Cáfolja Párizs a francia tiszt árulását

Vágólapra másolva!
Nem volt áruló a Boszniában állomásozó francia kontingensben, állítja Párizs. Miután nem sikerült letartóztatni Karadzicot, a sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy egy francia százados értesítette a boszniai szerb rendőröket.
Vágólapra másolva!

A francia külügyi közlemény a cáfolta az SFOR francia katonáit gyanúba keverő "állításokat" anélkül, hogy megnevezte volna a Hamburger Abendblatt német újságot, illetve az abban nyilatkozó amerikai diplomatát. Francois Rivasseau, a Quai d'Orsay helyettes szóvivője már hétfőn ingerülten "elfogadhatatlannak" nevezte a feltételezést, hogy Franciaország nem lenne eléggé elkötelezett Karadzic foglyul ejtését illetően.

A NATO boszniai békefenntartói, az SFOR-erők múlt csütörtökön és pénteken két ízben is sikertelenül kísérelték meg letartóztatni a háborús bűnök elkövetésével vádolt és körözés alatt álló boszniai szerb exelnököt.

A német lapból származó értesülést - amelynek tisztázására a NATO brüsszeli központjában vizsgálatot rendeltek el - kedden a szervezet főtitkára, George Robertson nyilvánította semmivel alá nem támasztott találgatásnak. Előző nap névtelenül nyilatkozó NATO-illetékes azt mondta: Karadzicnak nem volt szüksége "fülesre", az SFOR-erők mozgását figyelő emberei maguktól is észrevették az akciót és értesíthették vezérüket.

A hamburgi lap hétfői számában Shaun Byrnest, a koszovói amerikai misszió vezetőjét idézve adta hírül, hogy egy francia tiszt figyelmeztette Karadzicot a készülő SFOR-akcióra. Az ügyben megszólalt az amerikai külügyminisztérium is, cáfolva, hogy ilyen kijelentés amerikai tiszt szájából elhangzott.

Korábban: