Vágólapra másolva!
A Bosznia keleti részén lévő Celebic településen fegyverraktárra bukkantak az akcióban résztvevő Sfor-katonák, amikor megkisérelték letartóztatni a boszniai szerbek volt vezetőjét. Korábbi jelentések valószínűsítették, hogy Karadzic a térségben bújkál.
Vágólapra másolva!

A NATO elismerte, hogy a katonai akció célja Karadzic letartóztatása volt, ám kudarcot vallottak. A NATO hírszerzési értesülése szerint Karadzic Celebicben bújkált. Bár őt nem találták meg, az Sfor katonái nagy mennyiségű automata fegyverre, ankára és gránátra bukkantak. A NATO ezért úgy véli, hogy annak ellenére sikeresnek mondható az akció, hogy fő célja nem valósult meg.

A NATO központjában úgy vélik: ezzel az akcióval megüzenték Karadzicnak, hogy nem tettek le arról, hogy elfogják. Délután 2 óra körül befejezték a reggel 8-kor indított akciót, és visszavonultak Celebic településről. A boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége elindult az akció helyszínére.

A boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Mladen Ivanic tiltakozott, amiért az Sfor nem értesítette kormányát az akcióról. Ivanic szerint ezzel vészélyeztetik a bizalmat és további együttműködést.

Csütörtök reggel a kelet-boszniai Celebic körzetében, a montenegrói határ közelében az Sfor két helikoptere landolt. A belgrádi B92 rádió helyi - nem hivatalos - forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy lövöldözés és két robbanás hallatszott. Az akció 40 kilométeres körzetében lezárták az utakat és megszakadt a telefonösszeköttetés. A műveletben több nemzet katonája vett részt.

Korábban több jelentés szólt arról, hogy Radovan Karadzic a térségben bújkálhat. Karadzic hét éve tűnt el a nyilvánosság elől: a daytoni békeszerződés értelmében le kellett mondania, a letartóztatást és a hágai kiadatást azonban eddig elkerülte.

A boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériuma is megerősítette az Sfor akcióját, ám nem volt pontosabb értesülésük, mert nem tudták megközelíteni a térséget. Zoran Glusac, a minisztérium szóvivője szerint az Sfor lezárta a templomba, a boltba, az egészségügyi központba és magánlakásokba hatolt be erőszakkal.

A szóvivő úgy tudta, hogy az akcióban az Sfor páncélosokat és helikoptereket használ. A Beta hírügynökség úgy tudja, hogy az Sfor helikopterekkel szállított erősítést az akcióban résztvevő csapatainak.

A hágai Törvényszék szóvivője kijelentette, hogy nincs tudomása sem az akcióról, sem Karadzic letartóztatásáról.

Korábban:

Petritsch Karadzic és Mladic letartóztatását követeli

Pró és kontra Karadzic és Mladic elfogásáról

A hágai törvényszék szerint Mladic Belgrádban van

Nem hiányzik könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia