Szaddámból hadifogoly lett

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hivatalosan hadifogollyá nyilvánította Szaddám Huszeint, Irak decemberben elfogott volt vezetőjét. Ezzel elvben lehetőség nyílt arra, hogy háborús bűnösként bíróság elé állítsák. Szaddám eddig nem volt hajlandó együttműködni az őt kihallgató amerikaiakkal, de búvóhelyén fontos iratokat találtak az iraki ellenállásról.
Vágólapra másolva!

Szaddám Huszein volt iraki elnököt hivatalosan is hadifogollyá nyilvánította az Egyesült Államok vezetése. Ezzel tisztázódott a december 13-án elfogott diktátor státusa. Az amerikai közlemény szerint azért tekinthető hadifogolynak, mert jogilag a legyőzött iraki hadsereg vezetője is volt. A hadifoglyokat háborús bűneik miatt bíróság elé lehet állítani, így várható, hogy ezen a címen kell bíróság elé állnia.

Hadifogolyként a következő jogok illetik meg Szaddámot:

Tilos erőszakosan bánni vele és kíváncsiskodók előtt mutogatni
Kihallgatásakor tilos bármilyen nyomást gyakorolni rá
Biztosítani kell megfelelő személyazonossági okmányait
Megfelelő mennyiségű élelemmel és vízzel kell ellátni, hogy jó egészségben maradjon
Megfelelő ruházatot és tisztálkodási lehetőséget kell biztosítani számára
Szükség esetén gyógyszerekkel kell ellátni

Szaddám fogva tartásának körülményeiről továbbra sem mondtak semmit az amerikaiak, csupán annyit lehet tudni, hogy valószínűleg Irakban van, és a CIA tartja fogva. A Nemzetközi Vöröskereszt jelezte, hogy meg akarják látogatni Szaddámot. A szervezetnek joga van a hadifoglyok állapotát ellenőrizni. Megkeresésükre az amerikai hatóságok még nem reagáltak.

Továbbra is tart a vita arról, hogy Szaddám elfogása után jogszerűen mutatták-e be azokat a képeket, melyeken a volt diktátor fogazatát egy orvos ellenőrizte. A hadifoglyokra vonatkozó idézett szabályozás szerint nem szabad kitenni a kíváncsiskodók tekintetének a foglyokat, igaz, akkor még nem volt hivatalosan hadifogoly. Most már biztosan nem lehetne róla ilyen képeket közölni. Ezzel együtt sokan tiltakoznak a képek miatt, a Vatikán állásfoglalása szerint például megengedhetetlen, hogy "valakit úgy vizsgálgassanak, mint a teheneket szokás".

Egy magas rangú brit tiszt a BBC-nek azt mondta, hogy Szaddám nem hajlandó semmilyen együttműködésre. Ugyanakkor az amerikaiak szerint rengeteg fontos információra bukkantak Szaddám elfogásakor. Búvóhelyén több dokumentumot találtak az iraki ellenállásról, melyek alapján a múlt hónapban több száz irakit tartóztattak le.

Paul Bremer, Irak amerikai közigazgatási vezetője a következőkent mondta Tony Blair brit miniszterelnöknek a fogolyról: "Szaddám semmilyen használható információt sem adott át. Kihallgatói kivárnak, és megpróbálják szóra bírni. Abban bíznak, hogy ha kényelmesen érzi magát, akkor hajlandó lesz beszélni."

Bremer vasárnap azt kijelentette, hogy csak hónapok múlva kezdődhet meg Szaddám pere. Szerinte először át kell adni a hatalmat egy ideiglenes iraki kormányzat, és nekik kell majd a bíróságot is felállítaniuk.