Esélyegyenlőségi törvény született Törökországban

Vágólapra másolva!
Gyökeres fordulatot hozott az új év Törökországban: az új esélyegyenlőségi törvénnyel véget ért a több évszázadon át tartó legális esélyegyenlőtlenség a török férfiak és a nők között.
Vágólapra másolva!

Több mint 50 évi munka eredményeképpen 2002. január 1-jétől életbe lépett a török esélyegyenlőségi törvény, amely megszüntette azt a korábbi szabályt, miszerint a török férfi jogilag a család feje.

A nők ezután úgy is munkát vállalhatnak például, hogy nem kérik ki előzetesen férjük engedélyét. A törvény megszüntette azt a korábbi jogot is, miszerint egyedül a férfi dönthette el, hol éljen a házaspár.

A törvény legkiemelkedőbb pontja a jogalkotók szerint, hogy a jövőben válás esetén a közösen szerzett vagyon fele a feleséget illeti meg.

Janin Arin ismert török válóperes ügyvéd szerint rég esedékes volt az esélyegyenlőségi törvény. "Eddig a férfi nem engedte dolgozni a feleségét az otthonán kívül, így nem is szerzett vagyont a család számára a nő. Váláskor is semmit nem kapott a feleség" - mondta a BBC-nek.

Sok nő szerint ugyanakkor a törvény nem ment elég messzire, mivel visszamenőlegesen nem alkalmazzák automatikusan. Kritizálják azt is, hogy sok török lányt még gyerekként - akár 10 évesen is - férjhez adnak, gyereket szül, így nem jár iskolába. Nekik továbbra sincs esélyük a felemelkedésre - állítják a törvényt bírálók.

Ajánlat:

Az amerikai török nagykövetség honlapja