Zimbabwe svéd diplomata vízumát semmisítette meg

Vágólapra másolva!
Harare megtagadta, hogy akkreditálja az EU megfigyelőit vezető svéd diplomatát. Amennyiben a döntést Schori kiutasítása követné, úgy a zimbabwei választásokon nem lennének nemzetközi megfigyelők. Az egyre feszültebb zimbabwei politikai helyzet elől Dél-Afrikába menekült egy újságíró, mert attól tartott, megölik.
Vágólapra másolva!

A zimbabwei hatóságok érvénytelenítették a márciusi elnökválasztás európai uniós megfigyelők vezetőjének vízumát. A svéd diplomata, Pierre Schori vízumának érvénytelenítéséről Anna Lindh svéd külügyminiszter számolt be Oslóban. Schori, Svédország ENSZ-nagykövete a hét végén turistavízummal utazott a dél-afrikai országba, hogy a március 9-10-i elnökválasztáson az EU-megfigyelők vezetője legyen, és kérte a hatóságoktól e minőségben való akkreditálását. Harare azonban érvénytelenítette beutazási engedélyét, mondván: Schori politikai nyilatkozatokat tett, ami nem egyeztethető össze a turistavízummal.

A beutazási engedély érvénytelenítése akár Schori esetleges kiutasítását is jelentheti. Anna Lindh szerint Schori kiutasítása nyilvánvalóan minden EU- megfigyelő távozását jelentené. Az EU külügyminiszterei hétfőn vitatják a kérdést.

A Tizenötök az emberi jogok és politikai szabadságjogok korlátozásával vádolják Robert Mugabe zimbabwei elnököt, és már többször jelezték: az elnök és környezete szankciókra számíthat, ha nem engedélyezi megfigyelők részvételét a márciusi választáson.

Zimbabwe csütörtökön akkreditált 30 európai uniós megfigyelőt, de nem akarja fogadni több EU-ország - köztük a Mugabe-kormányzattal szemben igen kritikus Nagy-Britannia és Svédország - diplomatáit.

A márciusi elnökválasztás a legnagyobb kihívás a 22 éve hatalmon lévő Mugabe számára, ezért az országban egyre feszültebb a politikai helyzet. A fővárosban, Hararében a rendőrség őrizetbe vett tucatnyi tüntetőt, akik új alkotmányt követelő félezres utcai megmozduláson vettek részt.

Péntekre virradóra a Dél-afrikai Köztársaságba menekült a Mugabe-kormányzatot korábban élesen bíráló és emiatt bebörtönzött Basildon Peta újságíró, mert az erősödő kormányzati lejárató kampány miatt úgy vélte: veszélyben az élete.

Korábban:

Meghalt a zimbabwei Hitler

Mugabe nemzeti megbékélésre szólított fel Zimbabwe népét

Elrendelték a zimbabwei-brit állampolgárok zimbabwei útlevelének bevonását