Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Beperelnék Tony Blairt Hágában

Vágólapra másolva!
Az iraki háború miatt szeretnének eljárást indítani Tony Blair ellen a hágai Nemzetközi Törvényszéken neves görög ügyvédek. A jogászok a nemzetközi törvények megszegésével vádolják a brit kormányfőt és a szigetország más vezetőit.
Vágólapra másolva!

Az athéni ügyvédi kamara (Athens Bar Association - ABA) tagjai szerint komoly bizonyítékaik vannak, amelyek alapján a hágai Nemzetközi Törvényszék - amelyet eredetileg háborús bűnök, népirtás és emberiség elleni bűntettek elkövetőinek felelősségre vonására alapítottak - vádat emel majd Blairék ellen. A görögök a hágai testület ügyészénél kezdeményezik az eljárást, azt az ügyész dolga lesz eldönteni, hogy elrendel-e további vizsgálatokat az ügyben.

Az ABA tagjai még májusban jelentették be, hogy megpróbálják a hágai bíróság elé állítani a brit kormányt. Az ügyvédek keresetében Blair mellett szerepel Geoff Hoon védelmi és Jack Straw külügyminiszter is.

A görög jogászok úgy vélik, hogy Tony Blair és kormánya megsértett több nemzetközi szerződést is, így az ENSZ alapokmányát, a genfi konvenciót és a nemzetközi törvényszék saját törvényét. A brit kormány szerint az iraki invázióval nem sértettek nemzetközi jogot.

Azzal azonban, hogy a görögök kinyilvánították ebbéli szándékukat, még nem indul meg azonnal az eljárás. Az ügy esetleges megindításáról vagy kivizsgálásáról először a hágai törvényszék ügyészének kell határoznia, majd ezután egy három bíróból álló tanácsnak kell eldönteni azt, hogy vajon a nemzetközi bíróság hatáskörébe tartozik-e a kérdés.

A törvényszék eddig 40 esetben utasított el az iraki háborúval kapcsolatos beadványokat - jelentette a BBC.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről