Atomfegyver-alapanyagot vásárolt Irán az ENSZ szerint

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Atomenergia Ügynöksége szerint Irán atomfegyver-alapanyagokat vásárolt. A szervezet ellenőrei dúsított uránra bukkantak egy iráni atomlétesítményben. Az atomfegyver előállításához szükséges anyag az ügynökség szerint a nemzetközi feketepiacról származik. Az iráni vezetés tagadja, hogy az országban atomfegyver előállítására készülnének.
Vágólapra másolva!
Atomrobbantással fenyeget Észak-Korea/nagyvilag/20030829atomrobbantassal.html

Nagy mennyiségű dúsított uránra bukkantak az ENSZ Atomenergia Ügynökségének ellenőrei az iráni Natanz atomerőműben. Mohamed el Baradei, az ügynökség elnöke szerint az atomfegyverek előállításához szükséges anyagot Irán nem egyes országoktól, hanem több közvetítőn keresztül a nemzetközi feketepiacról szerezte be.

El Baradei azt sem tartja kizártnak, hogy a radioaktív anyag Pakisztánból származik, és az iszlám köztársaság még évtizedekkel ezelőtt vásárolta. Az atomsorompó-egyezményt alá nem író Pakisztán látta el Iránt a polgári atomerőművek építéséhez szükséges technológiával. Az ügynökség vezetője kijelentette, hogy minden jel arra utal, az iráni atomprogram túlnyúlik a polgári atomenergia használat határain.

Irán elismerte, hogy az ellenőrök dúsított uránt találtak Natanzban, azonban Kamal Kharrazi iráni külügyminiszter kijelentette: a megtalált urán nem dúsított, csak szennyezett, és országa nem akarta atomfegyver előállítására használni.