<A name="OLE_LINK23">Cohn-Bendit: Pozitív jelzés az első forduló eredménye</A>

Vágólapra másolva!
Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlamentben képviselt zöldek csoportjának elnöke hétfőn mind az EU, mind a tagjelöltek számára pozitív jelzésként üdvözölte a magyarországi parlamenti választások első fordulójának eredményeit.
Vágólapra másolva!

Strasbourgban közzétett nyilatkozata szerint a választások megmutatták, hogy "nem hoz hasznot a nacionalista kártya kijátszása, amivel Orbán Viktor magyar miniszterelnök próbálkozott. A magyar szavazópolgárok egyértelműen elutasították a politikai légkör mérgezését a Fidesz által, amely párt szította az antiszemitizmust és maga ellen hangolta a szomszédos országokat" - áll a nyilatkozatban.

Cohn-Bendit szerint a zöldek európai parlamenti csoportja rendkívüli megkönnyebbüléssel fogadta, hogy a szélsőjobboldali MIÉP nem érte el a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Sajnálja ugyanakkor, hogy a Centrum Pártnak sem sikerült ugyanez, noha a párt 3,85 százalékos szavazati aránnyal elismerésre méltó eredményt ért el. "A Centrum Párt nélkül a baloldal győzelme nem lett volna lehetséges" - vélik az európai zöldek.