Demonstratív válasz várható

Vágólapra másolva!
Amint kiderül, hogy ki gyanúsítható a merényletekkel, az Egyesült Államok komoly válaszlépéseket fog tenni - állítja Deák Péter biztonságpolitikai szakértő.
Vágólapra másolva!

Új korszak köszöntött be, a terrorizmus a hadműveletek részévé vált - értékelte a helyzetet az [origo]-nak adott nyilatkozatában Deák Péter biztonságpolitikai szakértő. Személyes véleménye szerint az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy ne reagáljon napokon belül válaszlépésekkel a New Yorkot és Washingtont ért pusztító terrortámadásokra. Elsőként demonstratív felvonulás, csapatösszevonás és aktív légi jelenlét várható az arab térségben. Amint kiderül, hogy melyik államot vagy szervezetet okolják a merényletekkel, bombázásokra is lehet számítani. Deák Péter kizártnak tartja, hogy az USA bevetné nukleáris fegyvereit. Erről egyébként az amerikai elnök dönthet, de egy ilyen akciót komoly nemzetközi egyeztetés előzné meg. Az a valószínű, hogy a keddi támadásokhoz hasonló jellegű csapást mérnek a terroristák rejtekhelyére.

Deák Péter Bush-nak azt a mondatát, hogy a felelősöket bíróság elé fogják állítani úgy értelmezi, hogy az amerikai biztonsági szervek illetékeseit is felelősségre vonják.

Az amerikai haditengerészet két cirkálóját tegnap megállították az Atlanti óceánon. Az anyahajók az USA felé tartottak, de most valószínűbb, hogy visszevezénylik őket a Közel-Keletre.

Egy amerikai terrorizmus-szakértő a CNN-en azt mondta, hogy a belföldi légi-járatokat eltérítő öngyilkos merénylők ellen gyakorlatilag lehetetlen védekezni.

[origo]