Megválasztották Csiang Cö-min utódját Kínában

Vágólapra másolva!
Kínában az országot irányító Kínai Kommunista Párt kongresszusán a várakozásoknak megfelelően Hu Csin-taót választották meg a párt főtitkárának és ezzel lényegében az ország első emberének. Csiang Cö-min jelenlegi államfő a főtitkári tisztségből távozik ugyan, de ő maradt a hadsereg főparancsnoka.
Vágólapra másolva!

Hu Csin-taót választották meg a Kínai Kommunista Párt főtitkárának és ezzel lényegében az ország első emberének pénteken. Az új központi bizottság döntésének értelmében az 59 éves Hu mellett új generáció irányítja a jövőben a pártot.

Forrás: ORIGO
Hu Csin-tao

A párthierarchiában második ember - várhatóan leendő parlamenti elnök - Vu Pang-kuo, a harmadik - a kormányfői poszt várományosa - Ven Csia-pao lett. A legszűkebb pártvezetést kilencfősre bővítették, a tagok életkora 58 és 67 év között szóródik.

Hu elődje Csiang Cö-min, a 76 éves jelenlegi államfő volt. Csiang a főtitkári tisztségből távozik ugyan, de a központi bizottság döntésének értelmében ő maradt a hadsereg főparancsnoka, azaz a párt központi katonai bizottságának vezetője. Az újonnan választott politbüró kilenc tagjából hetet az ő közvetlen szövetségesének tekintenek, köztük Vu Pang-kuót. Az állami vezetői posztokon márciusban várhatók hivatalos váltások.

Megválasztása utáni első beszédében Hu a gazdasági reformok előrevitelét ígérte, a legfontosabb törekvések között a nyitást és a modernizációt említette. Méltatta egyúttal Csiang tevékenységét a párt élén, mert - mint mondta - az szilárd alapot ad a szervezet jövőjéhez is.