Több helyen is légiriadó van Ukrajnában, megtámadták a szibériai vasútvonalat is

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák gyakorlatozn ak a harkovi régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 649. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
24 bejegyzés
05:05
2023. december 4.

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:19
2023. december 4.

Több mint húszszor ágyúztak

Napzáró videójában az ukrán elnök arról számolt be, hogy vasárnap több mint húszszor ágyúzták az oroszok Herszon régiót. Két civil meghalt, többen megsebesültek.

Volodimir Zelenszkij szerint heves harcok folynak több tucat területen a teljes frontvonal mentén. A legsúlyosabb a helyzet Marijinka, Avdijivka és Bahmut környékén, délen és Harkov régióban.

05:24
2023. december 4.

Újabb katonai támogatás

Az ukránok elleni orosz csapások megtorlását ígérte éjszakai videójában az ukrán elnök, egyben ködösen beszélt arról, hogy a héten fontos bejelentésre készül a védelmi ipar kapcsán, amivel szerinte bővülnek majd Ukrajna lehetőségei. Ezzel párhuzamosan új katonai támogató csomagok várhatóak a partnerországoktól, elsősorban az ukrán légvédelem megerősítésére - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:16
2023. december 4.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 4507 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3813 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:08
2023. december 4.

Ukrán vizsgálat indult

Ukrajna vizsgálatot indított a szerinte két fegyvertelen ukrán katona orosz erők általi „kivégzése" ügyében. Egy nyilvánosságra került videó az ukrán katonák utolsó pillanatait mutatja be, amint kibújtak a lövészárokból Avdijivka városánál. Az egyik a levegőbe emelte a karját, mielőtt mindkettejüket közelről lelőtték volna.

Az orosz katonai parancsnokság októberben nagy offenzívát kezdett Avdijivka ellen, és közel két hónapja próbálja bekeríteni a várost. A gyalogság és a páncélozott járművek hatalmas veszteségei ellenére egyelőre nem történt áttörés.

08:15
2023. december 4.

Három halott, négy sebesült

Ukrajna szerint legalább három ember meghalt és négyen megsebesültek a legutóbbi orosz lövöldözésben. A donyecki régióban a főügyészség tájékoztatása szerint egy 69 éves nő a helyszínen meghalt, egy 70 éves nő pedig megsebesült Kosztyantyinivka városában. Herszon régióban, Szadove faluban egy 78 éves férfi meghalt egy magángarázsban – közölte a helyi katonai adminisztráció, és hozzátette: „A férfi a helyszínen belehalt egy robbanás okozta sérülésbe". A Herszon régió illetékesei vasárnap azt közölték, hogy légvédelmük 10 orosz drónt lőtt le.

09:13
2023. december 4.

12-ből 10

Oroszország 12 drónt és egy cirkálórakétát lőtt vasárnap Ukrajnára – közölte az ukrán légierő, kiemelve, hogy a légvédelmi rendszerek 10 drónt semmisítettek meg, mielőtt azok elérték volna céljukat. A két, le nem lőtt támadó eszköz becsapódásáról nem szól a jelentés.

09:58
2023. december 4.

Lukasenka Pekingben

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Kínába látogatott, hogy találkozzon Hszi Csin-pinggel – közölte a fehérorosz elnökség. Hszivel megbeszéléseket folytat többek között a „kereskedelem, a gazdaság, a befektetések és a nemzetközi együttműködés" témakörében – jelentette be Lukasenka hivatala.

A fehérorosz elnök utoljára február végén és március elején járt Kínában.

10:40
2023. december 4.

David Cameron Washingtonba utazik

David Cameron brit külügyminiszter szerdán Washingtonba utazik, tárcavezetői minőségében ez lesz az első amerikai látogatása. Találkozik amerikai kollégájával, Antony Blinkennel, és részt vesz az Ukrajna támogatásáról szóló megbeszéléseken – áll a brit külügyminisztérium közleményében.

10:58
2023. december 4.

Újabb átkelő nyílik meg a lengyel-ukrán határon

Ukrajna és Lengyelország hétfőn újabb határátkelőt nyit meg az üres teherautók számára azért, hogy útvonalat biztosítson Kijev felé. Több átkelőhelyen a lengyel kamionsofőrök hetek óta tartó tiltakozása miatt akadályozott az áthaladás – közölték az ukrán hatóságok.

13:46
2023. december 4.

Elnöki vétó az ukránoknak szánt fegyverszállítmányra

A bolgár elnök megvétózta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) adományozásáról kötött megállapodást, amelyet a szófiai törvényhozás november 22-én hagyott jóvá.

Az államfő sajtószolgálatának hétfői közlése szerint Rumen Radev úgy véli, hogy a bolgár határőrségnek és a mentőknek szükségük van ezekre a járművekre.

"Az Ukrajnának szánt páncélozott szállító harcjárműveket a bolgár határ őrzésében és a lakosság katasztrófák és balesetek esetén történő megsegítésében lehetne felhasználni. A bolgár állampolgárok életének és egészségének kell a legfőbb prioritásnak lennie" - mutatott rá az elnök, aki a megállapodást újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

Korábban a 240 tagú parlament képviselői 152-57 arányban jóváhagyták a megállapodást. (MTI)

14:39
2023. december 4.

Három halott, 11 sebesült az orosz támadásokban

Az oroszok tizenegy területet támadtak Donyeck és Herszon megyében, ezekben három ember meghalt és tizenegy megsebesült – jelentették ma regionális tisztviselők.

15:12
2023. december 4.

Óvodába csapódott be egy orosz lövedék - fotó

Orosz lövedék csapódott be ma egy herszoni óvodába, egy ember megsebesült – jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó.

15:48
2023. december 4.

Brit hírszerzés: elérhette a 70 ezret az oroszok embervesztesége

Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint az orosz reguláris haderő háborús halottainak száma 50 ezerre, a sebesülteké 180-240 ezer közé tehető a vizsgált időszakban.
A brit hírszerzési értesülés szerint a Wagner zsoldoshadsereg Ukrajnában harcoló tagjai közül hozzávetőleg húszezer meghalt, 40 ezer megsebesült tavaly február és idén november között.
Mindezek alapján 220-240 ezer lehet a háborús sebesültek és 70 ezer a halottak száma az orosz oldalon, így ezek a becslések azt valószínűsítik, hogy 290-350 ezer között jár az ukrán hadszíntéren megsebesült és elesett oroszok együttes száma a háború eddigi időszakában - áll a brit katonai hírszerzés hétfői elemzésében. (MTI)

16:24
2023. december 4.

Orosz rakétatámadást irányító kijevi lakost vettek őrizetbe

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) őrizetbe vett egy kijevi lakost, aki állítólag segített egy orosz rakétacsapásban az ukrán főváros ellen 2022. december 31-én - közölte az SBU december 4-én.

A 40 éves gyanúsított 2022 végén egy harmadik országon keresztül Oroszországba távozott, és az SBU szerint felajánlotta, hogy az orosz hírszerző szolgálatoknak dolgozik, az ígért orosz állampolgárságért cserébe.

17:25
2023. december 4.

Drónokat vetettek be az ukránok

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) közölte, hogy ügynökei két drónt vetettek be, amelyekkel orosz lőszer- és felszerelésraktárakat semmisítettek meg az orosz ellenőrzés alatt álló Szvatove város közelében a Luhanszki területen.

18:06
2023. december 4.

Újabb dróntámadásokat hárított el az ukrán légvédelem

Hétfőre virradóra huszonhárom drón- és egy rakétatámadást hajtott végre Ukrajna ellen az orosz haderő - közölte az ukrán légvédelem.

A Krím félszigetről indított drónok közül tizennyolcat sikerült az ukrán légvédelemnek megsemmisítenie, és az orosz rakétát is ki tudták lőni.

Kijevi tájékoztatás szerint a dél-ukrajnai Herszon és Mikolajiv megyét, illetve a nyugati Ivano-Frankivszk, Hmelnickij és Lviv megyét vették célba. Néhány drón becsapódott Herszon és Beriszlav körzeteiben, egy üzlet és egy kulturális központ épülete megrongálódott.

19:13
2023. december 4.

Orosz tábornok esett el a harcokban

Elesett az orosz Északi Flotta 14. hadtestének parancsnokhelyettese, Vlagyimir Zavadszkij vezérőrnagy a "különleges hadművelet" övezetében - közölte Alekszandr Guszev, Voronyezs megye kormányzója hétfőn a Telegram-csatornáján.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentése szerint három frontszakaszon két ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, a harcokban több mint 800 ukrán katona esett el vagy sebesült meg az elmúlt nap folyamán.

A tárca szerint az ukrán fél a legtöbb rohamot, ötöt, Liman térségében indította, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 300 főt, pedig Donyeck térségében szenvedte el.

20:35
2023. december 4.

Ukrajna csaknem ötmillió tonna agrárterméket exportált az alternatív fekete-tengeri folyosón keresztül

Csaknem ötmillió tonna agrárterméket sikerült Ukrajnának eddig exportálnia az alternatív fekete-tengeri folyosón keresztül - közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes hétfőn.

Kubrakov szerint 200 hajó fedélzetén összesen 7 millió tonna különböző típusú árut exportáltak Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből augusztus óta, miután Moszkva nem hosszabbította meg az ENSZ és Törökország közvetítésével egy évvel korábban született orosz-ukrán gabonaegyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette az ukrán exportot a Fekete-tengeren keresztül.

21:36
2023. december 4.

Orosz delegáció tárgyalt Nigerben a katonai együttműködés erősítéséről

Orosz delegáció tárgyalt hétfőn Nigerben a katonai együttműködés erősítéséről - közölte a nyugat-afrikai ország júliusban hatalomra került katonai vezetése az állami rádióban.

A küldöttséget Abdourahamane Tiani, a hatalmat magához ragadó junta vezetője fogadta.

A tájékoztatás szerint a felek a találkozót követően "a katonai együttműködés erősítését szolgáló dokumentumokat írtak alá a Nigeri Köztársaság és az Oroszországi Föderáció között".

A nigeri külügyminisztérium a nap folyamán jelentette be, hogy a junta visszavonta az Európai Unió civil missziójának (EUCAP) működési engedélyét, amelynek keretében biztonsági erőket képeznek ki.

22:13
2023. december 4.

Szlovénia 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését

Szlovénia idén 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését - jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn.

A támogatásról a tárcavezető Andrij Taran ukrán nagykövettel írt alá megállapodást Ljubljanában, amin részt vett Julija Szviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes is.

Fajon kiemelte: Szlovénia tisztában van azzal, mekkora szüksége van Ukrajnának az aknamentesítésre, ezért Ljubljana minden erőfeszítést és támogatást megad az ország biztonságos és fenntartható újjáépítéséhez. Hozzátette továbbá, hogy Szlovénia továbbra is támogatni fogja Ukrajnát az európai úton.

22:37
2023. december 4.

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.

Az értesülést átvette a RIA Novosztyi és a TASZSZ orosz állami hírügynökség is.

Usakov a Shot és a Life szerint azt mondta, hogy a szaúd-arábiai látogatás során Putyin elsősorban a trónörökössel tárgyal. A tanácsadó tájékoztatása értelmében az orosz elnök ezt megelőzően az Egyesült Arab Emírségekben tesz majd munkalátogatást, ahol szintén megbeszéléseket folytat.

23:20
2023. december 4.

Putyin: nem ismétlődhet meg a szovjet évek politikai elnyomása

Nem ismétlődhet meg a szovjet évek politikai elnyomása Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő az elnöki emberi jogi tanács hétfői moszkvai ülésén.
Számunkra fontos, hogy semmi ilyesmi ne ismétlődjön meg országunk történelmében, mert mindez egészében véve hatalmas, nehezen orvosolható károkat okozott népünknek és államunknak- mondta. Putyin azt hangoztatta, hogy a jogszerűség hiánya az emberek sorsáról való döntésben elfogadhatatlan, ha a hatóságok azt akarják, hogy az országnak jövője legyen. "Mint tudják, Oroszország kilépett egy sor nemzetközi emberi jogi szervezetből, de ez nem jelenti azt, hogy feladjuk nyilatkozatban lefektetett elveket. Éppen ellenkezőleg, készek vagyunk együttműködni minden érdekelt országgal és partnerrel, hogy megoldásokat találjunk egy hatékony, igazságos, mindenki számára egyenlő emberi jogi rendszer kialakítására" - hangsúlyozta. Putyin emlékeztetett arra, hogy december 10-én lesz 75 éve, hogy az ENSZ elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.Sajnos, ezt az évfordulót nehéz helyzetben ünnepeljük, amikor az emberi jogok biztosítását és előmozdítását szolgáló nemzetközi rendszer leépülési folyamata folytatódik, intézményei, amelyeket valójában a Nyugat irányít, politikai elfogultságot, képmutatást és leplezetlen szelektivitást mutatnak- mondta. Kifogásolta, hogy egyes nemzetközi intézmények - mint mondta - nemcsak szemet hunynak az oroszgyűlölet megnyilvánulásai felett, de még bátorítják is őket és "támogatják azokat az országokat, amelyek sietnek az első helyeket elfoglalni ebben a szégyenletes ruszofób versenyben". Úgy vélekedett, hogy "nem áll boldogság a házhoz" azokban az országokban, amelyek oroszgyűlölő politikát folytatnak. Emlékeztetett rá, hogy Lettországban nagyszámban élnek oroszajkúak és arra figyelmeztetett, hogy azok, akik "disznó módon" bánnak azokkal az emberekkel, akik abban az országban akartak élni, dolgozni és hasznot hajtani az államnak, végül hasonló bánásmóddal szembesülnek majd. Putyin szerint a ruszofóbia az egész világ szeme láttára már jóval a "különleges hadművelet" előtt megnyilvánult a balti államokban, de egyesek az ukrajnai háborút mégis indokként használják fel "egyes belpolitikai feladatok megoldására". Kitérve a munkavállalói migráció kérdésére hangsúlyozta "az etnokulturális egyensúly" fenntartásának fontosságát. Mint mondta, a munkaerőhiányt pótló embereket képezni kell, olyan munkaerőforrásokat kell taláni, amelyek megfelelnek a gazdasági érdekeinek.Ezeknek az embereknek ismerniük kell Oroszország nyelvét, hagyományait és törvényeit- monda Putyin, hozzátéve, hogy a FÁK-országokban orosz tannyelvű iskolákat nyitnak. Mint mondta, biztosítani kell a migránsok jogait, de az oroszok érdekeit előtérbe kell helyezni. Valerij Fagyejev, az elnöki emberi jogi tanács elnöke egyebek között azt szorgalmazta, hogy a BRICS együttműködés keretében hozzanak létre nonprofit elemző szervezeteket, amelyek ellensúlyt képezhetnének a médiaszabadság vagy a demokrácia kérdésében "elfogult" nyugati nem kormányzati szervezetek értékeléseivel szemben.

05:28
2023. december 5.

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.