Havanna visszautasítja Bush nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
Hevesen visszautasította hétfőn a kubai külügyminisztérium George Bush amerikai elnök egy kijelentését, amely azt sugallta, hogy Kubában rövidesen politikai fordulat várható.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium nyilatkozata "a provokációk és agressziók eszkalációjával" vádolta az amerikai elnököt pénteken tett kijelentésével kapcsolatban, és leszögezte, hogy az a fordulat, amelyről Bush beszélt, "csak az amerikai elnök álmaiban lehetséges".

A havannai dokumentum szerint csakugyan végbemegy egy fordulat Kubában, de az "a még igazságosabb társadalom felé tart, ami csakis a szocializmus alapján lehetséges". A külügyi nyilatkozat megállapítja: az amerikai elnök az Egyesült Államokban élő "szélsőjobboldali" kubai emigránsok szája íze szerint beszélt pénteken a Fehér Házban, törlesztve adósságát emezeknek, amiért "segítettek neki a 2000. évi elnökválasztáson, hogy csalással a maga javára döntse el a választást Floridában".

Bush elnök bejelentette a Kuba spanyolok elleni függetlenségi háborújának 1868-as kezdetéről tartott évfordulós megemlékezésen, hogy a kubai kommunista rendszer elleni további intézkedésként szélesebbre tárják az Egyesült Államok kapuit a kubai emigránsok és menekültek előtt, s szigorúbban fogják érvényesíteni azt a már negyven éve érvényben levő tilalmat, hogy az Egyesült Államok polgárai nem utazhatnak a karib-tengeri szigetországba.

Bush hatalomra jutása óta jelentősen éleződött a feszültség Washington és Havanna között. Az erősödő washingtoni nyomásra Fidel Castro kubai államfő és kommunista pártvezető eleddig a reformok minden korábbinál merevebb elutasításával és a kubai ellenzékkel szembeni keményebb fellépéssel reagált.