Az európaiak szerint indokolatlan az Irak elleni fellépés

Vágólapra másolva!
Az EU-tagok állampolgárainak kétharmada szerint indokolatlan volt az Irak elleni fellépés - derül ki egy felmérésből. Az Európai Bizottság által közzétett Eurobarométer eredményei szerint a tagországok állampolgárainak jelentős része véli úgy, hogy Izrael fenyegeti a leginkább a világbékét, de az Egyesült Államokat is az elsők közé helyezték.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagországok állampolgárainak több mint a kétharmada úgy véli, hogy indokolatlan volt az Irak elleni katonai beavatkozás - derül ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett Eurobarométer-felmérésből. Az októberben 7500 fős mintán végzett telefonos közvélemény-kutatás központi témája Irak újjáépítése volt, de készítői a közel-keleti konfliktussal és általában a világbékét fenyegető veszélyekkel kapcsolatban is tettek fel kérdéseket.

Az eredmények szerint az Irak elleni katonai beavatkozást a megkérdezettek 68 százaléka tartotta indokolatlannak; ezen belül 41 százalékuk úgy vélekedett, hogy az intervenció "egyáltalán nem volt indokolt". Ezzel ellentétes álláspontot mindössze 29 százalék képviselt, s közülük is csak 7 százalék mondta azt, hogy teljesen meg van győződve véleménye helyességéről.

A brüsszeli bizottság már a múlt hétfőn közzétette a felmérés eredményeit összegző első gyorsjelentést, amellyel kapcsolatban nyomban vita is támadt. Az El País című madridi napilap ugyanis egyik kommentárjában azt sugallta, hogy az előzetes változatból politikai megfontolások miatt alapján maradtak ki egyes adatok és megállapítások.

Sokak szerint Izrael fenyegeti a világbékét

A lap megemlítette például, hogy a megkérdezettek 59 százaléka úgy vélte, jelenleg Izrael jelenti a legnagyobb fenyegetést a világbékére nézve. Továbbá az európaiak szerint Afganisztán, Észak-Korea, Irak és Irán mellett az Egyesült Államok fenyegeti a legnagyobb mértékben a nemzetközi politikai stabilitást. E megállapítások azonban nem szerepeltek az előzetes összefoglalóban.

A bizottság illetékesei hétfőn, a közvélemény-kutatás teljes és részletes eredményeinek nyilvánosságra hozatalakor ismételten cáfolták, hogy a múlt heti gyorsjelentés összeállítása mögött bármilyen manipulatív szándék húzódott volna meg. Magyarázatuk szerint az abban közölt eredmények összeválogatása kizárólag technikai okokkal (feldolgozottságuk akkori fokával) függ össze.

A világbékét fenyegető országok sorában Izrael mögött a megkérdezettek azonos hányada, 53 százaléka említette Észak-Koreát, Iránt és az Egyesült Államokat. Mögöttük egy százalékponttal lemaradva következik Irak.

Antiszemitának minősítették a felmérést

A Los Angeles-i Simon Wiesenthal központ már a múlt héten erélyesen tiltakozott a felmérés miatt, amelyet "megdöbbentőnek" és "antiszemitának" minősített. Szóvivője szerint az eredmények "ellentmondanak a józan észnek, és rasszista fantáziák termékei".

A bizottság illetékeseinek tudomása szerint azonban hivatalosan eddig egyik érintett ország kormánya sem lépett érintkezésbe Brüsszellel ez ügyben.

Az éles reagálásokkal kapcsolatban a szóvivők leszögezték, hogy a bizottság információforrásként, tanulmányozás céljából készítteti és teszi közzé az ilyen felméréseket, és azok eredményeiről nem kíván politikai állásfoglalást kialakítani.