Megfékezték a zavargásokat Lagosban

Vágólapra másolva!
Nigéria fővárosában a hadsereg jórészt megfékezte a negyedik napja tartó etnikai összetűzéseket. A kormány szerint a zavargások és a lőszerraktár felrobbanása is merénylők műve volt.
Vágólapra másolva!

Legalább 100 személy életét vesztette, és több mint 430 megsebesült a nigériai Lagosban kitört etnikai összecsapásokban. A lőfegyverrel vagy bozótvágó késsel megsebesített emberek közül soknak súlyos az állapota. A Vöröskereszt nigériai szervezetének szerint a sebesültek tényleges száma jóval nagyobb lehet.

A zavargások a helyi lakosság többségét alkotó muzulmán hausza és a keresztény, illetve animista joruba népcsoport között törtek ki. Lagosban már többször robbantak ki hasonló összecsapások. A 120 milliós országban 250 különböző etnikumhoz tartozó törzs él.

A hétfő este bevetett kormányerők keddre szétválasztották az ellenségeskedőket, majd csőre töltött fegyverrel járták be a város sűrűn lakott Mushin és Adi Araba külső negyedeit, hogy összefogdossák azokat, akik a zavargásokban való részvétellel gyanúsíthatók.

Az öldöklések elől elmenekült több ezer ember közül néhányan kezdtek visszaszállingózni a csendesülő városnegyedekbe, de a katonaság elküldte őket, attól tartva, hogy még fellángolhatnak a zavargások.

A kormányzat szóvivője szerint a zavargások nem véletlenül törtek ki, s az egyik lagosi lőszerraktár felrobbanását sem véletlen balesetnek, hanem a rendszer elleni merényletnek kell tekinteni.

A helyi lakosok azonban a lagosi rendőröket is felelőssé teszik a helyzet elmérgesedéséért: a nagyváros rendőrei pénteken és szombaton sztrájkmozgalommal követelték szánalmasan alacsony bérük emelését, de állítólag már azt megelőzően is hosszú időn át elhanyagolták feladataikat.

Korábban:

Etnikai villongások Nigéria fővárosában

Ötszáz halott egy nigériai robbanásban