Hágai előzetesben Szerbia leköszönt elnöke

Vágólapra másolva!
Feladta magát a volt szerbiai elnök a hágai Törvényszéken. Nem zárható ki, hogy együttműködése jutalmául Milan Milutinovic szabadlábról védekezhet.
Vágólapra másolva!

Önként adta fel magát a hágai Nemzetközi Törvényszéken Szerbia volt elnöke. Milan Milutinovic hétfő óta előzetes letartóztatásban van.

A belgrádi kormány ragaszkodott ahhoz, hogy Milutinovic kitöltse hivatali idejét, és elnöki mentességére hivatkozva megtagadta kiadatását. Milutinovic mandátuma decemberben lejárt, és ezután nem volt formális akadálya annak, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök felett ítélkező Törvényszék elé álljon.

A jelzések szerint a szerbiai kormány kész kezeskedni az elnökért. Ez esetben - ha az ügyészségnek sincs ellenvetése - Milutinovic szabadlábról védekezhetne.

Először január 27-én jelenhet meg a volt szerbiai elnök a bíróság előtt, hogy nyilatkozzon a vádiratról nem hivatalos hágai források szerint. Milutinovic ellen az 1999-es koszovói események miatt emeltek vádat: az ügyészség szerint köztársasági elnökként a parancsnoki lánc része volt, így felelősség terheli a szerb fegyveres alakulatok által elkövetett túlkapásokért és háborús bűnökért.

Milutinovic az ügyészség számára értékes tanú lehet a volt jugoszláv elnök, Slobodan Milosevic perében, arról azonban nincs hír, kész-e a vádalkura.