Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Szökik az iraki hadsereg

Vágólapra másolva!
A katonáknak már majdnem fele távozott a megszálló amerikaiak szervezte iraki hadseregből. A háromszáz katona az alacsony fizetések, a munkaidő, és a gerillák fenyegetései miatt döntött úgy, hogy inkább polgári foglalkozást választ. Az Egyesült Államok korábban azt tervezte, hogy egy év alatt negyvenezer iraki katonából álló hadsereget hoz létre az országban.
Vágólapra másolva!
Elhagyják a katonák az afgán hadsereget/nagyvilag/20031127elhagyjak.html

Több mint háromszáz katona távozott mostanra a jelenleg hétszáz fős, amerikai felügyelet alatt álló iraki hadseregből. "Új haderőről van szó... Adódnak nehézségek" - jellemezte a helyzetet James Cassella alezredes, a Pentagon szóvivője a CNN-nek. Az Egyesült Államokat érzékenyen érinti, hogy a katonák otthagyják az amerikai hadsereg majdani tehermentesítésére létrehozott iraki haderőt.

A katonák keveslik a rendőrökével megegyező hatvan dolláros zsoldjukat. Úgy gondolják, több pénz járna nekik, mint a rendőröknek, ugyanis a hadsereg tagjaiként kénytelenek laktanyában lakni, míg a rendőrök szolgálatuk leteltével hazamehetnek. A katonák ugyanakkor arra is panaszkodtak, hogy lakóhelyükön működő gerillák többüket halálosan megfenyegették amiért az amerikaiak hadseregében szolgálnak.

Az amerikaiak korábban azt tervezték, hogy 2004 őszére negyvenezer fős hadsereget hoznak létre irakiakból. Donald Rumsfeld védelmi miniszter azt is felvetette, hogy Szaddám Huszein egykori katonáit is bevonnák a hadsereg szervezésébe.

A Pentagon azonban mostani megnyilvánulásaiban igyekszik csökkenteni az irakiakból álló haderő jelentősségét. Védelmi minisztérium tisztviselői szerint irakban nem küldő, hanem belső ellenséggel kell harcolni, ezért inkább a rendvédelmi szervek kiképzésére kellene koncentrálni a hadsereg helyett - írja a BBC News.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről