Blair lemondott volna

Vágólapra másolva!
Tony Blair brit miniszterelnök egy bizottsági meghallgatáson kijelentette: lemondott volna, ha a brit kormányzat valóban manipulálta volna az iraki tömegpusztító fegyverekről készített jelentést. A miniszterelnök csütörtökön jelent meg David Kelly, a védelmi minisztérium fegyerszakértőjének öngyilkosságának okait vizsgáló bizottság előtt.
Vágólapra másolva!
Kelly-ügy: jövő héten Blairt is meghallgatják/nagyvilag/20030821kellyugy.html

Tony Blair miniszterelnök azt állítja, lemondott volna, ha kiderül, hogy a brit kormány tényleg manipulálta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló jelentést. Blair szerint a BBC Today műsorában elhangzott vádak nem csak a miniszterelnök, de egész Nagy-Britannia szavahihetőségét kérdőjelezték meg.

A Hutton-bizottságot az után hozták létre, hogy David Kelly, az iraki tömegpusztító fegyverekről készült jelentés egyik szakértője öngyilkosságot követett el. A brit védelmi minisztérium korábban azzal vádolta meg Kellyt, hogy ő adott ki információkat a jelentésről a BBC-nek.

A botrányt kiváltó BBC Today műsor szerint ugyanis a kormány "feljavította" a jelentést, hogy a parlament biztosan hozzájáruljon az iraki hadműveletek megkezdéséhez. Az eddigi meghallgatások alapján úgy tűnik, Kelly profeszornak volt igaza, és a brit kormány felnagyította a jelentésben szereplő tényeket. Tony Blair a bizottság előtt tagadta, hogy a kormány háborús okként használta volna a dokumentumot.

Tony Blair bizottsági meghallgatására rengeteg érdeklődő érkezett Londonba. A BBC News szerint sokan az utcán, sátorban töltötték az éjszakát, csak hogy bejuthassanak a miniszterelnök nyilvános meghallgatására.