Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Demokráciát oktatnak az iraki törzsfőknek

Vágólapra másolva!
Demokráciára oktatják Hillahban az iraki törzsi és vallási vezetőket az amerikaiak. Az elöljárókat az alkotmányozás és a demokratikus országirányítás gyakorlatával ismertetik meg. Irakban 2004-ben áll fel az alkotmányozó nemzetgyűlés, amely várhatóan 2005-re készíti el az ország alkotmányát.
Vágólapra másolva!

A demokrácia fogalmaira oktatja a szövetséges erők ideiglenes hatósága szervezésében 200 iraki törzsi és vallási vezetőnek a Bagdadtól 100 kilométerre délre lévő Hillában. Az intenzív tanfolyam célja, hogy a helyi elöljárók megismerkedjenek az alkotmányozás és a demokratikus országirányítás gyakorlatával. A tervek szerint a jövő nyáron felállítják az új iraki alaptörvény megalkotására hivatott ideiglenes nemzetgyűlést. Ez a testület a tervek szerint 2005-ben szerkeszti meg Irak új, demokratikus alkotmányát.

A foglalkozásokat James Mayfield, az ideiglenes hatóság előadó-tanára irányítja. Csütörtökön például az úgynevezett libanonizáció veszélyeire hívta fel a hallgatók figyelmét. Azaz, ha egy országban az embereknek nincs nyomásgyakorlás nélküli szabad választási lehetőségük, olyannyira elmérgeződhet a légkör, hogy az polgárháborúba torkollhat, mint az 1975 és 1990 között Libanonban is történt.

Mayfield kiemelte a helyi törzsi és vallási vezetők rendkívül fontos szerepét a társadalom alakításában, hiszen ők képviselik a hallgatag tömeget a városokban és a falvakban. Egyfajta középúton vannak a szélsőséges vallási csoportok és a volt elnök, Szaddám Huszein hívei között. Következésképpen hatalmas a felelősségük a demokrácia építésében.

Dick Johnson, Paul Bremer iraki amerikai polgári kormányzójának képviselője példa nélküli vállalkozásnak nevezte a tanfolyamot, amelynek célja, hogy az igazi demokrácia felépítésének tudományát tanítsa. Elismerte, hogy ennek a feladatnak a megvalósítása útjában számtalan nehézség tornyosul. Nehéz összeegyeztetni a törzsi és a vallási kötelmeket a megannyi vallási és etnikai közösséget tömörítő Irak egységének megoltalmazásával - mondta Johnson, aki óva intett attól, hogy Irak leendő vezetői az amerikai demokráciamodellt másolják. Azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy tanulmányozzák a demokrácia gyakorlásának különböző formáit, majd gondos mérlegelés után válasszák ki az Iraknak legmegfelelőbbet.

Szájed Farkuad al-Huszeini al-Kauzuini, a nedzsefi síita egyetem dékánja hozzászólásában megjegyezte, az iszlám tanok nem ellentétesek a demokráciával. "Sokak állításával szemben nem a zsidók és a nyugati világ által becsempészett gondolatkörről van szó, hanem az iszlám igazságos értékeinek az életbe való átültetéséről" - mondta a molla.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről