<H1><FONT size="3">Háborús bűnökkel vádolják Izetbegovicot</FONT></H1> <H1> </H1>

Vágólapra másolva!
Boszniai szerb ügyészek háborús bűnpert készítenek elő Alija Izetbegovic, egykori bosznia-hercegovinai elnök, muszlim vezető ellen.
Vágólapra másolva!

Boszniai szerb tisztviselők hétfőn bejelentették, hogy olyan új dokumentumok jutottak birtokukba, amelyek alapján a nemzetközi törvényszék már vádat emelhet Izetbegovic ellen. Sinisa Djordjevic boszniai szerb kormánytanácsadó az AP hírügynökségnek elmondta, hogy szeptember közepén eljuttatják a szóban forgó terhelő anyagokat a Hollandiában székelő nemzetközi törvényszékhez. Djordjevic részletek nélkül annyit közölt, hogy Izetbegovic felelős azokért a bűnökért, amelyeket a vezetése alatt álló muzulmán irányítású hadsereg szerbek ellen hajtott végre.

Mivel a hágai törvényszéken a háborús bűnösök listájára eddig felkerült személyek szinte kizárólag szerbek, a fórumot éles bírálatok érték a muzulmánok, horvátok és kisebbségi albánok iránti állítólagos részrehajlása miatt.

A politikai élettől visszavonult Izetbegovic visszautasította a vádakat, és azt mondta, hogy ő és közeli munkatársai mindig a háborús bűnök megelőzésére törekedtek, és sok esetben siker koronázta ez irányú erőfeszítéseiket.