EU-különdíj és EU-mez a Touron

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió bővítésének reklámozása céljából jól megkülönböztethető EU jelzéssel indulnak a világ legnevesebb kerékpárosversenyén az unió tagállamaiból és a jövőre csatlakozó országokból érkező versenyzők.
Vágólapra másolva!

A francia kormány, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös kezdeményzésének célja, hogy az újraegyesülő Európát közelebb hozza annak polgáraihoz. Ezért a Touron induló, EU-tagállamból vagy csatlakozó országból érkező versenyzők rajtszámain EU-zászló látható.

Az EU 10 ezer eurós különdíjat alapított Kibővített Európa-díj néven, amelyet a 10 jövőre csatlakozó állam versenyzői közül legjobb (abszolút) időeredményt elért kerékpáros vehet át.

Szimbolikus EU-csapat is alakult, amelyben a jelenlegi 15, a jövőre csatlakozó 10, sőt még a három további tagjelölt, Bulgária, Románia és Törökország adtak egy-egy kerékpárost, és az első nap hagyományos csapatbemutatóján tekertek a 22 élesben versenyző csapat mellett.

Végig az útvonal mentén, mintegy 100 településen EU-járművek állnak, amelyekből uniós reklámanyagokat osztanak a verseny közönségének.