Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Óegyiptomi sört főztek Japánban

Vágólapra másolva!
Nem habzik, fekete a színe, és fehérborhoz hasonló az íze az állítólag 4400 éves óegyiptomi recept alapján készített Óbirodalom nevű sörnek. Az italt kutatási célokból készítették Japánban, így egyhamar nem kerül a boltokba.
Vágólapra másolva!

Egy japán sörgyártó 4400 éves egyiptomi hieroglifákban talált recept alapján készített - elmondása szerint - fáraókhoz méltó italt. A Kirin Sörgyár készítményének a hangzatos Óbirodalom sör elnevezést adta. Az ital nem habzik, színe akár a feketetea, és alkoholtartalma 10%-os, ami kétszerese az átlagos újkori sörökének.

A receptet egy japán egyiptológus fordította le egy ősi falfestmény feliratáról. A sörgyár szóvivője szerint az ital íze nagyon különbözik a mai sörökétől, leginkább a fehérborhoz hasonlatos. Az óegyiptomi recept szerint kihagyják az összetevők közül a komlót, amely az újkori italok jellegzetesen keserű ízét adja.

Nem valószínű azonban hogy a közeljövőben a sarki bevásárlóközpontokban is megjelenik az italkülönlegesség. A japánok ugyanis kutatási célokból készítették el a fáraók idejének sörét. A 36 literes mennyiségben lefőzött nedűt októberben az Egyesült Államokbeli Texasban megrendezésre kerülő, Sörfőző Mesterek Konferenciáján szolgálják majd fel.

Korábban a britek is készítettek egyiptomi recept alapján sört. Az ezer üveges, limitált szériában kiadott Tutankhamon-sörért 50 fontot (közel 20000 Ft) kértek üvegenként 1996-ban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről