Polgári engedetlenségre buzdít a grúz ellenzék

Vágólapra másolva!
Az államfővel szemben polgári engedetlenségre szólította fel Grúzia lakosságát Mihail Szaakasvili ellenzéki vezető pénteken.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Mozgalom nevű ellenzéki tömörülés vezetője arra kérte a rendfenntartó erőket, hogy ne engedelmeskedjenek többé Eduard Sevardnadze elnök utasításainak. Az üzletembereket az adók és illetékek fizetésének megtagadására, a közalkalmazottakat pedig azonnali munkabeszüntetésre buzdította. Közölte, hogy szombattól kezdve az ellenzék hívei mindenhol megbénítják az állami szervek munkáját.

"Tbilisziben hétfőn újabb nagyszabású gyűlést tart az ellenzék, hogy Sevardnadze távozását követelje" - mondta Szaakasvili az ITAR-TASZSZ jelentése szerint. Az előző napokhoz hasonlóan pénteken is demonstrációt tartott az ellenzék Tbilisziben.

A parlamenttől az államfő rezidenciájáig, majd a központi választási bizottság székháza elé vonult a több ezer tüntető, hogy a választási csalással vádolt Sevardnadze lemondását követelje. A kaukázusi országban november 2-án tartottak parlamenti választást.

A végeredmény még nem ismeretes, de a közvélemény-kutatásokat egyáltalán nem igazoló részeredmények feldühítették és tiltakozások megszervezésére vitték rá az ellenzéket.