Szerbia: vita az elnökválasztás új fordulójáról

Vágólapra másolva!
Szerbiában ismét politikai vitát gerjeszt az elnökválasztás: a milosevici uralmat megdöntő néhai szövetséges pártok nem értenek egyet abban, hogy mikor kellene megtartani a megismételt választást.
Vágólapra másolva!

Natasa Micic, a köztársasági elnöki teendőket is ellátó parlamenti elnök pénteken közleményt adott ki a parlamenti pártok frakcióvezetőivel folytatott konzultációkról. A tanácskozáson az a vélemény kerekedett felül, hogy a megismételt elnökválasztást azután kell megtartani, hogy elkészült a köztársaság új alkotmánya, amely össze lesz hangolva a majdani szerb-montenegrói államközösség alaptörvényével. Micic asszony szerint a Szerbiai Demokrata Párt (DSS), a Szerb Radikális Párt és a Szerb Egység Pártja nem választolt megkeresésére.

A Vojislav Kostunica jugoszláv államfő vezette DSS hevesen reagált Micic asszony bejelentésére. Dejan Mihajlov, a párt frakcióvezetője leszögezte, hogy a szerbiai elnökválasztást meg kell ismételni, s szó sem lehet semmilyen konzultációkról. Mihajlov arra figyelmeztetett, hogy a köztársasági alkotmány és a választójogi törvény szabályozza azt, hogy mikor és miként kell megtartani a választást, s ha az elnök asszony ezt nem tartja be, akkor alkotmányt sért.

Szerbiában szeptemberben-októberben tartottak két választási fordulót, illetve december 8-án került sor a megismételt választásra, amely ugyancsak érvénytelen volt az alacsony részvétel miatt. A voksok tekintetében mindhárom szavazáson Kostunica toronymagason megelőzte vetélytársait.

A jugoszláviai háborúhttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/32272.12.7999701032410926699?Konrád György könyve a Fókusz Online kínálatában

A szerbiai kormánykoalíció álláspontját képviselő parlamenti elnök és a DSS közötti nézeteltérések abból adódnak, hogy a választójogi törvény nem szabályozza precízen, mikor kell megtartani a megismételt választást. A vonatkozó cikk szerint a sikertelen választás után hatvan napon belül a parlament elnök dönt az új választás kiírásáról. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a parlamenti elnök dönthet arról, egyáltalán kiírja-e a választást. Micic asszonynak február 6-ig kell dűlőre jutnia ebben.

A DSS abban érdekelt, hogy mihamarabb sor kerüljön a megismételt elnökválasztásra, mert napokon belül, talán már a jövő héten megszűnik létezni Jugoszlávia, Kostunica pedig kénytelen megválni az államfői bársonyszéktől. Elemzők szerint ha Kostunicának mielőbb nem sikerül megszereznie a köztársasági elnöki széket, akkor népszerűsége rohamosan elkezd csökkeni, s hasonlóképpen veszíteni fog támogatottságából a politikai döntéshozatalban amúgy is mellőzött pártja.