Lebukott az észt újságírás ifjú titánja

Vágólapra másolva!
Lebukott az észt újságírás ifjú üdvöskéje: a 21 éves Argo Riistan szabadúszó zsurnalisztaifjonc kénytelen volt beismerni pénteken, hogy világhírű személyiségekkel készült, szenzációszámba menő nagy interjúi, amelyek hírnevet szereztek neki hazájában, egytől egyig hamisítványok, a bennük idézett hírességekkel sohasem találkozott.
Vágólapra másolva!

A fiatal csaló annyira szépen és érzékletesen festette le néhány interjú bevezetőjében a hangulatos kiskocsmákat, elegáns fogadószobákat, szállodai hallokat, amelyekben az állítólagos beszélgetések lezajlottak, hogy egészen meghatotta az interjúit örömmel közlő szerkesztőket.

Az Eesti Ekspress című hetilap szerkesztője, aki az ifjú titán jó néhány "remekét" közölte, most sűrű bocsánatkérések közepette azzal mentegetőzött olvasóinak: olyan jók, olyan találóak voltak a kérdések és a válaszok egyaránt, hogy teljesen hitelesnek tűntek.

Csakhogy nem minden szerkesztőt vettek le a lábáról a nagyszerű helyszínrajzok, a találó kérdések és válaszok. A Sirp című hetilap szerkesztőjét például meglepte, hogy az ifjú üdvöske interjút kapott Soros Györgytől, és érdeklődött az üzletember irodájánál, hogyan sikerült ez a nagy újságíró-reménységnek. Egykettőre kiderült, hogy ott a fiatalemberről sohasem hallottak, a színét sem látták.

Ezt a Sirp részletesen megírta, ezután került sor Riistan kényszerű beismerő vallomására a többször is rászedett Postimees című lap hasábjain. Be kellett vallania, hogy Milos Forman filmrendezővel, Milan Kundera cseh íróval, Tom Stoppard angol színműíróval és más hírességekkel készült állítólagos interjúi mind csupa hamisítványok.

Kezdetben maga találta ki a válaszokat kérdéseire, később inkább az internetről szedte le az "interjúalanyként" kiszemelt személyiségek kevéssé ismert nyilatkozatait, és azokhoz szerkesztett utólag kérdéseket.

A nyilvános szánom-bánom közepette azzal mentegetőzött, hogy tulajdonképpen az egyenes úton akart ő járni, meg is próbált interjút szervezni néhány nagy névvel, de mindegyiknél hasztalan próbálkozott. Így aztán elfogyott a türelme, mivel gyors sikerre vágyott.

Riistan esete kísértetiesen hasonlít a The New York Times riporterének, Jayson Blairnek az ügyére, amely szintén az idén pattant ki. Blair is gyakran idézett olyan személyektől, akikkel sohasem beszélt, írt riportokat olyan helyekről, ahol sohasem járt, roppant kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a nagy hírű amerikai lapot.