Havel: államfő helyett polgártárs leszek

Vágólapra másolva!
Vasárnap éjjel jár le államfői megbizatása a cseh államfőnek, Václav Havelnek. Személyében az utolsó nagy közép-európai rendszerváltó figura távozik a hatalomból. "Mint államfő most búcsúzom tőletek, de mint polgártárs továbbra is veletek maradok" - ígérte a cseheknek az utolsó televíziós beszédében.
Vágólapra másolva!
Csehország arculata is megváltozik Havel távozásával/nagyvilag/20030115havel.html

Václav Havel, akinek éjfélkor lejár az államfői megbízatása, vasárnap este rövid televíziós és rádiós beszédben búcsúzott el Csehország polgáraitól. Az ellenzéki dráma- és esszéíróból lett, nagy nemzetközi hírnévnek és elismerésnek örvendő, 66 éves politikus, aki az 1989 novemberi bársonyos forradalom után 1992-ig Csehszlovákia, majd 1993-tól napjainkig Csehország első elnöke volt, néhány perces beszédében köszönt el államfőként a polgároktól.

Beszédében kifejtette, jóval hosszabb ideig töltötte be az államfői tisztséget, mint ahogy azt 1989 decemberében elképzelte. Számos sorsformáló esemény részese volt, amit az élet ajándékának érez. "Nyilván voltak jó és rossz döntéseim is, de ezeket ítélje meg a történelem" - jelentette ki Havel. Biztosította a cseheket, hogy mindig mindent a legjobb tudása és lelkiismerete szerint próbált megoldani. Ugyanakkor bocsánatot kért azoktól, akiket esetleg akaratlanul is megbántott elnöksége alatt. "Mint államfő most búcsúzom tőletek, de mint polgártárs továbbra is veletek maradok" - szögezte le beszéde végén Havel, miközben a ujjaival a győzelem hagyományos "V" betűjét mutatta a nézőknek.

Tekintettel arra, hogy a cseh parlamentnek eddig még nem sikerült megválasztani Havel utódját, Csehország egy ideig államfő nélkül marad. Az államfői jogköröket Vladimír Spidla kormányfő és Lubomír Zaorálek képviselőházi elnök veszik át.