Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Enyhülhet a brit könnyűdrog-szabályozás

Vágólapra másolva!
A brit belügyminiszter képtelenségnek nevezte, hogy a rendőrség ideje jó részében kannabisz után nyomozzon. A brit kormány törvénytervezete enyhítené a jelenlegi szigorú szabályozást.
Vágólapra másolva!

A kannabisz-törvény enyhítésének indítványozása nem jelenti a drogok legalizásának szándékát -jelentette ki David Blunkett brit belügyminiszter egy alsóházi bizottság ülésén. A kormány reményei szerint a kannabiszt a többi kábítószer mellől átsorolják egy másik kategóriába, amelyben például az anabolikus szteroidok találhatók.

A javaslatot üdvözölte a brit procannabis lobby. A drogellenes aktivisták viszont aggódnak, hogy a lépés felbátorítja a droghasználókat.

A jelenlegi szabályozás fejlesztése a cél, valamint az, hogy a rendőrök a munkájuk során a kemény drogokra koncentrálhassanak - mondta belügyminiszter, aki hozzátette: a javaslattal elkerülhető lesz az a képtelenség, hogy a rendőrség az ideje 68 százalékában kannabisz után nyomozzon, tényleges eredmény nélkül.

Párhuzamos lépésben az indítvány engedélyezné a kannabisz-származékok gyógyszerészeti használatát, ha a mostani kísérletek sikeresnek bizonyulnak.

A jelenlegi brit jogszabályok szerint kannabisz birtoklásáért két év, terjesztésért pedig akár öt év szabadságvesztés is kiszabható. Általában azonban a kannabisz miatt letartóztatottakat - évente 90 ezer fogyasztót vesznek őrizetbe - a rendőrség csak figyelmeztetésben részesíti. A felmérések szerint Nagy-Britanniában minden második ember, sőt az iskolások több mint 40 százaléka kipróbálta már a kábítószert, és minden harmadik felnőtt úgy nyilatkozott, hogy több-kevesebb rendszerességgel él vele.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről