Vágólapra másolva!
Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze felszólította a belgrádi hatóságokat, hogy adják ki a bíróságnak Milan Milutinovic szerb elnököt, mihelyt a jövő év elején lejár elnöki megbízatása.
Vágólapra másolva!

A hágai főügyész Savo Markovic jugoszláv igazságügyi miniszternek küldött levelében arra emlékeztet, hogy Milutinovic elnöki mandátuma 2003. január 5-én lejár, és továbbra is érvényben van az ellene emelt vád, amely szerint emberiség elleni bűncselekményeket követett el, és áthágta a háborús időkre vonatkozó nemzetközi konvenciókat.

Belgrád mindeddig nem tett eleget a Hága által 1999-ben és 2001-ben kiadott elfogatási parancsnak sem. Carla Del Ponte ezért felszólítja Markovicot és az illetékes jugoszláv hatóságokat, hogy adják ki a bíróságnak Milutinovicot, amint lejárt elnöki mandátuma.

Zoran Zivkovic jugoszláv belügyminiszter pénteken közölte, hogy Jugoszlávia már az elkövetkező év elején tanúbizonyságot tesz arról, hogy együttműködik Hágával. Meggyőződését fejezte ki, hogy Milutinovic mandátuma lejárta után Hágába megy önként vagy a törvényszékkel való együttműködést szabályozó törvény alapján - vagyis kiadják Hágának. A belügyminiszter szerint Milutinovic múltbeli magatartásából arra lehet következtetni, hogy a politikus mind a törvényszék, mind az ügyészség számára kielégítő együttműködést fog tanúsítani.

Carla Del Ponte élesen bírálta Belgrádot amiatt is, hogy nem hajlandó átadni az ügyészségnek a szükséges irattári anyagokat. Zivkovic szerint azonban Jugoszlávia ilyen tekintetben minden tőle telhetőt megtett, és teljesítette a törvényszék iránti kötelezettségét.

"Nincs a világon egy ország sem, amely engedélyt adna arra, hogy bárki kénye-kedve szerint kutakodjon állami archívumában" - szögezte le Zivkovic, aki szerint Belgrád minden egyes kérelemre pontos választ adott Hágának, és feloldotta a bekért dokumentumok titkosságát. Volt azonban tucatnyi értelmetlen folyamodvány olyan dokumentumok átadásáról, amelyekről mindenki jól tudja, hogy nem lelhetők fel az állami levéltárban - mondta a belügyminiszter.

A hágai ügyészség Milutinovicot, Nikola Sainovic volt jugoszláv miniszterelnök-helyettest és Dragoljub Ojdanic egykori vezérkari főnököt együtt kívánja a bíróság elé állítani, mert mindannyiuk ellen parancsnoki felelősségük alapján, a koszovói albán lakosság sérelmére 1999-ben elkövetett háborús bűncselekmények miatt emelt vádat a törvényszék.

Ez a vád vonatkozott Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfőre is, aki ellen már folyik a per, illetve Vlajko Stojiljkovic volt szerb belügyminiszterre is, aki időközben öngyilkos lett. Sainovic és Ojdanic önként adta fel magát Hágának, mindketten tagadták bűnösségüket a törvényszéki meghallgatáson.