Több a házi kedvenc, mint a vadon élő tigris

Vágólapra másolva!
Körülbelül tízezer tigris él az Egyesült Államokban magánszemélyeknél, miközben szabadon a vadonban alig pár ezer. A szakemberek szerint a nagymacskák házi kedvencként tartva nem csak hogy veszélyt jelentenek a gazdára és a közösségre, de ők maguk is szenvednek. A szakemberek azonban hiába kívánnak szigorítást, a tenyésztők a mostani törvényeket is megkerülik. Egy tigrishez már félmillió forintnyi dollárért is hozzá lehet jutni az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint körülbelül 10 ezer tigris él magánszemélyeknél az Egyesült Államokban, miközben a vadonban alig pár ezer maradt. Az állattartók egy része hivatalosan oktatási célokból tart nagymacskákat, ezért kaphatnak engedélyt arra, hogy saját ingatlanjaikon - nemegyszer méltatlan körülmények között - tartsák a ritka ragadozókat. Sokuk viszont elsősorban azért tart nagymacskát, mert úgy érzik, ezzel teljesíthetik ki személyiségüket.

Az állati magatartáskutató szerint azonban a nagymacskákat nem szabadna hobbiállatként tartani. „Biztonságosabb lenne a társadalomra nézve, ha megtiltanák ezt” - mondja Steve Zawitowski a BBC-nek. A szakember szerint egy csomó olyan állat van, amelyek hosszú évezredeken keresztül hozzáidomultak az emberekhez, ezekkel meg kellene elégednünk. "A nagymacskák szenvednek, ha házikedvencként tartják őket, és veszélyt jelentenek mind tulajdonosaikra, mind a közösségre" - mondja Zawitowski.

A nagymacskák piaca azonban virágzik. Egy tigriskölyök ára 1800 dollár (alig félmillió forint), de egy kisoroszlán még ennél is olcsóbb - 1000 dollár (275 ezer forint) -, más nagymacskakölyköket pedig 500 dollárért is meg lehet venni. A tenyésztők óvatosan, a helyi törvények kikerülésével kereskednek a kis állatokkal.

A téma azóta kapott komolyabb figyelmet, hogy egy New Jersey-i asszony bíróság előtt akarja visszaszerezni a jogát, hogy megtartsa 24 tigrisét. Korábban arra hivatkozva szerzett engedélyt tartásukra, hogy előadásokat tart velük, de ezt utóbb visszavonták a hatóságok. Az asszony most inkább New Yorkba kötözne kedvenceivel, de a szomszédok sem itt sem ott nem lelkesednek érte, és talán nem meglepő, hogy a törvények szigorítását követelik - írja a BBC.