24 órán belül öt amerikait öltek meg Irakban

Vágólapra másolva!
Szombat reggel óta öt amerikai katonát öltek meg Irakban. Az amerikai hadvezetés korábban abban bízott, hogy Szaddám fiainak halálával alábbhagynak a támadások. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor nem csupán a volt elnök hívei tartják ellenségnek az amerikaiakat.
Vágólapra másolva!

24 órán belül öt amerikai katonát megöltek és többet megsebesítettek ismeretlen fegyveresek Irakban. Legutóbb a Bagdadtól harminc kilométerre található al-Haswah-ban vesztette életét egy tengerészgyalogos egy gránáttámadás során vasárnap hajnalban - jelentette a CNN.

Szombaton három olyan katonát öltek meg a támadók, akik egy gyermekkórházat őriztek a a fővárostól északkeletre fekvő Baakúbában. Nem sokkal később egy amerikai konvojt ért támadás, melynek során meghalt egy katona, másik kettő pedig megsebesült.

Az amerikai vezetés korábban abban reménykedett, hogy Szaddám Huszein fiainak halála után alábbhagynak az Irakban állomásozó katonákat ért támadások. A BBC bagdadi tudósítója ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy míg Washington elsősorban a volt elnökhöz hű fegyvereseket tartja a felelősnek az akciókért, addig mások szerint nemcsak ők, hanem más iraki csoportok is ellenségnek tekintik az amerikaiakat.

A BBC munkatársa szerint ezért az Egyesült Államoknak számolnia kell azzal a lehetőséggel is, hogy a támadások akkor is folytatódnak, ha sikerül felszámolni a Szaddámhoz hűséges fegyveres csoportokat.

A vasárnap hajnali halálesettel 49-re nőtt azoknak az amerikai katonáknak a száma, akikkel azóta végeztek iraki fegyveresek, hogy Bush elnök május elsején bejelentette a háború végét. A márciusban kezdődött háborúban és az azt követő időszakban összesen 243 amerikai katona halt meg ellenséges akciók és balesetek során.