Mesterlövészek őrködnek majd a NATO-csúcson

Vágólapra másolva!
A szeptember végén Nápoly mellett tartandó NATO védelmi miniszteri értekezlet biztonságára a tervek szerint a rendőrök mellett katonák is vigyáznak majd. Az ülés alatt, szeptember 25. és 27. között töröltek minden járatot Nápoly felé, mert zárva tart a nemzetközi repülőtér. Az elmúlt héten több bombariadó volt a dél-olasz városban.
Vágólapra másolva!

A rendőrök folyamatosan megfigyelés alatt tartják Pozzuoliban a találkozó helyszínéül szolgáló repülős akadémia körzetét. Átvizsgálták a környék összes lakását, gyanús külföldiek után kutatva. Az elmúlt napokban hamis bombariadó miatt ki kellett üríteni a városházát és a repülős akadémia épületét is.

Vasárnaptól érkezik az öbölbe az a12 lakóhajó, amelyeken a rendfenntartó alakulatok 7500 tagja fog lakni. Ha a szervezők a napokban úgy döntenek, hogy katonák is vigyázzák a rendet, ez a szám jócskán emelkedhet. A szervezők soha nem látott biztonsági intézkedéseket ígérnek, többek között a légelhárítás bevonását is. Az olasz légierő megkétszerezte készültségbe helyezett elfogó vadászgépeinek számát és megfelezte a felszállásukhoz szükséges időt. A NATO egy AWACS típusú felderítő gépet bocsátott az olaszok rendelkezésére. Antonio Martino védelmi miniszter arról számolt be, hogy a nápolyi NATO-létesítményeken kívül az ország területén több objektumot is szigorított őrizettel védenek, többek között a római Szent Péter bazilikát is - írja a la Repubblica.

A napolyi-pozzuoli kikötők és a reptér védelmére válogatott mesterlövészeket rendelnek ki. A Capodichino nemzetközi repülőtér három napig zárva lesz, minden bel- és külföldi - összesen 225 - járatot töröltek. Ez tucatnál is több légitársaságot, valamint 34 ezer utast érint.

A rendőrség a globalizáció ellenes tüntetők rohamaira is igyekszik felkészülni. Ha a minisztériumok engedélyei megérkeznek, a felvonulásokat húsz rendőrségi kamera rögzíti majd, hogy elkerüljék, ami Genovában történt. A nápolyi városvezetés különösen aggódik, hogy a felvonulásokban részt vesz majd a rengeteg helyi munkanélküli.

[origo]