Bányaszerencsétlenség Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Körülbelül 100 ember rekedt a felszín alatt az Ukrajna keleti részében bekövetkezett bányarobbanás után. Eddig 36 halálos áldozatról számoltak be, sok embert eltűntként tartanak nyilván.
Vágólapra másolva!

Legalább 36 ember meghalt, és több tucatnyian eltűntek Ukrajna keleti részében, a Donetsk régióban történt robbanás után. A Zasyadko bányában bekövetkezett sújtólégrobbanáskor 250 ember tartózkodott a területen. 150 embernek sikerült feljutnia a felszínre. Közülük hatot kórházba szállítottak égési sérülések miatt, négyük állapota súlyos.

Az eddigi adatok alapján a robbanást metán és szénpor ötvözete okozhatta. 1999 májusában ugyanit már volt egy metángázrobbanás, minek következtében 50 vesztették életüket.

Az ukrán elnök, Leonyid Kucsma nyomozást rendelt el annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a tragédiát. Emellett reményét fejezte ki, hogy az eltűnt bányászok épen jutnak a felszínre.

Ukrajnában, a bányászatban bekövetkezett tragédiák halálos áldozatainak száma óriásit ugrott 1991 óta, amikor is a Szovjetuniótól való elszakadás után felszabdalták a bányákat. Az ország bányáit a legveszélyesebbek között tartják számon. Tavaly 318-an haltak meg bányaszerencsétlenségben, az idei évben idáig 120-an - emlékeztet a BBC.