Újabb palesztin halottak

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg hétfő hajnali megtorló akciója során három palesztint ölt meg. A hétvégén több mint 20 ember meghalt az izraeli-palesztin összecsapások során. Az erőszakos cselekmények miatt összeült izraeli biztonsági tanács úgy döntött, hogy fokozzák a katonai nyomást a palesztinokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Három palesztint ölt meg az izraeli hadsereg a Gázai övezet déli végében lévő rafahi menekülttáborban hétfő hajnalban lezajlott csaknem négyórás behatolása során. Az egyiptomi határnál lévő Rafahba behatoló izraeli tankok gépfegyverrel tüzeltek, megölve két palesztin civilt, valamint a biztonsági erők egyik tagját. A tankokat kísérő buldózerek legalább négy lakóházat leromboltak a táborban, ahol gyalogsági katonák nyomultak előre aknavetők és nehézfegyverek tüzének fedezete alatt. Az izraeli katonák négy háztetőre másztak fel, ahonnan beláthatták a környéket. Palesztin ellenállók kalasnyikovokkal viszonozták a tüzet.

Előzőleg az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy fokozza a szélsőségesek elleni katonai fellépést a palesztin önkormányzati területeken. A katonai bevetések elsősorban a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom két fegyveres ereje, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai és a Tanzim milíciák ellen irányulnak. Magát Arafatot azonban továbbra sem fogják katonailag támadni.

A Reuters által idézett izraeli politikai forrás szerint Ariel Saron miniszterelnök azt javasolta a szűkebb kabinetnek, hogy további megszorításoknak vessék alá Arafatot, akit az izraeli katonaság már amúgy sem enged ki a ciszjordániai Rámalláh városából.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint katonai akciók számát és erejét egyaránt növelik. Vasárnap este az izraeli hadsereg több harcjárművel máris újra benyomult a ciszjordániai Dzsenínben lévő menekülttáborba. Több mint 25 tank foglalt állást a Gázai övezetben lévő Gus Katif zsidó településnél. Ennek közelében palesztin orvlövészek vasárnap reggel agyonlőttek egy izraeli katonát. A hétvégén összesen 21 izraeli vesztette életét palesztin merényletek következtében. Palesztin források szerint vasárnap este a ciszjordániai Túl-Karm térségében öt rakétát lőttek ki izraeli területre.

Saron két malomkő között őrlődik: az egyiket a jobboldali politikusok alkotják, akik keményebb katonai akciókat követelnek, míg a másikat a baloldaliak, akik politikai tárgyalásokat akarnak a palesztinokkal és kivonulást az 1967-es háborúban elfoglalt területekről. Saron népszerűsége minden eddiginél mélyebbre süllyedt, mert a konfliktus megoldására való képességébe vetett hit elenyészik.