Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyiptomi szélsőségest fogtak el a román határon

Vágólapra másolva!
Elfogták a román-magyar határ román oldalán az al-Dzsihád egyiptomi szélsőséges muzulmán szervezet egy feltételezett tagját - jelentette be pénteken a román titkosszolgálat.
Vágólapra másolva!

A bejelentés szerint a Román Információs Szolgálat (SRI) az országba érkezésétől (augusztus 13-tól) kezdve figyelte a 24 éves Rezek Karim Zekri Szaad mozgását, mert tudta róla, hogy szélsőséges szervezethez tartozik. Az al-Dzsihádot Ajman az-Zavahri, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet főnökének legközelebbi munkatársa vezeti.

A román titkosszolgálat emberei megfigyelték és lehallgatták Rezek Karim Zekri Szaadot, amint kapcsolatba lépett az SRI megfigyelése alatt álló külföldi állampolgárokkal. Végül csütörtökön fogták el, amikor illegálisan át akarta lépni a román-magyar határt.

Két nappal azután jött ez a bukaresti bejelentés, hogy Habib al-Adeli egyiptomi belügyminiszter több arab lapnak adott interjúban közölte: egy másik szélsőséges egyiptomi szervezetnek, az al-Kaida céljaiban, törekvéseiben osztozó Dzsamáa Iszlámíjának támaszpontjai vannak több országban, köztük Romániában. Románián kívül Svájcot, Belgiumot, Törökországot, Líbiát, Szudánt, Szíriát és Jement nevezte meg.

A román titkosszolgálat cáfolta, hogy terroristabázisok léteznének román területen, és jelezte, hogy Bukarest magyarázatot kért erre az állításra Kairótól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről