Kisebbségi kormányzás a legvalószínűbb Szerbiában

Vágólapra másolva!
A demokratikus tömb pártjaiból alakuló kisebbségi kormányt részesíti előnyben a Szerbiai Demokrata Párt (DSS), de nem zárja ki azt sem, hogy a decemberi parlamenti választás győztesével, a Szerb Radikális Párttal (SRS) köt koalíciót.
Vágólapra másolva!

Dragan Marsicanin, a DSS alelnöke hétfői sajtóértekezletén közölte: a DSS úgy látja, az lenne a legelőnyösebb, ha Szerbia új kabinetje kisebbségben kormányozna, s mandátuma egy évre korlátozódna. Az új választásokra 2005 februárjában kerülne sor, amikor amúgy is meg kell tartani az első közvetlen választást a szerbia-montenegrói parlamentbe.

A politikus szerint egy év alatt az új hatalom elfogadhatná Szerbia új alkotmányát és néhány fontos törvényt, illetve megteremtené az országban a gazdasági fejlődés előfeltételeit.

Kérdésre válaszolva Marsicanin leszögezte, a párt főbizottsága szerdán foglal állást erről, s addig minden lehetőség nyitott, így az is, hogy a DSS a radikálisokkal lép koalícióra. Az ultranacionalista SRS egy héttel ezelőtt tett koalíciós ajánlatott a választáson második helyen végzett DSS-nek. Nem világos, hogy Marsicanin hétfői kijelentése mögött mennyi a valós szándék.

Belgrádi politológusok azonban már csak a Nyugat határozott ellenkezése miatt sem tartják valószínűnek az SRS-DSS koalíciót. Azt olvassák ki a pártpolitikusok ködös nyilatkozataiból, hogy Szerbiának valószínűleg időben korlátozott, kisebbségi kormánya lesz.

Az eddigi kormánykoalíció legnagyobb pártjában, a DS berkeiben a választások óta az az álláspont uralkodik, hogy a DS-nek ellenzékből kell támogatnia a másik négy párt alkotta koalíciót, s nem lenne jó szövetségre lépni azokkal, akik az elmúlt három évben nemtelen módon támadták. Ellenzéki szerepben a pártnak lenne ideje a megújulásra, ugyanakkor nem kellene felelősséget vállalnia a kormány téves lépéseiért, s nyíltan bírálhatná a kabinetet.

A kisebbségi kormányzással szemben korábban a G17 Plusnak voltak ellenvetései, de a párt hétfői elnökségi ülése után kiadott közleményében ennek már nyoma sincs. A dokumentum azonban leszögezi, hogy a majdani kormánynak ki kell töltenie négyéves mandátumát, de legalább két évig kell kormányoznia az országot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!