Belgrád nem kezeskedik Milosevicért

Vágólapra másolva!
Nem kezeskedik Milosevic volt elnökért, mondta Szerbia igazságügyi minisztere. A belgrádi kormány azokért vállal garanciát, akik önként jelentkeztek a hágai Törvényszéken. Belgrádban cáfolják, hogy a jelenlegi szerbiai elnök, Milan Milutinovic kiadatására készülne a kormány.
Vágólapra másolva!

Milosevic jugoszláv elnök legutóbbi hágai meghallgatásán kérte a Nemzetközi Törvényszéktől: tegye lehetővé számára, hogy szabadlábon védekezhessen.

Milosevicet emberiség elleni és háborús bűnökkel, továbbá népírtással vádolja a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében illetékes hágai Nemzetközi Törvényszék. Perének első napja február 12-én lesz.

Batictól azt kérdezte a lap, hogy a szerb kormány nyújtana-e garanciákat Hágának abban az esetben, ha Milosevic mégis erre kérné a kabinetet. "Józanul kell gondolkodni. A szerb kormány elsősorban olyanokért kezeskedik, akik önként adták fel magukat Hágának" - válaszolta a miniszter. Batic számára nem világos, hogy Milosevic hogyan kérhet bármit is a nemzetközi büntetőtörvényszéktől, miközben nem ismeri el ezt a bíróságot.

A miniszter szerint a szerb kormány döntött arról, hogy az igazságügyi minisztériumban szakértői csoport alakul, amely figyelemmel kísérné a Hágának kiadandó jugoszláv állampolgárok ügyét, és "logisztikai" támogatást nyújtana nekik. Batic parlamenti felszólalásában "elvileg jó ötletnek" nevezte Dragoljub Micunovic jugoszláv parlamenti elnök szerdai kezdeményezését is. A házelnök szerint szakértői csoportot kell alakítani, amely segítené Milosevic védelmét. Azonban hozzátette: nem tudja, hogy Milosevic esetében ez hogyan valósulna meg, hiszen a volt jugoszláv elnök eddig nem ismeri el a hágai bíróságot.

A miniszter cáfolta a Danas című belgrádi lapnak a szerbiai elnökre vonatkozó értesülését. A Danas azt írta: a szerb kormányra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, hogy adja ki Hágának Milan Milutinovic szerb elnököt, s ezért már néhány héten belül sor kerülhet a kiadatásra. Az igazságügyi miniszter szerint a kabinet nem tárgyalt semmilyen kiadatásokról, különösen nem Milutinovicéről. "Milutinovic szerb elnök, és védi őt a mentelmi jog" - mondta Batic.

A Hága által körözött Milutinovicnak ősszel jár le a köztársasági elnöki mandátuma.

Korábban:

Milosevic szabadlábon védekezne