Törökország korlátozza a halálbüntetést

Vágólapra másolva!
A török parlament szerdán nagy többséggel megszavazta a ház elé terjesztett alkotmánymódosításokat, amelyek többek közt korlátozzák a halálbüntetés alkalmazását és engedélyezik a kurd nyelvű műsorszórást.
Vágólapra másolva!

Az 1980-as katonai puccs óta érvényben lévő alkotmány módosítása az államfő jóváhagyásával lép majd törvényerőre. Azután pedig a törvényhozóknak több ponton szintén módosítaniuk kell a török polgári és büntetőtörvénykönyv egyes kitételeit is, hogy jogegység jöjjön létre. A kodifikációs folyamat szakértők szerint akár egy évig is eltarthat, de annak végére Törökország jogrendje az Európai Uniós elvárásokhoz sokkal közelebb kerül majd.

Bár a lépés formálisan jelentősnek tűnik, sok elemző szerint a törökországi viszonyokban nagy változás mégsem áll majd be. Az új alkotmány kitételeinek értelmében például az eddig érvényben levő általános halálbüntetés elvét leszűkítik a terroristák, illetve a hazaárulók megbüntetésére. A török börtönökben az elítéltek többsége azonban éppen az előző vád miatt ül, és a független kurd államért kifejtett puszta tevékenység is terrorcselekménynek számít.