Folytatódik a fegyverbegyűjtés Macedóniában

Vágólapra másolva!
Teljesítette a szkopjei parlament a macedón-albán békemegállapodás egyik feltételét azzal, hogy úgy döntött, tárgyalnak az alkotmánymódosításról. Ezért a NATO folytatja a fegyverek begyűjtését és megsemmisítését. Az albánok marasztalnák a NATO-t
Vágólapra másolva!

A NATO újra elkezdte az albán lázadók fegyvereinek begyűjtését, mert a Szobránye, a macedón parlament tegnap elfogadta az alkotmánymódosítás elvét. Ezzel elindulhat a szláv-albán békemegállapodás második szakasza.

Most ismét a macedóniai albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) lázadóin a sor, és folytatniuk kell a fegyverek önkéntes beszolgáltatását. A parlamenti döntés feltétele az volt, hogy az UCK adja le fegyvereinek harmadát: ezt a lázadók teljesítették. A NATO és az UCK összesen 3300 fegyver beszolgáltatásban egyezett meg.

A Szkopjétól húsz kilométerre északnyugatra lévő Radusa mellett brit és holland katonák csütörtök este biztonsági övezetet alakítottak ki. Barry Johnson, a NATO-erők szkopjei szóvivője elmondta: ide az UCK kezén lévő páncélosokat várják.

A begyűjtött fegyvereket magyar szakértők semmisítik meg.

Az albánok marasztalják a NATO-t

Az UCK tartja magát a NATO-val kötött egyezményhez, de a békét a nemzetközi erők további jelenléte szavatolná, mondta Ali Ahmeti, az UCK politikai vezetője a Le Monde pénteki számában.

Így gondolja ezt a NATO is: Brüsszelben úgy döntöttek, hogy a kontingens - orosz katonákkal kiegészülve - a fegyverek begyűjtése után is Macedóniában marad.

Ahmeti szerint az albánok folytatják a megállapodás teljesítését, a macedóniai kormány azonban máris késésben van saját kötelezettségei tekintetében.

A lefegyverzés utáni időszakban az UCK az esetleges megtorlásokkal szemben az Európai Unió és az amerikaiak által felajánlott garanciákban bízik.