Szükségállapot Csehország öt régiójában

Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdetett ki az egyre terjedő nagy árvíz miatt Csehország öt megyéjében Vladimír Spidla cseh miniszterelnök - ezt maga a kormányfő jelentette be hétfő esti rendkívüli rádiós és televíziós beszédében.
Vágólapra másolva!

A szükségállapot Prágát, valamint a közép-csehországi, dél-csehországi, plzeni és Karlovy Vary-i megyéket érinti, s hétfőn 18 órától augusztus 22-én éjfélig marad érvényben. Spidla szerint a hatalmas árvíz veszélyezteti az emberek életét és vagyonát, s ezért az állam részéről is rendkívüli védőintézkedésekre van szükség.

Stanislav Gross belügyminiszter bejelentette, hogy a víz már olyan nagy területet öntött el, mint 1997-ben, amikor 58 emberéletet követelő, száz éve nem látott árvíz sújtotta Csehországot. Az utóbbi napok árvize már hét emberéletet követelt. Hétfő délután Prága mellett fulladt a vízbe egy férfi, annak ellenére, hogy figyelmeztették víkendháza elhagyására.

Dél-Csehországba és Nyugat-Csehországba mintegy ezer katonát vezényeltek a nap folyamán, hogy segítsenek a mentési munkálatokban. Az árvíz most Prágát veszélyezteti, ahol súlyos fennakadások vannak a közlekedésben, s nem kizárt, hogy a védőintézkedések ellenére a történelmi belváros egy része is víz alá kerül. A hatóságok felszólították a veszélyeztetett folyó menti vidékeken lakókat, hogy készüljenek fel a kitelepítésre. Eddig mintegy 2500 embert telepítettek ki. A veszélyeztetett vidékeken néhány tucat település villanyáram nélkül maradt.

Prágában hétfőn röviddel éjfél előtt megkezdődött a lakosság kitelepítése azokból a városrészekből, amelyeket veszélyeztet a Moldva folyón levonuló árhullám. A hatóságok szerint lehet, hogy tízezreknek kell elhagyniuk otthonukat.