<P class="MsoNormal">Fegyveresek újságírókat öltek meg Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Több helyen állítottak meg fegyveres bandák újságírókat szállító járműveket a Kabult Dzsalálábáddal összekötő úton. Szemtanúk szerint az úton közlekedő járműveket egymás után állítják meg. Bár a fegyveresek elengedtek egy sofőrt és egy tolmácsot, több jármű utasát nem találják. A BBC szerint négy újságírót megöltek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hat fegyveres férfi feltartóztatott egy újságírókat szállító konvojt, akik Dzsalálábádból Kabulba tartottak. Az első két autó utasait kiráncigálták a járművekből. A BBC értesülései szerint valószínűleg meggyilkoltak négy újságírót. A környéken többen is géppisztolylövéseket hallottak Egy sofőrt és egy tolmácsot, akik könyörögtek az életükért, a fegyveresek elengedtek.

A CNN értesülései szerint az eltűntek között van a spanyol El Mundo újságírója, Julio Fuentes, az olasz Corriere della Sera tudósítónője, Maria Grazia Cutuli, a Reuters ausztráliai származású operatőre, Harry Burton és afgán származású fotóriportere, Azizullah Haidari. A szerkesztőségek mindeddig nem tudtak kapcsolatba lépni eltűnt munkatársaikkal. A területet az ellenzékiek ellenőrzik, de valószínűleg kisebb tálib csoportok még lehetnek a környéken.

Több helyen állítottak meg újságírókat szállító járműveket a Kabult Dzsalálábáddal összekötő úton. Az út menti buszmegállóban várakozók elmondása szerint tucatnyi fegyveres megállított egy furgont, amelyen öt japán újságíró utazott. A tudósítókat magukkal vitték.

Más szemtanúk arról számoltak be, hogy három ismeretlen nemzetiségű újságírót szállító autót állítottak meg a Szarobi-alagút bejáratánál, majd hosszan tartó heves vita után továbbengedték őket. Az autó vezetője visszafelé menet elmondta, hogy az úton közlekedő járműveket egymás után állítják meg fegyveres bandák. Más újságírók kérdésére azonban a szemtanúk tagadták, hogy holttesteket láttak volna az említett útszakaszon.

[origo]