Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Oroszország: hivatal a határokon túli orosz kisebbségeknek

Vágólapra másolva!
Az orosz elnöki hivatalban külön részleget hoztak létre a határokon túl - elsősorban a volt szovjet köztársaságokban - élő orosz kisebbségek ügyeinek kezelésére.
Vágólapra másolva!

A Szergej Prihogyko vezette külpolitikai főosztály keretében működő részleg felállításáról már egy évvel ezelőtt is szó volt, de az erről szóló rendeletre csak idén júniusban került aláírás. Alekszej Szitnyin, az új részleg vezetője hétfőn elmondta, hogy a Kremlben honfitársaknak tekintik mindazokat, akik "oroszul beszélnek, érdeklődnek az orosz kultúra iránt, és kapcsolatot akarnak fenntartani Oroszországgal". Az állampolgárság és a nemzetiség e téren másodlagos jelentőségű.

- A honfitársainkhoz intézett üzenetünk lényege az, hogy ápolják és tanítsák meg gyermekeiknek az orosz nyelvet - mondta Szitnyin, aki szerint "nagy nyugtalanságra ad okot" az orosz nyelv sorsa külföldön. Hozzátette, hogy a Kreml benyomásai szerint az orosz nyelv kiszorítására utaló kedvezőtlen tendenciák figyelhetők meg külföldön.

Szitnyin a részleg elsődleges feladatának azt tekinti, hogy elemezze a határokon túl élő oroszok szervezeteinek munkáját, majd dolgozza ki az együttműködés és kapcsolattartás konkrét koncepcióját. Az eddigi eredményekről szólva közölte, hogy a Kazahsztánban élő orosz kisebbség egyik szervezetének kérésére kapcsolatba léptek az Egységes Oroszország párttal, amely segített létrehozni Almatiban egy orosz kulturális központot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről