgárt - az Izrael és Egyiptom határán lévő Kerem Shalom átkelőnél fogadtak, és kórházba szállították őket.

00:12
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász a tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni

A Hamász a Gázai övezetben meghirdetett négynapos humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni - közölte a radikális iszlamista palesztin mozgalom a Telegram-oldalán vasárnap.

A szervezet célja, hogy a túszokért cserébe még több palesztin fogoly elengedését tudják elérni izraeli börtönökből.
A Hamász hajlandó lenne 2-4 nappal meghosszabbítani a tűzszünetet.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében leszögezte, hogy Izrael teljes erővel folytatni fogja hadműveletét a Hamász ellen a Gázai övezetben az ideiglenes tűzszünet lejárta után. Mindazonáltal közölte, hogy üdvözölné a fegyvernyugvás meghosszabbítását, amennyiben az minden egyes nap után további tíz túsz szabadon engedését eredményezné, ahogy azt a katari közvetítéssel létrejött megállapodás is tartalmazza.
A pénteken életbe lépett tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie.
A fegyvernyugvás első három napján a Hamász az október 7-i, Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül már 40 izraelit elengedett, cserébe pedig 117 palesztin rab szabadulhatott izraeli börtönökből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!